1-3歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近賞試比 bb 坐 potty.. 但幾次都好抗拒.. 唔肯坐..
係咪即係代表佢未 ready?
咁應該繼續比佢試等佢習慣... 定過一排佢大個 d 再試?

子爵府

teresayan07 發表於 18-7-6 17:49
最近賞試比 bb 坐 potty.. 但幾次都好抗拒.. 唔肯坐..
咁應該繼續比佢試等佢習慣. ...

歲半識講野未?我覺得最快都要佢識表達先

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 18-7-7 02:05
歲半識講野未?我覺得最快都要佢識表達先

其實佢未表達到係咪想去wee wee poo poo..
不過屋企人係咁叫我比佢習慣下坐 potty..
其實佢好抗拒.. 坐親都喊..
99話唔緊要.. 坐坐下就慣..
諗緊好唔好繼續比佢坐..

水晶宮

teresayan07 發表於 18-7-6 17:49
咁應該繼續比佢試等佢習慣. ...
遲啲再試啦。佢驚咗就更麻煩更難教。唔可以操之過急㗎。

珍珠宮

teresayan07 發表於 18-7-7 08:28
其實佢好抗拒.. 坐親 ...

咁嘅話,我覺得遲少少再試囉

珍珠宮

回覆樓主

我覺得仲早,仲未ready,2歲左右就差唔多啦,識得自己表達。

大宅

我呀媽又係成日話要介片。
但宜家20個月都未識講疴屎尿。帶bb去球場玩,佢死都話都幫佢除片玩,攪到有次真係瀨尿。

珍珠宮

protons31 發表於 18-7-7 21:08
我呀媽又係成日話要介片。
但宜家20個月都未識講疴屎尿。帶bb去球場玩,佢死都話都幫佢除片玩,攪到有次真 ...

老一輩成日覺得要早戒片..
阿姨婆話.. 佢湊咁多個小朋友..
個個13個月就戒片..
99成日哦我 話我做咩唔同佢戒.. 話我女係蠢雞蛋.. 成歲半咁大都未戒片..
親戚有個女.. 2歲半仲未戒.. 個阿媽唔急於戒..
但成班長輩就背後不停話個阿媽short short 地.. 咁大個仲唔戒片..

別墅

回覆樓主:

佢地咁叻,叫佢地幫你小朋友戒(emoji) 我發現好多長輩都係得個講字, 之後就燈後孔明, "師奶" 特質就係講完唔洗算數。 認真講句, 說話都未識講, 又點會識行過黎話俾你知想去廁所, 所謂戒只不過係被迫坐係廁所等到d 大小便流出黎咁解

大宅

芊ice 發表於 18-7-7 23:53
佢地咁叻,叫佢地幫你小朋友戒(emoji) 我發現好多長輩都係得個講字, 之後就燈後孔明, "師奶" 特質就係講完 ...

我已經同呀媽講唔好咁急,佢又係話坐坐下就慣㗎啦。
帶bb玩,佢唔理我話唔好,係都要除佢地片。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我囝囝依家16個月,都系唔肯坐,天氣熱,我朝早幫佢除左片,都系賴左。

別墅

我上星期去學校聽 N班家長講座, 差唔多全部家長都舉手話小朋友未戒片, 老師亦話開學前戒到當然叻叻啦, 不過都唔洗心急戒, 等小朋友適應左學校生活, 老師會幫手戒片. 所以我覺得唔好急於歲半戒, 等小朋友心理生理 ready 先戒都未遲. 我阿女一歲時 99 都話同佢戒片, 我 say no 呀, 唔好俾壓力嚇親我阿女.

子爵府

我仔20個月,99已經話佢要戒片,又話佢個女未夠1歲就戒咗,我心諗你咁叻點解唔幫我仔戒?佢未識講我點知佢要屙?瀨到周圍都係邊個抹?真係睬佢都傻

別墅

回覆樓主

我都覺得過一排先再戒好啲⋯
勉強坐自己辛苦,bb又辛苦⋯
我仔18m時識預早講要柯屎但都係好抗拒potty,可能坐得唔舒服⋯我就擺埋一邊先⋯

依家21m淘左個兒童廁板,我陪佢係廁所睇書(例如教戒片的圖書),等佢對坐廁所感興趣先。唔知係咪坐墊舒服啲,暫時都中意坐。
一話柯屎我就抱佢去坐,感覺就快成功。
但小便未有意識講⋯可能要再大啲先戒到了。
依家只係換片時間順便比佢坐一陣尿尿,話比佢知尿尿要係廁所柯就算~

上一代真係好緊張要早戒片⋯唯有好好傾下,比健康院書仔、網上知識佢地睇下⋯

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

有啲小朋友係會好抗拒坐架,佢唔坐你就唔好逼佢啦。其實我覺得同BB戒片你可以直接唔好幫佢着片

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-7-9 15:45
我仔20個月,99已經話佢要戒片,又話佢個女未夠1歲就戒咗,我心諗你咁叻點解唔幫我仔戒?佢未識講我點知佢 ...

我呀媽咪唔聽我講,死都要佢地喺球場玩時除片,瀨到地下都有,勁尷尬

伯爵府

回覆樓主

2歲左右係最好
太早迫佢會令佢更抗拒
歲半先氹佢沖涼前用水淋咕咕, 講尿尿, 等佢學聽指令先, 識疴尿先氹佢疴屎。

子爵府

protons31 發表於 18-7-10 03:38
我呀媽咪唔聽我講,死都要佢地喺球場玩時除片,瀨到地下都有,勁尷尬

要除點解唔喺屋企除?話晒公眾場所梗係尷尬啦,係我都唔知點算

大宅

每個小朋友唔同, 最重要係佢要識表達
迫佢反而有反效果

我女17m好鍾意坐potty
成日攞黎玩, 又擺公仔入去
我仲頭痕

不過我見佢每次vv都會指一指下面
我諗佢準備好介片

珍珠宮

melanietsangbb 發表於 18-7-11 12:08
每個小朋友唔同, 最重要係佢要識表達
迫佢反而有反效果

17m 個月就識話比人聽佢v v.. 好叻..
我女18m 仲未識表達

首頁

尾頁

跳至