美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今日終於試咗呢個神級粉底,之前用開by terry 同 cdp 粉底,by terry 係好薄,少少已經夠搽成塊面,缺點係易脫妝cdp厚身少少,但好快溶妝同到下午會變暗,所以孤注一擲試下呢個聲稱抗氧化、護膚同唔會變暗嘅神級粉底

講下今朝護膚routine 先:
洗面 用咗cle de peau 嘅soften cleansing foam
爽膚水用咗 phyto cleansing toner
新插入la prairie essence in lotion (魚子水)
Serum 用咗covermark reju 舒緩保濕精華
Derma 魚子美白serum
Cdp refiner serum
面霜用咗CDP day emulsion
防矖用咗skinceutical spf 50 moisture sunscreen

枝skinceutical 防曬係新開,唔知關唔關佢事,搽完成塊面好似油光滿面上妝前唯有用面油紙印一印

Base 用咗sofina 隻控油base
跟著就到戲肉

呢隻粉真係真係用好少好少就夠
今次用手上試下個妝效,手上都好薄
但坦白講,上面效果冇我預期咁神級
少少都已經好遮瑕,跟手用配埋果個concealer 遮一遮個黑眼圈,但個concealer 隻色比隻粉底仲要白d應該只可以用嚟遮一d暗沉位置,例如鼻奕、咀角果d位如果真印呀、黑眼圈呢d問題,都係用返平時用既concealer 好d
最後用埋la prairie loose powder setting, 果下妝感好自然但又未到Amazing 嘅感覺

過多幾個鐘再滙報大家有冇脫妝、溶妝

第二幅相係6個鐘頭後,其實都有少少脫妝,可能因為我中午時用面油紙印過下,出油情況同CDP一樣

侯爵府

ming0314 發表於 18-7-8 13:09
今日終於試咗呢個神級粉底,之前用開by terry 同 cdp 粉底,by terry 係好薄,少少已經夠搽成塊面,缺點係 ...

我之前拎了佢試用,吾知點解好難清洗用手上,隻手紋攝唒D粉底,所以我試左一次就掉了(本來唧入個盒仔諗住試到幾次)
所以我擔心難落妝。

子爵府

leeleebaba 發表於 18-7-8 13:22
我之前拎了佢試用,吾知點解好難清洗用手上,隻手紋攝唒D粉底,所以我試左一次就掉了(本來唧入個盒仔諗住 ...

咁我又冇呢個問題喎

伯爵府

回覆樓主

如果睇你D相,個效果係不及格喎!
我用開YSL,金蓋同羽毛粉底都好,但最近我試左chanel一個sample覺得可以挑戰YSL!心郁郁想買黎試下

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

唔係怪獸 發表於 18-7-8 21:38
我用開YSL,金蓋同羽毛粉底都好,但最近我試左chanel一個sample覺得可以 ...

今日試完真係有d失望㗎,聽日再試下唔同combinations 睇下會唔會好d

子爵府

唔係怪獸 發表於 18-7-8 21:38
我用開YSL,金蓋同羽毛粉底都好,但最近我試左chanel一個sample覺得可以 ...

我都用試用庄試左……
我覺得好厚……可能我化唔慣妝
2018-07-09 02.06.33.JPEG

大宅

jesswu 發表於 18-7-9 02:08
我都用試用庄試左……

jm 本身皮膚靚,請問做開咩treatment? Thanks thanks

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jesswu 發表於 18-7-9 02:08
我都用試用庄試左……
睇相又唔覺好厚呀!

大宅

回覆 Heisenberg 的帖子

我都想講JM皮膚個底靚, 唔洗點遮差好遠, 咩粉底都可以試~

子爵府

回覆樓主

今日試咗 skip skinceutical 隻防曬,成個妝即時唔同咗仲long lasting咗

子爵府

ming0314 發表於 18-7-9 18:20
今日試咗 skip skinceutical 隻防曬,成個妝即時唔同咗仲long lasting咗

即是係隻防曬撞左個粉,唔夾……
jm我用呢隻skin ceutical防曬,冇咩油光wor..
你可以試下……
不過呢隻有tint

子爵府

jesswu 發表於 18-7-9 19:59
jm我用呢隻skin ceutical防曬,冇咩油光wor..
你可以試下……

我今日用返CDP隻有色防曬咋

侯爵府

jesswu 發表於 18-7-9 19:59
你可以試下……

好用嗎?

子爵府

leeleebaba 發表於 18-7-8 13:22
我之前拎了佢試用,吾知點解好難清洗用手上,隻手紋攝唒D粉底,所以我試左一次就掉了(本來唧入個盒仔諗住 ...

唔好用LP 碎粉,會好溶裝

子爵府

Heisenberg 發表於 18-7-9 10:42
jm 本身皮膚靚,請問做開咩treatment? Thanks thanks

多謝你先……
其實我皮膚一d都唔好,有輕度玫瑰痤瘡(冇瘡但易紅),又成面荷爾蒙斑(不過唔深色)……
不過毛孔ok(只鼻上毛孔大)、零暗瘡黑頭粉刺暗粒,算幾滑……
過去2年做過7次1064,1次pico, 1次genesis,1次mela peel, 1個triluma療程(為去斑),另 3次v beam(為治玫瑰痤瘡)……
仲有做過1set hifu(ultraformer),但hifu對我效果冇咩……只係因年過40+又貪試做價試下……嘥$……
除左以上果d平時冇做任何treatment的……

子爵府

leeleebaba 發表於 18-7-9 20:33
好用嗎?

整體係幾好架!以物理防曬來講佢冇起擦子膠碎、又唔乾、又有50度咁高仲防水……
少少身的液狀好似搽,唔會水流流
同埋有色tone可當埋粉底(薄裸妝),有dd遮瑕度……
不過冇色揀,我白底塗左就略嫌啡左少少……

侯爵府

jesswu 發表於 18-7-9 23:40
整體係幾好架!以物理防曬來講佢冇起擦子膠碎、又唔乾、又有50度咁高仲防水……
少少身的液狀好似搽,唔 ...

其實我行過time square counter幾次,好想買。不過我好擔心塞毛孔,因為行埋去問sales一定話吾塞。我之前用Elta 41 第1-2 天好岩我,跟住4-5 天爆好多粉刺。之後停了好番再試也是一樣。我毛孔好易塞

子爵府

leeleebaba 發表於 18-7-10 00:15
其實我行過time square counter幾次,好想買。不過我好擔心塞毛孔,因為行埋去問sales一定話吾塞。我之前 ...

我初用elta41都覺得好正架……
佢搽上去果種令立立唔似油,我受到……
但超頂唔順佢d擦子膠碎……
我已經唔係上B5果d架喇,求其搽咩打底佢都起哂擦膠碎……
我幾辛苦先用完一枝……咁鬼大技

大宅

jesswu 發表於 18-7-9 22:31
多謝你先……
其實我皮膚一d都唔好,有輕度玫瑰痤瘡(冇瘡但易紅),又成面荷爾蒙斑(不過唔深色)… ...

咁努力做treatment,抵你皮膚靚呀jm 我皮膚都係易紅無瘡,其實整體ok,但近來覺得粗䊚咗毛孔大咗又多咗黑頭粉刺,有D失落,jm你覺得我應該做乜treatment好? 我無乜斑,唔算下垂,不過當然唔介意firm d firm d再firm d

(唔好意思樓主,完全off topic,sorry sorry)

水晶宮

回覆樓主:

睇相覺得隻粉底妝感幾厚重,唔貼唔夠滑,唔值!

首頁

尾頁

跳至