自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

屋企D衫主要係摺既,拎出黎著有痕,想買一部直立式熨斗,主要係出街前steam 下件衫等佢冇咁皺,D衫多數cotton同麻質,直立式熨效果ok? 有冇推介?

想要有水箱但要slim d 因地方有限,普通水喉水用得(不要果D指定要用蒸漏水)

手提的不考慮因為重

謝謝!

子爵府

回覆樓主

用緊依款,覺得都幾有用,薄嘅衫勁快就直返,不過要睇手,啲蒸氣好鬼熱,同埋用水都用得幾快,但係整體我係滿意嘅

侯爵府

龍蝦 發表於 18-7-6 14:13
用緊依款,覺得都幾有用,薄嘅衫勁快就直返,不過要睇手,啲蒸氣好鬼熱,同埋用水都用得幾快,但係整體我係 ...

依部我都有望過,請問裝滿水箱可以熨幾多件左右? 水喉水ok? 部機有什麼不好或麻煩地方?

謝謝

侯爵府

用緊依款,覺得都幾有用,薄嘅衫勁快就直返,不過要睇手,啲蒸氣好鬼熱,同埋用水都用得幾快,但係整體我係 ...

D水用不晒係咪要每日倒?

伯爵府

一d都唔好用

侯爵府

登!登!登! 發表於 18-7-6 14:39
一d都唔好用

你指直立式熨斗? 什麼原因不好用?

我恤衫會用傳統熨斗開板熨,純粹想出門口前有部機steam 左D痕。因為次次係boutique 試D衫著上身好睇,自己返屋企洗完用傳統熨麻質個效果好似都冇steam 咁好,會有熨痕,所以想好似boutique 咁steam下件衫。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係用呢部, 好方便, 又快脆. 依家朝早用兩三分鐘掃幾下就得. 不過想問下你用既時候會唔會間唔中有幾滴水漏出黎? 即唔係出水蒸氣而係出水滴
Latte, 又名臭TE或臭喵

子爵府

HappyHappyMa 發表於 18-7-6 14:37
依部我都有望過,請問裝滿水箱可以熨幾多件左右? 水喉水ok? 部機有什麼不好或麻煩地方?

謝謝

大概快手都熨到十件左右,無數過,不過每次開親部機都會準備定一堆衫拎嚟熨,最多換咗1次水。
我用水喉水,應該用咩水都無咩所謂。

麻煩在熨衫腳/袖腳時拉唔到直件衫嚟熨,因為蒸氣好辣手,亦會試過熨熨下滴水,不過整體嚟講都抵買嘅,對於我依啲懶人嚟講。

仲有缺點應該係熨唔到d骨(百摺裙、西裝褲嗰啲骨)

子爵府

veronna 發表於 18-7-6 14:56
我都係用呢部, 好方便, 又快脆. 依家朝早用兩三分鐘掃幾下就得. 不過想問下你用既時候會唔會間唔中有幾滴 ...

有滴呀,唔知點解會咁,不過覺得影響唔太大嘅

子爵府

HappyHappyMa 發表於 18-7-6 14:38
D水用不晒係咪要每日倒?

係㗎,用完部機就要倒剩餘嘅水,係賣機嗰個人講嘅

侯爵府

veronna 發表於 18-7-6 14:56
我都係用呢部, 好方便, 又快脆. 依家朝早用兩三分鐘掃幾下就得. 不過想問下你用既時候會唔會間唔中有幾滴 ...

請問邊個位會有水漏? 本身出蒸氣果個噴頭?滴果D水會跌落件衫定好易滴到手?

侯爵府

龍蝦 發表於 18-7-6 15:05
大概快手都熨到十件左右,無數過,不過每次開親部機都會準備定一堆衫拎嚟熨,最多換咗1次水。
我用水喉水 ...

謝謝解答,要熨骨果D我會用傳統熨斗。依部做唔做到其他效果例如窗簾殺菌? 上網望過佢冇提。係咪純粹燙衫? Thanks!

子爵府

HappyHappyMa 發表於 18-7-6 15:22
謝謝解答,要熨骨果D我會用傳統熨斗。依部做唔做到其他效果例如窗簾殺菌? 上網望過佢冇提。係咪純粹燙衫? ...

無留意呀,不過我就有當佢有高溫殺菌效果咁掃噴啲被、床單、咕臣⋯⋯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

龍蝦 發表於 18-7-6 15:51
無留意呀,不過我就有當佢有高溫殺菌效果咁掃噴啲被、床單、咕臣⋯⋯

咁steam完咪晾到一屋都係?

我之前有部,壞左(漏水)暫時無買返
除非你勁有耐性,否則朝朝steam,聽見都累,又要開機、裝水、等乾(無錯steam完係有水氣,要吹乾,我無試過即著唔肯定有無up味),仲要收機.....

Steamer蒸恤衫係唔effective,因所有細位都steam唔到

侯爵府

龍蝦 發表於 18-7-6 15:51

謝謝解答,我再望下先

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-6 16:08
咁steam完咪晾到一屋都係?

我之前有部,壞左(漏水)暫時無買返

我上網刨舊鋪都見D人話因為漏水所以壞機,似乎直立式熨斗多多小小都有依個問題,請問方便問下你漏水係邊剖牌子?

首頁

尾頁

跳至