在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身做呢行係輪班輪休,一星期9日假,一個月放到星期六日大概3~4日,其餘放平日,人工大約18~20k左右,個個月睇生意唔同人工。有機會得18k 老底。老公就搵35k~39k.要供樓17k.長老家用大概10k.小朋友一歲宜家工人湊,8個月後工人完約就婆婆湊。因為小朋友開始大,想多d 時間同固定dd時間見到佢同佢玩,所以想搵份人工低d 但返5天9~6嘅工,可以放假陪佢返下playgroup 嗰d, 但諗緊少幾千一個月會唔會好唔值得,因為我知人工底咗之後想搵多返人工係好難搵到。但我又想多d 親子時間,始終小朋友成長同學野錯過好難返轉頭。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

為了小朋友就值得啦,你c6支持你嗎?

大宅

aptcan 發表於 18-7-4 23:22
為了小朋友就值得啦,你c6支持你嗎?

我未同佢商量,我諗佢不太讚成,佢個人比較鐘意搵錢

wcpcelia    發表於 18-7-15 17:37

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我自己係因為小朋友由輪班轉文職,我覺得相當值得。

大宅

duyan06 發表於 18-7-4 23:23

我搵份人工低嘅工就等於我少咗錢洗咁囉

侯爵府

duyan06 發表於 18-7-4 23:26
我搵份人工低嘅工就等於我少咗錢洗咁囉

單睇數字,你老公份人工只係啱啱夠開支,扣左供樓同長老家用,佢都係得番10k洗,扣埋屋企同老公自己開支就應該唔夠洗……老實講小朋友開支真係唔少,有能力一定想俾好d佢,我仔8歲一個月學野都用左5000蚊,啱啱仲請埋姐姐……你自己計下數喇

男爵府

回覆樓主:

俾著我我會plan in the worst, 當老公得35K, 扣左供樓和俾長老,得返8K, 8K未計保險,交稅,管理費,差响,電話費,電費,水費,MPF, 搭車,食lunch…邊夠丫

好自然jm的18K就主力變左家庭開支,一個月8k左右,咁jm都要返工搭車mpf等等,好慳一個月4K左右,咁屋企每個月都有6K左右儲

不如先記左開支,否則節源換來經濟壓力就唔好了。

伯爵府

aptcan 發表於 18-7-4 23:25
我自己係因為小朋友由輪班轉文職,我覺得相當值得。

我都係咁,小朋友放係第一位

大宅

hamsterma 發表於 18-7-5 10:40
我都係咁,小朋友放係第一位

我都係咁諗,代價就係每個月少三千銀洗

男爵府

回覆樓主

真係幾緊,要好好想清楚。你俾婆婆湊,都要加婆婆家用。同小朋友食同玩,都要錢。。錢。。錢。。。

水晶宮

回覆樓主

我家庭收入高過你,樓供得平過你,囡99湊,雙方長老家用又無你比得咁多!
但我覺得,趁有能力都係搵多d$好,因為小朋友越大$洗得越多!
仲有,到小朋友返學,返shift都有好處,就係平日放假可以湊小朋友放學,我囡好鍾意我湊,當然無得放六、日又無得陪小朋友!

大宅

回覆樓主

同老公商量咗,佢都讚成我轉文職,多d 時間陪小朋友係值得,錢留返比d 男人去搵

珍珠宮

duyan06 發表於 18-7-4 23:23

最重要係要同c6一致

翡翠宮

duyan06 發表於 18-7-4 22:53
本身做呢行係輪班輪休,一星期9日假,一個月放到星期六日大概3~4日,其餘放平日,人工大約18~20k左右,個個 ...

大宅

我同樓主差不多,我近日都好爭扎,好想多些時間去了解小朋友,教下佢,不過老公又係唔贊成,我都明白,如果唔做得老公一個人搵錢,佢有一定的壓力。

洋房

ming1020 發表於 18-7-5 05:58
單睇數字,你老公份人工只係啱啱夠開支,扣左供樓同長老家用,佢都係得番10k洗,扣埋屋企同老公自己開支就 ...

同意

大宅

kmbe 發表於 18-7-19 11:46
我同樓主差不多,我近日都好爭扎,好想多些時間去了解小朋友,教下佢,不過老公又係唔贊成,我都明白,如果 ...

我意思係轉份少三幾千蚊嘅工,唔係唔做野嘅,所以基本上係夠,我真係好想用多d 時間去教佢同佢玩,所以既然老公都話ok,我就go.宜家開始搵下工。

大宅

回覆樓主

除非搵到一樣放9日以上既工 否則唔轉好d

子爵府

2018復活節勳章

duyan06 發表於 18-7-19 19:41
我意思係轉份少三幾千蚊嘅工,唔係唔做野嘅,所以基本上係夠,我真係好想用多d 時間去教佢同佢玩,所以既 ...

支持!

首頁

尾頁

跳至