自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SIUBKT 發表於 18-7-7 08:14
條友做到沙田間野伏哂,教育界黑店黎,鄧中西區老師慘

請問係邊間?

子爵府

19841984 發表於 18-7-7 14:58
係啦係啦

得你識得什麼是教育

如果你知,可以講吓點解融合教育係唔work但官津仲用盡quota收SEN?
或者討論吓點解有合約教師?
點解小一仲要讀卷考試時中文拜要谷閱讀理解?英文科要教文章搵錯處?

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 18-7-7 15:35

如果你知,可以講吓點解融合教育係唔work但官津仲用盡quota收 ...

回你問題
卓教學獎咪表揚老師囉,唔識就去睇下係咩一點事啦
http://www.ate.gov.hk/tchinese/index.html
睇下人地點解有獎啦!

點解收sen生?呢條問題真攪笑
sen學生唔駛讀書咩!sen有好多種,有學習能力正常架

唔再答了,越扯越遠9588,off topic。
首先黎講,德萃唔係直資,我估你都未必知

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

又多樣爆鑊

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

LedTV 發表於 18-7-7 02:28

有錢退

希望你退到

因為你最終轉左第二間,怕佢地話你主動放棄學位,同呢件事唔同丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

bigyanb 發表於 18-7-7 14:05
係啦,佢太在意錢,應該睇埋第一批升中结果

親生個批成績好既 selling point 更好嘛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miriam 發表於 18-7-7 17:16

救恩副校長馮耀章過檔天虹,希望可以帶得起......雖然我都係覺得愉快學習要成功,真係唔易
天虹班「親生仔」升中升成點都未有人知
https://www.hk01.com/社會新聞/166667/天虹小學-happy-school-有人接手-救恩小學副校長9月任新校長

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-7 17:44
救恩副校長馮耀章過檔天虹,希望可以帶得起......雖然我都係覺得愉快學習要成功,真係唔易
天虹班「親生仔 ...

今年升中定出年升中?Thx

王國長老

Charlotte_mom 發表於 18-7-7 17:44
天虹班「親生仔 ...

就係未出結果前要走頭掛

水晶宮

miriam 發表於 18-7-7 17:16

你都識講好就係selling point
朱校長太急功近利了、呢間學校可能水頭唔夠充足、唔係都可以俾佢儲多幾年名聲、一向係傳媒之友既佢今次反應令人失望

公爵府

馬爾太 發表於 18-7-7 15:35

如果你知,可以講吓點解融合教育係唔work但官津仲用盡quota收 ...

單第一個問題就知你唔係老師啦,甚至唔係家長。官津學校係派位,邊會有quota for SEN 學生?

公爵府

天虹班「親生仔 ...

津校同直資唔同,前者無得揀學生及家長,後者有。最大分別係,前者係派位,後者唔係。如果唔buy 學校理念,點會揀嗰間直資/私校? 但官津只要唔係第一輪嘅第一志願,家長就可以大大聲同學校講: 你估我想入㗎? 唔齊心又點可以事成。

王國長老

luckybaby2011 發表於 18-7-7 18:45
你都識講好就係selling point
朱校長太急功近利了、呢間學校可能水頭唔夠充足、唔係都可以俾佢儲 ...
龍門識飄移個野就知佢係一個好鬼出色既守門員

王國長老

heilok 發表於 18-7-7 20:00
津校同直資唔同,前者無得揀學生及家長,後者有。最大分別係,前者係派位,後者唔係。如果唔buy 學校理念 ...

我知呀
我自己其實就係愉快直資家長,所以某程度上理解點解愉快學習有d做得到,有d做唔到
首先,想活動愉快又有成效,老師要肯全面配合,攪教材,不停review教學方法,我地好多校本(因坊間教材唔配合),年年睇住學生程度黎微調,開會完仲要做,old seafood彩你都傻(除左果團火,仲老實講金錢回報都不能少,老師都係人都會攰都要開飯)
就算買坊間教材,要揀黎用,可能買5、6本書每本教少少,家長又肯唔肯?
而呢類而棄傳統填鴨式學習(最理想能做到flipped classroom,學生主動自學完返學為問問題),講就理想!做起黎邊有咁易,學生要有一定學習能力,家長亦要識support 。在津校無得揀學生背景情況下,談何容易

珍珠宮

2018復活節勳章

miriam 發表於 18-7-7 17:09
又多樣爆鑊

呢間學校真係
明白嘅,私校為賺錢正常,咩都講錢正常,但呢間真係太大貪,咩都未整好就話開校,求其搵個地方就話做校舍,花啲錢重建都無(或者唔情願投資),啲建築物設備舊又殘,執人哋啲舊校舍係話係校舍,完全睇唔到佢哋係有心想長遠地辦學嘅機構。

公爵府

nainaitze 發表於 18-7-7 21:20
呢間學校真係
明白嘅,私校為賺錢正常,咩都講錢正常,但呢間真係太大貪,咩都未整好就話開校 ...

其實都唔怪得佢。計下條數,一間小學校舍要幾錢租? 搞掂晒嘢先收生,中間段時間成本高到我都估唔到。最慘係,學校九月一號開學,收生隨時要早成年,一個唔該,完成時間配合唔到,又加一段時間。加加埋埋,條數好恐怖。我估無特別背景嘅私校都會咁偷雞,但佢太高調仇家多,先俾人督出嚟。

王國長老

heilok 發表於 18-7-7 21:45
其實都唔怪得佢。計下條數,一間小學校舍要幾錢租? 搞掂晒嘢先收生,中間段時間成本高到我都估唔到。最慘 ...

太高調仇家多——唔出奇
教育局邊有咁主動勤力丫,無投訴點會做野

首頁
45678...9

尾頁

跳至