自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

babemom 發表於 18-7-8 19:56
真心請教你!個flute u 型咀是可以隨著年紀大而不用它,而又不需要重頭再學過枝冇u 型咀的flute 嗎?我個 ...

一様吹法。不過不建議太細學,支笛都唔輕的,手唔夠長,理解力也可能差d,進度慢。我女也是二年級學,不需用U型咀。七歲前學鋼琴或唱歌吧!

子爵府

回覆樓主

多謝各位回覆!在bk 這裡真是長知識,亦對於大家互相提點幫忙,十分感動!

大宅

babemom 發表於 18-7-8 19:56
真心請教你!個flute u 型咀是可以隨著年紀大而不用它,而又不需要重頭再學過枝冇u 型咀的flute 嗎?我個 ...

其實個u形咀,
只係比手唔夠長的小朋友用,
到你手夠長時,換返個普通咀就得,
技術上應該冇任何轉變
我唔覺我女有咩適應問題

樓上有jm話太細唔適宜學,
我都認同,
其實我個時都有諗過,
不過個女好有興趣,(一年級)咁我都算啦,
照比佢學,第一堂已經可以吹出聲
(我個時以為係人都吹得出聲

到而家佢小四,仲會自己日日練,
希望佢可以keep住佢既興趣啦

大宅

babemom 發表於 18-7-8 20:41
多謝各位回覆!在bk 這裡真是長知識,亦對於大家互相提點幫忙,十分感動!
...

好難得有個正常post!

其實我都唔識音樂,
只係個女鐘意,咪比個機會佢,
我覺得學音樂呢家野,
最緊要係小朋友喜歡,
唔好為學而學,我見太多小朋友,
一上到中學就放低哂,真係好浪費時間同金錢

子爵府

kittynleo 發表於 18-7-8 23:01
其實個u形咀,
只係比手唔夠長的小朋友用,
到你手夠長時,換返個普通咀就得,

謝謝你為我解除疑難!很多人也説不宜過早學,只是我有點不耐煩我個女差不多逢初一十五就問我找了老師未!看來我都要比些耐性等個女大d!
我真心希望我女兒能像你女兒一樣,懂得為自己挑選樂器並熱愛,好讓孩子們在音樂上找到另一種想法及體驗,可惜暫時我女兒最強的就是她的嘴巴,總是不饒人!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jasprincess 發表於 18-7-8 13:58
我女女幾天前第一堂學長笛. 老師話佢可以吹得響. 睇呢度先知原來吹得響有技巧架?吹極唔響點算...
...

唔響係口型同技巧,我細個學clarinet原理同長笛差不多,到個女學長笛,我教佢個嘴要點收口鉗,佢唔係好明,後來上Youtube揾教學帖睇,有人示範,我女即日學識,你可以試下,其實有時枝笛接駁同吹嘅角度都影響到,老師有冇講邊度有問題?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

babemom 發表於 18-7-9 01:48
謝謝你為我解除疑難!很多人也説不宜過早學,只是我有點不耐煩我個女差不多逢初一十五就問我找了老師未! ...

學鋼琴可以學到睇譜和拍子,對學其他樂器非常有用。可以看看長笛音樂會。我女是學琴先,差不多七歲開始學長笛,學了剛三年,九月考六級。小朋友學東西好快,不用急,先培養興趣,

學音樂不容易,會經過好多困難,也能學到堅持。以前女音色唔好,我上網找資料,一起研究點先吹得好聽,經常看youtube別人演奏,山長水遠每星期帶她去上堂和樂團,被老師鬧,傷心流淚時去安慰她⋯這些都增強了我們之間的感情,也是陪她一起長大的回憶。

大宅

回覆樓主

見有人講長笛,我又撘吓咀先....

無論甚麼樂器都好,老師真的很重要⋯⋯話說有小朋友於某琴行學長笛一段日子,準備考5級添,點知由始至終原來唔知亦唔識乜嘢叫吐音,呢個問題竟然係伴奏夾琴時發現,而該小朋友的長笛老師無去矯正,你話係咪好驚嚇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ak1020 發表於 18-7-9 09:50
見有人講長笛,我又撘吓咀先....

無論甚麼樂器都好,老師真的很重要⋯⋯話說有小朋友於某琴行學長笛一段日 ...

True!
我女個鋼琴老師收過個學生,準備考5級,之前跟名師(比賽考試勁高分果d呢)。試堂時竟然發現學生完全無學過踩padel,無彈過現代歌曲。長年只操練比賽歌,音樂感勁差

大宅

好媽媽勳章

kavenzou 發表於 18-7-8 00:18
初初用音樂事務處既舊 Yamaha Single Horn 玩

不是,我女用baby horn 考到5級

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-7-9 10:03
True!
我女個鋼琴老師收過個學生,準備考5級,之前跟名師(比賽考試勁高分果d呢)。試堂時竟然發現學生完 ...

講開名師,又話說有小朋友跟某名師學琴,但原來名師竟然係唔會教技巧,即唔會教點做不同的跳音,點踏pedal等等......家長見唔對路,又唔想失去跟名師學習機會,所以就揾人補習(即搵陪練琴的老師),於是所有技巧都是由陪練琴老師跟名師於譜上所寫的note去教.....外人唔知就覺得名師勁得,但實際係陪練琴老師於背後默默地付出好多.....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ak1020 發表於 18-7-9 10:26
講開名師,又話說有小朋友跟某名師學琴,但原來名師竟然係唔會教技巧,即唔會教點做不同的跳音,點踏pedal ...

我以為我單爆,你單仲爆
唔通我女個琴老師就係陪練果個?(但佢以為自己係唯一)

子爵府

rose-mag 發表於 18-7-9 02:01
唔響係口型同技巧,我細個學clarinet原理同長笛差不多,到個女學長笛,我教佢個嘴要點收口鉗,佢唔係好明 ...

我女吹到呀!不過間唔中都吹唔到聲出. 或者聲音唔夠實. 佢話老師教3分1唇貼住(?)我都唔係好明. 只係叫佢嘗試唔同角度

大宅

jasprincess 發表於 18-7-9 16:25
我女吹到呀!不過間唔中都吹唔到聲出. 或者聲音唔夠實. 佢話老師教3分1唇貼住(?)我都唔係好明. 只係叫 ...

唇cover三分一吹孔

子爵府

fany 發表於 18-7-9 21:45
唇cover三分一吹孔

原來如此!thanks

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jasprincess 發表於 18-7-9 16:25
我女吹到呀!不過間唔中都吹唔到聲出. 或者聲音唔夠實. 佢話老師教3分1唇貼住(?)我都唔係好明. 只係叫 ...

唔係蓋晒個窿吹,咁吹唔到,同中國笛子一樣,將唇先蓋住晒個窿,再將枝笛向外轉到唇只貼住個窿1/3,吹氣係要慢慢控制,我係咁解俾個女聽,當然係我自己嘅理解嚟,希望你明我講咩 有時按制唔實或太實都會個音唔靚,我女第一枝租嘅笛質唔好,本身就走音,點吹都唔啱,老師試完叫我地拎番去琴行換,個老闆娘仲話我女整壞枝笛,其實係佢地入d唔得嘅中國製笛租俾人,約滿還笛退訂又話揾唔到單,好彩我有keep copy, 第二年老師叫所有佢教嘅學生唔好去果度租笛。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至