自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

mikehappy 發表於 18-7-16 18:15
咩厚面皮人(emoji),我下星期曰出發。見好多負評,個holiday mood 已減半。

你去3日定5日先?5日果啲trip 啲人冇咁rush 嘅,唔好咁擔心!
如果3日果啲呢,大部份賭仔,你就預左去到邊都嘈之巴閉,由上船到落船果刻都要同人爭,堅煩

男爵府

conconchan 發表於 18-7-16 18:43
好長篇
1. 排隊等上船時因爲我地想快點可以上船,所以預早個半鐘去排定隊,有兩條隊,一邊係貴房,一邊係 ...

都好掃興,與到甘多奇人奇事。

男爵府

happylife1210 發表於 18-7-16 18:56
你去3日定5日先?5日果啲trip 啲人冇咁rush 嘅,唔好咁擔心!
如果3日果啲呢,大部份賭仔,你就預左去到邊 ...

我去沖繩,6日5夜。呢個trip..跟我幻想的郵輪不一様。

男爵府

岩岩去完世界夢號玩,3日2夜。
同之前睇既差不多,船既設施係好岩小朋友玩,特別係滑水梯,長短高矮都有齊,小朋友玩得好開心👍👍

但登船同離船就安排得超差,我經康泰報名,康泰寫星期五晚6:30 checkin, 最後坐加排隊差不多2個鐘先上倒船😒😒
上到船去食晚餐又係排餐死

到第三朝離船,明明第二日船比左張通告叫我地8:30退房離船,但我地好準時8:30退房,佢又要安排全部人入劇院坐,又等左30分鐘先可離船

所以總結黎講,如果唔係旺季咁多人既話,應該會舒服好多。

別墅

回覆樓主:

想問上郵輪會唔會暈船浪架? 報左名遲d去 要唔要買定暈浪丸?

大宅

2023年兔年勳章

conconchan 發表於 18-7-16 18:43
好長篇
1. 排隊等上船時因爲我地想快點可以上船,所以預早個半鐘去排定隊,有兩條隊,一邊係貴房,一邊係 ...

我同你同船,第3點果個男人我都見到,好燥,其實收左風預左上船係最亂,落船算安排得好少少了。
食飯安排好差,乜都要排,其實學海洋航行咁,安排分批兩段食飯時間咪唔洗迫囉

大宅

cecelc 發表於 18-7-8 17:27
大家最近去過邊隻郵輪玩呀?

好玩好食嗎?

補充:任何一艘郵輪平宜在一年前訂或出發數十天.當然不是旺季而可預十多天前請假去玩.那詢问任何間郵輪.目的地.機會大有空位了!那便宜.預平均港元5/6百元一天左右都0K了.

男爵府

醒目開學勳章

yuffieyip 發表於 18-7-12 18:16
我想問吓海洋航行者號的泳池有沒有滑梯的?在網上看的照片好像找不到

呢隻冇㗎
:-P  :-P  :-P

男爵府

Tabby816 發表於 18-7-16 23:14
我同你同船,第3點果個男人我都見到,好燥,其實收左風預左上船係最亂,落船算安排得好少少了。
食飯安排 ...

好橋,我信有些人真係好犯賤、要人話先會識個醜字

子爵府

mikehappy 發表於 18-7-16 20:36

咁岩,我都係今個星期日出發去沖繩6日5夜,我地住套房,聽講每日可以去消費餐廳食1餐唔洗錢。

珍珠宮

PetitLarousse 發表於 18-7-8 20:46
去YouTube 揾煮家男人,佢除左煮食片外,另有好多郵輪片(估佢幾鍾意搭郵輪)可以參考一下。
...

男爵府

醒目開學勳章

ZChloris 發表於 18-7-17 10:22
咁岩,我都係今個星期日出發去沖繩6日5夜,我地住套房,聽講每日可以去消費餐廳食1餐唔洗錢。
...

係呀!上船同管家book時間就可以
:-P  :-P  :-P

男爵府

ZChloris 發表於 18-7-17 10:22
...

你住套房會好些。希望小朋友玩得開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Duckduckbuddy 發表於 18-7-16 23:34
補充:任何一艘郵輪平宜在一年前訂或出發數十天.當然不是旺季而可預十多天前請假去玩.那詢问任何間郵輪.目 ...
請問你意思係咪話淡季先去郵輪玩好d ? 特別在出發前十數天還有飛賣的?

大宅

魚兒小寶貝 發表於 18-7-17 10:38
請問你意思係咪話淡季先去郵輪玩好d ? 特別在出發前十數天還有飛賣的?

是的.可直接問各船公司.若旺季那要早一年多可平的

魚兒小寶貝    發表於 18-7-17 11:05

伯爵府

mikehappy 發表於 18-7-16 20:36

請問你應該幾點到碼頭預備check in 上船?上落船要排好耐隊嗎?

伯爵府

我去過一次郵輪,係喺意大利上船,我朋友極力推介。

不過我同老公去過嗰次後就決定唔會再坐郵輪。我諗好唔好玩真係好個人,我同老公最唔鍾意係太多人,去邊都好多人!去游水係最恐佈,基本上密密麻麻插針都插唔入。我去架船無咩強國人,差不多全部西人,但個感覺好似去邊都置身銅鑼灣咁多人!所以好唔舒服。我哋又覺得好似被困架船咁,去到咁遠但玩嚟玩去都係嗰D嘢。食物我覺得唔差的,但個環境太多人令我都無晒mood。上岸玩又趕頭趕命,感覺上咗一陣已經急急腳要返碼頭驚架船會走。歐洲更衰嘅係好難截車,試過喺意大利截咗大半個鐘車都截唔到,好驚架船會走。

所以我嘅經驗唔係咁好,諗起都唔想再坐。我仔當時6歲就覺得好好玩,因為有其他小朋友一齊去,喺郵輪成日柴娃娃一齊。我同老公都唔會再揀郵輪假期。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

aidan08 發表於 18-7-21 14:54
我去過一次郵輪,係喺意大利上船,我朋友極力推介。

不過我同老公去過嗰次後就決定唔會再坐郵輪。我諗好唔 ...

謝謝打咁多字分享,心情好緊要心情好去邊玩乜都開心,經過咁多jm分享我多數放棄去郵輪了。

別墅

worthy 發表於 18-7-8 18:17
回覆 cecelc 的帖子

從香港出發的暫時只有皇家加勒比嘅海洋航行者號, 及星夢郵輪的世界夢號.

世界夢號好悶 好吾掂

大宅

我2年前同屋企人(有老有少)上郵輪5日兼去台灣
香港上船,香港落船
上船排隊又無想像中咁差
應該話預左唔會有好服務
免費野食唔錯,氣氛都好好
節目都叫多,唔岩可以番房訓
對我黎講叫岩一家大細

過多幾年小朋友大d會再去多次
應該會去5日兼去日本
老人家唔搭得飛機,加上佢地鐘意少賭