論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

第一次收, 我唔想俾佢, 当寄失.
總之見一次沒收一次.

大宅

jyjy1684825 發表於 18-7-4 19:55
第一次收, 我唔想俾佢, 当寄失.
總之見一次沒收一次.

會不會有後果?

侯爵府

月亮BB 發表於 18-7-4 20:11
會不會有後果?

無嘅, 揼落垃圾筒当無收过.
我唔想知...

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁咪掩耳盗铃,俾封信叫佢快D還錢好過啦。

大宅

靚靚C9 發表於 18-7-4 21:22
咁咪掩耳盗铃,俾封信叫佢快D還錢好過啦。

我第一次收都係比佢叫佢還錢, 點知停咗一排到佢臨走仲有人上門搵佢, 走咗都仲有黎, 我地話佢已走, 之後收到信, 掉落郵筒無此人。

男爵府

tiffany242 發表於 18-7-5 00:40
我第一次收都係比佢叫佢還錢, 點知停咗一排到佢臨走仲有人上門搵佢, 走咗都仲有黎, 我地話佢已走, 之後收 ...
事實佢係咪喺度做緊?

大宅

juanmc 發表於 18-7-5 06:33
事實佢係咪喺度做緊?

初初黎搵佢時係做緊, 後期已經走咗

大宅

回覆樓主:

我C6在出糧俾工人果日,夾工人一齊,上財務公司,叫佢當面還錢。財務公司見個男人同工人一齊上來,都唔知幾好招呼,搵個經理來服侍佢地。工人自此之後,唔敢再欠錢,有無再借我地唔理佢,唔好被人追上門就算了。

水晶宮

kwclau 發表於 18-7-5 11:51
我C6在出糧俾工人果日,夾工人一齊,上財務公司,叫佢當面還錢。財務公司見個男人同工人一齊上來,都唔知幾 ...

一期糧可還清欠款? 定係每期糧你老公都夾工人上財仔還錢?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-5 11:54
一期糧可還清欠款? 定係每期糧你老公都夾工人上財仔還錢?

工人甩左幾期無還,收到追數信同電話,C6夾左佢去還1期糧啫。當日財務公司即時比個revised 還款表佢,我地叫佢之後每個月還左錢,要出示收據,直到清晒數為止。

侯爵府

kwclau 發表於 18-7-5 11:51
我C6在出糧俾工人果日,夾工人一齊,上財務公司,叫佢當面還錢。財務公司見個男人同工人一齊上來,都唔知幾 ...

今日又收到第二封啦.
又唔想拆佢D信...
唯有做鴕鳥先, 反正屋苑有保安, 唔怕財務上門. 總之靜靜觀察, 到佢差唔多约满仍然有ED信, 我会拆一封睇完揼, 到時决定是否續約, 大家点睇?

子爵府

回覆 jyjy1684825 的帖子

之後有財仔打你及你老公手机、住宅電话

水晶宮

jyjy1684825 發表於 18-7-5 21:02
今日又收到第二封啦.
又唔想拆佢D信...
唯有做鴕鳥先, 反正屋苑有保安, 唔怕財務上門. 總之靜靜觀察, 到 ...

姐姐做左幾多年, 仲有幾耐完約?

你地返工後, 有無小朋友老人家係屋企? 財仔追上門怕唔怕?

屋苑保安員未必擋等住。因為財仔應該知你(僱主)姓乜, 話係你朋友咪過到關囉。
天空之城, 快樂之地

大宅

今日又收到第二封啦.
又唔想拆佢D信...
唯有做鴕鳥先, 反正屋苑有保安, 唔怕財務上門. 總之靜靜觀察, 到 ...

叫佢响你面前拆信,問佢咩來,打算點搞。另外比warning letter 佢簽,因佢未得僱主批准而用僱主地址,warning letter 要佢簽收。影埋封追債信,一起存檔。再有下次就炒魷。
不過都要睇吓你有無人誌在佢手,視乎情況放輕手腳。

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-7-6 08:45
姐姐做左幾多年, 仲有幾耐完約?

你地返工後, 有無小朋友老人家係屋企? 財仔追上門怕唔怕?

居苑保安會打防盜對講機確認後才放人, 唔可能話朋友就入得.
佢黎咗9個月, 未有咁快約满, 希望佢量力而為咁借啦.

大宅

今日又收到第二封啦.
又唔想拆佢D信...

其實如果工人除左借錢,其他野做得好的,可以同佢傾。我家工人做第5個約,就來10年喇。佢地理財係無concept㗎,家鄉的以為佢發左達,不斷呵索金錢,佢地迫不得已先借。我地要教佢,儲左錢先可以滙返去,借錢30%利息一啲都唔着數。佢好似如夢初醒咁。依幾年都無再比我知佢拖數喇。

水晶宮

jyjy1684825 發表於 18-7-6 09:55
居苑保安會打防盜對講機確認後才放人, 唔可能話朋友就入得.
佢黎咗9個月, 未有咁快約满, 希望佢量力而為 ...

其實我唔明點解你咁介意, 佢知道你知佢借財仔?

我係你就要知道佢有無能力還款。 如果根本借過龍, 還唔到, 突然走佬都有可能。另外就要更加小心自己家居財物。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

kwclau 發表於 18-7-6 09:50
叫佢响你面前拆信,問佢咩來,打算點搞。另外比warning letter 佢簽,因佢未得僱主批准而用僱主地址,warn ...

炒佢魷咪要補一個月人工俾佢还錢?
我唔想介入佢嘅財務, 費事煩. 總之不动声色觀察.

侯爵府

kwclau 發表於 18-7-6 09:59
其實如果工人除左借錢,其他野做得好的,可以同佢傾。我家工人做第5個約,就來10年喇。佢地理財係無concep ...

佢上—個僱主張约已經借到無哂份糧, 黎到我道初期試过喊住同人講電話, 之後問話佢妹妹又要佢做担保借錢, 我就問佢妹妹重要定仔女重要?唔好咁儍做担保, 佢妺妺完全無当妳是親人, 只当妳係提款機. 之後亦嘈過幾次, 有無借就唔知. 到最近收到信.
所以佢点会唔知要俾息?上一張约都係做到约滿先走.

大宅

jyjy1684825 發表於 18-7-6 10:05
炒佢魷咪要補一個月人工俾佢还錢?
我唔想介入佢嘅財務, 費事煩. 總之不动声色觀察.
...

唔想煩就一定係補錢送走瘟神啦。你同佢玩即走唔補錢,佢一定告你無故解約唔補錢,要上庭又要搜證,超煩。如果做得好,佢私人債務又無搞到我,我唔會炒佢,只會比佢知我知道佢啲衰野,等佢唔好咁過份。睇你工人會不會常常自己帶小朋友出入,怕佢比人跟蹤,威脅小朋友安全啫。

首頁

尾頁

跳至