自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我們在 土瓜灣 概念X設計公司 concept X(即係上電視嗰間) 做家俬連裝修工程。我們給10%(即2萬元)的訂金。開頭係免費傾2D圖 之後覺得OK就落咗訂。到出3D圖就開始有問題 再傾細節仲更加多問題 所以就好唔放心俾佢做 。到後期,我們決定不需其公司做此工程。他們說2萬元訂金不能退還,只可作為抵消出3D圖(垃圾)的費用。
但一開始他們並沒提及出3D圖是需要我們負責費用的。於是我們提議做2萬元傢俬,卻被拒絕,更說明要做10萬元以上的傢俬才可抵消費用。起初係只係報價 之後覺得OK才落訂出3D圖 係未簽合約 只係出咗訂單發票簽咗名 但係出第一次3D圖錯漏百出 傾咗第二次又錯 第三次又錯 第四次又錯。首先厠所:我要牆角洗手盆及鏡箱,佢就是但放咗喺一邊牆 。我要枱底方盆,佢就整咗枱面圓盆。厨房:我要淺藍色同啡色櫃,佢就用咗卡其色同白色。
房:牆身要淺藍色,佢就白色。枯臣同窗簾係靈空飛起。
廳:牆身係要淺藍同深灰,佢就深藍同卡其色。我要兩趟黑色玻璃趟門,佢就俾三趟白色我。3D圖嘅冷氣位同窗位可以同2D圖相反的。仲要個3D圖係完全冇3D感 人地手劃都好睇過佢 總之就好多野做錯記錯 不能盡錄 好似有代溝咁 我先唔放心俾佢做 我係想退訂 但都知唔得 所以提議攞黎做萬幾蚊,2萬蚊傢俬或者3萬4萬咁得唔得 佢一口咬定要10萬 咁佢俾唔到信心我 我又點俾10萬佢做呢
大家小心 呢間 無賴 公司 竟然輸打贏要 獅子開大口 要賺夠十萬先滿足 呢啲咁嘅垃圾3d圖要收我兩萬 我報警嗰陣時嗰個負責人Alvin X( 即係想上電視嗰個) 仲好串咁話唔怕我接下來做什麼動作

子爵府

Jpqioip 發表於 18-7-5 14:22
我們打算在 土瓜灣 這間 概念屋設計公司 (即係上電視嗰間) 做家俬連裝修工程。起初我們只需他們報價,亦 ...

我唔明 人哋報價
之後你落訂
落完訂 又話唔搵佢做
咁佢食你訂唔係正常嗎?
人哋報價之後 你大可以唔落訂
落訂就即係用佢公司

正如睇樓 落訂 之後話唔啱
業主都殺訂喎

日月水火    發表於 18-7-5 15:19
RAA    發表於 18-7-5 14:33

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我們打算在 土瓜灣 這間 概念屋設計公司 (即係上電視嗰間) 做家俬連裝修工程。起初我們只需他們報價,亦 ...

出圖紙係要俾錢 , 如幫趁佢做就抵消返 , 唔做係要俾錢 , 通常係會講明圖紙幾錢 。

子爵府

報價時冇講清楚嗎? 兩萬蚊當捐去做善事,唔好勞氣啦,做生意要呃人有好多方法,以後小心啲處理。

但 都多謝您提醒。

禁止訪問

琥珀宮

裝修公司

大宅

tabbysan 發表於 18-7-5 14:34
如果唔肯定會搵佢做點解要落訂
同問,唔明點解報價階段要落訂 ?? 乜唔係簽 CONFIRMATION 先要落訂??

侯爵府

撻訂俾人食deposit好正常 。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你唔做,食晒訂,好正常

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咪免費報價,之後話唔係免費,要收兩萬,咁當時你應該拒絕,唔比錢,有問題,係佢追你數,而唔係依家咁樣

大宅

回覆樓主:

落左訂唔做緊係唔會退訂啦。

男爵府

給了訂、點可以退?

子爵府

回覆樓主

即係講明免費報價有埋3D圖
你決定幫襯所以畀兩萬訂
然後你最後唔幫襯想攞番訂
佢就話兩萬當係3D圖收費或訂造十萬以上傢私作抵銷

其實嗰兩萬係你睇完圖決定幫襯嘅訂金,啱嗎?

男爵府

3D圖都出埋,殺訂好合理。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

落訂,即係同佢簽約啦,咁你唔做 佢食訂好正常喎

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

出初稿(未到3D)要收d錢,但一般一二千,如果你都未決定用唔用,咁佢收你兩萬訂時你有無問清楚個訂點處理?看來溝通有d問題⋯⋯

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你搵佢地報價, 點解要落訂? 落得訂即係搵佢地做, 唔係既話點解要比訂?
人地出左3D圖, 你唔啱用就話人地係垃圾, 點可以輸打嬴要架, 係咁垃圾既話你就唔會落訂啦!

大宅

回覆樓主:

我幾年前揾呢間公司全屋設計同裝修,絕對冇你所講的事發生過,佢地係先出平面圖比我地睇,滿意後再出3D圖,基本上他們手工不差,但裝修時間長咗啲,設計師又同我們一起出旺角揀料配色,服務算好,當然價錢肯定比一般装修公司貴。人家出3D圖之後又話唔做,殺訂合情合理。

子爵府

回覆樓主:

咁你當初仲乜落訂?落咗訂,又唔俾人做,人哋殺你訂有乜問題?點黑店法?

洋房

起初係只係報價 之後覺得OK才落訂出3D圖 係未簽合約 只係出咗訂單發票簽咗名 但係出第一次3D圖錯漏百出 傾咗第二次又錯 第三次又錯 第四次又錯 仲要個3D圖係完全冇3D感 人地手劃都好睇過佢 總之就好多野做錯記錯 不能盡錄 好似有代溝咁 我先唔放心俾佢做 我係想退訂 但都知唔得 所以提議攞黎做萬幾蚊,2萬蚊傢俬或者3萬4萬咁得唔得 佢一口咬定要10萬 咁佢俾唔到信心我 我又點俾10萬佢做呢

首頁
12345...7

尾頁

跳至