婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

你係咪特登倒轉講?

大宅

EasYGo1818 發表於 18-7-4 00:33
阿b發燒,我主張日頭盡量唔開冷氣,俾阿b流下汗,夜晚就開廳果部同開細啲

99就成日話阿b發燒要開冷氣降溫 ...

焗汗可以好危險,萬一散唔到熱,小朋友係好易抽筋。

男爵府

建議樓主多d了解下小朋友嘅健康知識
唔好成日以為自己一套一定係啱
今時唔同往日
一本通書都未必個個啱用
無謂要個細路搵命搏吖

伯爵府

036347 發表於 18-7-5 21:51
焗汗可以好危險,萬一散唔到熱,小朋友係好易抽筋。
無錯!你講得好啱,因為我仔就試過!

當時我工人睇B,完全無話我知個B發燒,佢成晚用被蓋住佢話要等佢出汗退燒,結果我仔朝早抽筋,佢抱比我睇先我仔嘔緊白泡,反晒眼!我呢世都記得!

去到醫院,護士醫生即刻除晒佢D衫,當日係冬天全年最凍的一日。

樓主,發燒唔需要你幫BB製造環境出汗,因為如果佢退燒,即使你開大冷氣佢都會自己出汗的。記緊係要令佢涼爽降溫。佢發冷時可以抱住佢,用簿被包住。無發冷時要比佢涼爽的環境降溫,抹身係有助降溫。現在咁嘅天氣,你99其實係啱,開住冷氣係比較好,講真,無發燒大部分人在家都覺得熱啦!更何況小朋友本身體溫較成年人高,仲要發燒!23度冷氣根本唔係好凍,我家夏天長開21度先無咁熱呀!

仲有,純個人意見,我唔會要等個數字去到38.5咁精準先去餵藥,38度以上,個BB表現唔舒服我已經會餵,我完全知道食退燒藥只係紓緩病癥,但一個人病已經好辛苦,可以食藥去紓緩病癥會舒服好多。我唔會堅持又話等佢打仗,根本你食咗退燒藥個身體都一樣係要打仗。仲有,我仔因為曾經發燒抽筋,醫生話發過一次就好容易會六歲前再發,建議我有燒,燒到38度就好食退燒藥壓制住,等佢唔好高燒。抽過一次筋好麻煩,我都忠告家長唔好以為由佢發燒唔食藥好make sense,攪到個細路抽筋手尾好長的!

我仔自從試過抽筋後基本上37.8我已會比佢食藥,好彩直到6歲都無再抽過筋,過咗6歲會好好多。基本上我咁做唔會令小朋友抵抗力差咗。病已經辛苦,可以減輕病情就無謂要堅持什麼比佢打仗。個人舒服病都快好D。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EasYGo1818 發表於 18-7-4 13:54
首先,我只係要日頭唔開冷氣十二個小時俾姖自然流汗,唔開冷氣我只係蓋一件好薄嘅包被

第二,我都覺得bb ...

吓 , 唔開冷氣重要冚薄被 , 樓主真係要溫吓書 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EasYGo1818 發表於 18-7-4 16:28
你記唔記得你自己上次發燒感冒時係咪開到個冷氣24度,然後瞓覺蓋一條小毛巾?
如果係我真係無嘢講
...

我係開到 20 度然後冚被 , 因為食左藥 , 所以都有出汗 。

珍珠宮

EasYGo1818 發表於 18-7-5 00:49
多謝大家嘅意見 ^^

阿b已經退左燒,原來係出玫瑰疹

咁咪好囉 , 樓主都肯去睇吓書 , 恭喜你有個好 99 。

珍珠宮

EasYGo1818 發表於 18-7-5 01:21
其實99有幫手湊,我又冇覺得好干涉,最緊要邊樣嘢係岩嘅,係對個b好,個b除左係我個女亦都係姖個孫,亦唔 ...

非常欣賞樓主話 : 個 B 係你嘅囡囡但都係佢嗰孫 。

大宅

回覆樓主:

點解樓主思想仲古老過奶奶

伯爵府

2018復活節勳章

yllau 發表於 18-7-4 03:03
老好實,你99似乎有common sense 過你,發燒係要散熱,呢焗汗真係古方,焗住好危險。焗汗之所以退到燒因為 ...

yes law
of coz 散熱la
焗汗 咩知識?

伯爵府

2018復活節勳章

EasYGo1818 發表於 18-7-4 13:17
開左冷氣出唔到熱,汗流唔到出來

我冇話要焗,而係唔開冷氣(開窗通風)俾姖流汗

23 degrees...:凍........

伯爵府

2018復活節勳章

EasYGo1818 發表於 18-7-4 13:54
首先,我只係要日頭唔開冷氣十二個小時俾姖自然流汗,唔開冷氣我只係蓋一件好薄嘅包被

第二,我都覺得bb ...

no air con 仲包被
阿b比你焗到燒
是否中暑

大宅

aidan08 發表於 18-7-6 16:59
無錯!你講得好啱,因為我仔就試過!

當時我工人睇B,完全無話我知個B發燒,佢成晚用被蓋住佢話要等佢出汗 ...

非常同意!我仔又係發燒抽筋,果時1月尾,溫度唔冷唔熱,就係婆婆見佢手你仔涼無幫佢除衫,仲加衫,導致唔散熱,抽筋反白眼一世都記得。所以,你奶奶係有知識。

大宅

回覆樓主

樓主自己冇常識,仲上網唱99

伯爵府

Momoko303 發表於 18-7-4 23:03

算啦,樓主唔會覺得自己錯,睇佢d回覆全部都話谷汗係岩就 ...

Agree,樓主根本唔覺自己錯,個個JM都話佢錯,佢都仲死撐,可想做佢99幾咁難受,有呢D話極唔聽嘅心抱,我都情願搬,懶得理佢,咪一陣BB有咩事,賴埋我!

珍珠宮

yllau 發表於 18-7-4 03:03
老好實,你99似乎有common sense 過你,發燒係要散熱,呢焗汗真係古方,焗住好危險。焗汗之所以退到燒因為 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我覺得焗汗呢樣又有時work, 只限於低燒我自己,bb我就唔知。

我自己一發燒around 37-8度就熄冷氣係咁訓,加維他命c,係咁飲水,仲要室溫水,唔飲凍水,加come 被。有時會好返。

但高燒39度呢個方法我就唔得,直頭會嚴重左,有次出差發高燒,唔識搵外地既醫生,一路吽到返香港都燒緊,仲要被海關d人截,佢地一check我差不多40度,返去我都醫左好耐,要食抗生素,因為燒到有氣管炎,係咁咳!所以發燒唔好諗住吽吽下就一定會好返

大宅

回覆樓主:

依家係盛夏…日頭成三十幾度,唔開冷氣…………純粹想問點散到熱?

大宅

回覆樓主:

我係你99都比你激到走

男爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-4 00:33
阿b發燒,我主張日頭盡量唔開冷氣,俾阿b流下汗,夜晚就開廳果部同開細啲

99就成日話阿b發燒要開冷氣降溫 ...

其實你奶奶係講得無錯,佢有常識過你!不過當然BB發燒作為媽媽確實係好緊張,語氣係會比較重,情緒又容易不穩!
得閒諗諗氹番奶奶,打個電話問候下佢,相信佢都容易下氣!

首頁

尾頁

跳至