懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想分享一個開心信息,如果甘啱有準媽咪都系有同樣煩惱,希望可以藉此帶D正能量俾大家。

4月尾在廣華做左Oscar檢查,做完姑娘就話BB頸皮有d厚,2.8mm,啱啱“責界”,四日後就被通知系高危,仲要系1:47,之後姑娘俾左個照結構期我,叫我20周就返去照結構,仲問我有冇自己系外面做T21之類的檢查,我話剛好尋日做左,但結果要5日後先知道,然後姑娘就話,甘你T21結果出左之後,如果系有問題先打返來俾我地,如果冇就直接系20周的時候返來照結構,當中冇講過話要抽羊水之類的.然後好煎熬地過左5,T21結果總於出左了,一切正常,真係叫做放下心頭大石。

然後上個星期終於到左20周了,如期去返廣華做結構,姑娘好細心,一邊照一邊講解呢度系咩之類的,其中照心臟佢就用左最多時間,照完聽到佢講:心臟都幾好啊,冇咩問題!其實個下我真係流左兩滴眼淚。係照結構之前,我都有上網睇好多唔同的媽媽分享佢地嘅經驗,例如如果系頸皮厚,除了唐氏之外,可能仲同心臟有關,所以其實過完T21之後,又面臨一個好得人驚嘅照結構檢查。

無論如何,打大佬呢關我順利渡過了,如果有同樣煩惱嘅媽媽,希望你地都可以順利平安地渡過。我除左系醫院照結構,為左安心我另外仲搵左林勇行醫生照,佢都一樣好細心,雖然講野系細聲左,但當我聽唔到嘅時候我再問佢佢都有耐心答我,最尾同我講:BB幾好啊,一切都好正常!其實照結構系可以檢查到80% BB的狀況,大部分的問題都可以在照結構的時候發現。最後,姑娘仲俾埋3D4D相我,檢查過程的記錄,都會燒錄成CD俾返我。

最後最後我想講嘅就係,情緒系好影響BB咖,唔好因為一D未確定最後原因的問題而太影響自己的心情,因為BB真係會感受到,唔好睇甘多負面的資訊,搞到自己嚇自己,只要對佢多D信心,俾多D正能量BB,佢都會好堅強甘同你一起渡過所有難關。最後祝願各位孕期中的媽媽,一切順利平安。

(以上只是本人的親身經歷同大家分享,如有不恰當的地方,歡迎提示及賜教)

複式洋房

回覆樓主:

多謝你的分享!睇完好有同感
我正過緊煎熬的5日...等T21結果
之後仲要過照結構,真係一關關咁過
希望我們都一切順利

複式洋房

EmanKwong 發表於 18-7-4 16:33
多謝你的分享!睇完好有同感
我正過緊煎熬的5日...等T21結果
之後仲要過照結構,真係一關關咁過

等你嘅好消息
一定唔好影響自己情緒,保持良好心態,如果真係覺得唔開心,揾d朋友傾訴下啊

別墅

車厘子賴太 發表於 18-7-4 14:30
想分享一個開心信息,如果甘啱有準媽咪都系有同樣煩惱,希望可以藉此帶D正能量俾大家。
我4月尾在廣華 ...

多謝分享,我book 左nifty pro 喺 Oscar 之後一日做,希望不會太遲

別墅

我4月尾在廣華 ...

多謝樓主分享,我BB一樣頸皮厚,抽完絨毛,等緊八月頭政府和林勇行的結構檢查,希望到時也會一天光曬。

複式洋房

snakeBBBBB 發表於 18-7-5 22:45
多謝樓主分享,我BB一樣頸皮厚,抽完絨毛,等緊八月頭政府和林勇行的結構檢查,希望到時也會一天光曬。
...

唔使客氣啊,我都係甘樣經歷過來的人,而且又係第一胎,當時真係好彷徨咖所以希望呢d分享可以帶俾大家少少安慰。我同樣等你好消息啦

複式洋房

KaChingMami 發表於 18-7-5 07:03
多謝分享,我book 左nifty pro 喺 Oscar 之後一日做,希望不會太遲

不會遲,因為未必Oscar檢查結果係高危呢

已刪除用户

回覆樓主

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

回覆樓主

為免影響心情所以決定直接只做T21而唔做Oscar

別墅

回覆樓主

完全明白,我都第一胎。有類似經驗。相信自己,相信BB.

複式洋房

sin_cinderella 發表於 18-7-7 22:54
為免影響心情所以決定直接只做T21而唔做Oscar

第一胎咩都唔識,如果生第二胎,我都會直接做T21

複式洋房

babe_lu 發表於 18-7-8 00:59
完全明白,我都第一胎。有類似經驗。相信自己,相信BB.

冇錯啊,信自己信bb

複式洋房

Carmen8080 發表於 18-7-7 19:03
我個醫生話驗頸皮已經好out

第一胎咩都唔識,所以寫呢段感受出來,希望幫到經歷緊嘅媽咪,勇敢面對,不要害怕

複式洋房

回覆樓主:

多謝樓主嘅分享!我今日照完唐氏,話bb頸皮3.5mm, 真係勁驚,心情跌落谷底!nifty下星期先做得,但呢段時間應該度日如年... 希望無事一切安好(emoji)

複式洋房

Mochimi 發表於 18-8-17 20:33
多謝樓主嘅分享!我今日照完唐氏,話bb頸皮3.5mm, 真係勁驚,心情跌落谷底!nifty下星期先做得,但呢段時間 ...

其實真係好大機會冇事咖,經歷過之後先知道Oscar真係好初步的評估,所以你唔好太擔心住。記得保持心情舒暢,叫bb乖乖地一齊加油好快到下星期咖啦,到時等你好消息(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

車厘子賴太 發表於 18-8-17 22:36
其實真係好大機會冇事咖,經歷過之後先知道Oscar真係好初步的評估,所以你唔好太擔心住。記得保持心情舒暢 ...

多謝你呀(emoji)(emoji)今日都忍唔住喊咗幾次,但都諗如果BB冇事嘅,我要平靜情緒先係對佢最好的!

子爵府

我4月尾在廣華 ...

複式洋房

我4月尾在廣華 ...

我都等緊T21結果,下星期先出。呢幾日坐立不安,好煎熬。

複式洋房

Mochimi 發表於 18-8-17 22:41
多謝你呀(emoji)(emoji)今日都忍唔住喊咗幾次,但都諗如果BB冇事嘅,我要平靜情緒先係對佢最好的!
...

唔好喊啊,趁住假期揾朋友仔傾下,行下街食下野,唔好亂諗野!依家係自己嚇自己,無謂的發揮正能量,為母則強!加油啊!

複式洋房

Jessie12300 發表於 18-8-18 11:50
我都等緊T21結果,下星期先出。呢幾日坐立不安,好煎熬。

我當時都係,不過身邊好多朋友支持我,開導我,所以好快就到左拿結果嗰日

首頁

尾頁

跳至