跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔下年k1~~
但因為本身唔係住開屯門
有無媽媽既小朋友讀緊?
有無媽媽咁岩對呢間學校有興趣想報
想交流下~~睇返之前d post話要排隊拎表同交表....有d仲話要通宵我想請教下係咪真係咁誇張...

別墅

回覆 Kaman0520 的帖子

排隊交表取表係以前嘅事,宜家唔使,無限派表同交,只要你在限期前交就可以,學校教得幾好,無外界講到咁深,

複式洋房

冰島極光 發表於 18-7-6 07:35

排隊交表取表係以前嘅事,宜家唔使,無限派表同交,只要你在限期前交就可以,學校教得 ...

超級好學校,校長老師關愛做到家零一!我兩個小朋友都讀得好開心。

別墅

Kaman0520 發表於 18-7-6 01:17
仔仔下年k1~~
但因為本身唔係住開屯門
有無媽媽既小朋友讀緊?

下年報即係17年出世?我細b又係下年報名,應該會讀梁李,大b今年會入讀梁李

別墅

冰島極光 發表於 18-7-6 07:35

排隊交表取表係以前嘅事,宜家唔使,無限派表同交,只要你在限期前交就可以,學校教得 ...

明白哂咁都好d~~仲以為要排隊

別墅

id00349 發表於 18-7-6 10:10
超級好學校,校長老師關愛做到家零一!我兩個小朋友都讀得好開心。

想問下面試係點嫁?
爬過文話老師麻麻~係面試時好惡同唔禮貌

別墅

Cici8891 發表於 18-7-6 11:51
下年報即係17年出世?我細b又係下年報名,應該會讀梁李,大b今年會入讀梁李
...

啊⋯⋯係16年出世~~應該仲有幾個月就報名

請問大b面試難唔難呀?
我小朋友係怕醜而家我都教緊佢講自己名⋯
講野都ok~~但認顏色就

大宅

Kaman0520 發表於 18-7-6 12:16
想問下面試係點嫁?
爬過文話老師麻麻~係面試時好惡同唔禮貌

擾敵,你明白的。
喺梁李教過我女d老師個個都好好,我女而家間唔中經過梁李都入去搵老師傾吓計。

別墅

GO5019 發表於 18-7-6 12:33

擾敵,你明白的。

啊~~原來係咁
咁小朋友應該都好鐘意d老師
希望呀仔都成功入到啦~

別墅

Kaman0520 發表於 18-7-6 12:20
啊⋯⋯係16年出世~~應該仲有幾個月就報名

請問大b面試難唔難呀?

.

別墅

Cici8891 發表於 18-7-6 13:45
其實我覺得面試內容反而不是最重要,我小朋友面試時自覺表現幾好,有問有答,又禮貌,但都首輪不入:hehehe ...

原來咁多人報嫁
我心態係成功固然開心
但係如果入唔到當攞個經驗~~
因為好多媽媽都話要睇小朋友面試個日既狀態

別墅

面試都係穿珠仔,配對颜色,有可能問白色,問眼鏡,就要指住眼,問足球就指住脚,坐定自己推返張櫈,下午班多數有位,老師流失率少,經驗豐富,唯獨係細間咗少少,但今年早暑假會大裝修

別墅

冰島極光 發表於 18-7-6 14:24
面試都係穿珠仔,配對颜色,有可能問白色,問眼鏡,就要指住眼,問足球就指住脚,坐定自己推返張櫈,下午班多數有 ...

thanks.好詳細

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

真係唔錯。衛生把關好,讀得開心。可以返學放學時段去睇吓,一張張笑臉同家長/老師拜拜。極之非牟利,零學費。

通常小朋友有禮貌,鍾意睇書。

別墅

sensei 發表於 18-7-10 16:35
真係唔錯。衛生把關好,讀得開心。可以返學放學時段去睇吓,一張張笑臉同家長/老師拜拜。極之非牟利,零學 ...

thanks!!衛生都真係好重要⋯希望佢順利過關

男爵府

GO5019 發表於 18-7-6 12:33

擾敵,你明白的。

擾敵都講得出?! 遇到好老師係好彩,遇到差老師就係唔好彩! 我女當年去in梁李就係唔好彩,或者係學校大把人報,佢地唔志在,唔打算收你所以態度差到不得了!

我女面試時一粒聲都唔出,但所有問題識答(用手指答案)+做晒所有老師叫做既野。但因為完全唔肯出聲,個老師in到後段時嘆了口大氣+用極度悔氣既語氣話"唉!之後落來嗰啲唔使你講野架啦!"嗰下我聽到都打個突,冇諗過有老師會咁!結果當然係唔收啦,我連後備都唔排,因為諗住就算最後有位收我女都唔會讀!

我女當年in左8間,佢只有而家讀緊嗰間才肯大開金口,原因係唯一只有呢間既老師識得(應該係願意)轉下提問方式引導佢講說話。

可能我女比較特別,非一般既怕羞內斂,所以在面試時更能凸顯出邊位老師有冇愛心耐性同辦法。

男爵府

sensei 發表於 18-7-10 16:35
真係唔錯。衛生把關好,讀得開心。可以返學放學時段去睇吓,一張張笑臉同家長/老師拜拜。極之非牟利,零學 ...

阿女朋友讀緊梁李k2,媽咪好唔鍾意啲同學仔喎,覺得啲同學仔質素麻麻地,驚影響小朋友學曳。

我自己就有時放學經過梁李,會喺學校隔離個滑梯玩下,可能係唔好彩或根本係遇到同一堆人,玩過幾次每次都係遇到一班唔守秩序+成日大叫+家長唔理既梁李學生。玩左幾次後,行過見到梁李學生玩緊,阿女自己都話唔要玩了,情願去第2度玩,怕左梁李啲學生。

人地講咩都唔及自己親身去感受下來得真實。建議對梁李有興趣既家長喺中午時段去觀察下梁李學生返放學既情況,記住去埋附近公園視察下

大宅

scgift 發表於 18-7-11 04:52
擾敵都講得出?! 遇到好老師係好彩,遇到差老師就係唔好彩! 我女當年去in梁李就係唔好彩,或者係學校大把人 ...

可以pm你女女讀緊邊間嘛?老師有耐性同識按學生需要而教好緊要架!

複式洋房

scgift 發表於 18-7-11 05:02
阿女朋友讀緊梁李k2,媽咪好唔鍾意啲同學仔喎,覺得啲同學仔質素麻麻地,驚影響小朋友學曳。

我自己就有時 ...

我的經驗剛剛相反。

小朋友上幼稚園前,我都經常帶佢去區內不同公園玩耍。正正就係因為去附近公園,見到梁李啲小朋友好乖好守秩序,係我去過「最乖嘅公園」,令我決定首選呢間學校。

加上我教開嘅興趣班,連續幾屆,班上學習態度最好、自理能力最好和最有禮貌最守秩序嘅小朋友,咁啱都係嚟自梁李,雖然可能只係咁啱,但都令我對呢間學校好有信心。

不否定其他媽媽嘅真實經驗,如果以我自己來說,而家每日接送小朋友返放學,個人感覺梁李老師親切有愛心嘅。無論邊間都好,小朋友享受到愉快嘅幼稚園生活就係好學校啦

別墅

回覆樓主

我女今年K.3 梁李畢業
我真心覺得喱間學校好到不得了
老師校長果份責任心細心無得頂
個女畢業反而我仲唔捨得間學校
不但自理能力高,學術基礎強,有禮貌又識守跌序
我地有d學生派位唔理想,出去叩門d小學都好鐘意收我地梁李生
入到梁李係大家福氣,祝大家好運

首頁

尾頁

跳至