自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說我今日帶2隻細路去同陽光玩遊戲。。。
玩完趕返屋企沖個涼,執執個bag...就趕去機場,飛去上海工幹。。。。

過晒機場安檢就搵野食。。 響個bag到搵tissue...... 原來我漏左支banana boat噴霧防曬唔記得拎出黎。。。

我竟然過到安檢。。。。

(支野新野,噴左2次。。。忍痛掉左。。。。)

伯爵府

Ronnym 發表於 18-7-8 19:58
玩完趕返屋企沖個涼,執執個bag...就趕去機場,飛去上海工幹。。 ...

香港?我呢大半年都覺香港安險求其左。100ml 咩都唔check 就搞掂。

唔知policy 有無改到,不喜勿插

琥珀宮

玩完趕返屋企沖個涼,執執個bag...就趕去機場,飛去上海工幹。。 ...

係泰國見人掉左支SKII,雪肌精

伯爵府

mimorjai 發表於 18-7-8 20:04
香港?我呢大半年都覺香港安險求其左。100ml 咩都唔check 就搞掂。

唔知policy 有無改到,不喜勿插

hahaha..... (細細聲) 早知我帶埋支250ml洗頭水啦 (我只得1個hand carry)

伯爵府

mandy952 發表於 18-7-8 20:04

呢支野,減價時買都$1xx.... 我已經覺得好肉赤。。。。。。。。

珍珠宮

mandy952 發表於 18-7-8 20:04

泰國好嚴,連鞋都要除,香港我揹住個女一齊過,泰國連揹帶都要我除埋抱住過

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

前年試過有一次,唔係香港,喺泰國舊機場
成支水喺背囊旁邊個網袋位插住,都過到安檢
安檢始終人手做,總有錯漏

伯爵府

AGa1111 發表於 18-7-8 20:16
泰國好嚴,連鞋都要除,香港我揹住個女一齊過,泰國連揹帶都要我除埋抱住過
...

上海連地鐵都入唔到呀。。。。一諗到呢到。。。。 hahaha.... 我淋淋渣掉左支banana boat

伯爵府

cinda72. 發表於 18-7-8 20:25
我就係安檢問題,用開既爽膚水唔敢帶,只帶資記旅行裝,瀨晒野,返到黎乾到爆瘡
...

不過,我頭覺好奇去禁區manning睇睇,佢地一樣有賣呢支banana boat wo.... 其實我係咪掉錯左

禁止訪問

珍珠宮

Ronnym 發表於 18-7-8 20:39
不過,我頭覺好奇去禁區manning睇睇,佢地一樣有賣呢支banana boat wo.... 其實我係咪掉錯左
...

其實係架,水禁區都有得買,係比你帶入去姐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AGa1111 發表於 18-7-8 20:16
...

越南都好嚴, 鞋、皮帶……全部都要除
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

Ronnym 發表於 18-7-8 20:39
...

如果你過到安檢係唔駛掉的。
佢擔心你自己用D樽唔知裝咩炸藥入去。
係禁區店鋪買到的東西唔會係炸藥,所以上機冇問題。

侯爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-8 20:50

我記得英國希斯路都係。

侯爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-8 20:50

曼谷都係,但只針對中國人,我見前面啲西方人唔除 我咪跟住唔除,個安檢用泰文大聲鬧我 仲捉住我對腳強行除我鞋,但我前面果堆西方人完全唔洗除就過左,我後面全部中國人都即刻乖乖除鞋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

既然過到.... 做乜丟?
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 18-7-8 21:04
既然過到.... 做乜丟?

因為,去到上海,入地鐵又好。返黎都好,都肯定過唔到。。。。

咁。。。咪掉囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lingluk1306 發表於 18-7-8 21:03
曼谷都係,但只針對中國人,我見前面啲西方人唔除 我咪跟住唔除,個安檢用泰文大聲鬧我 仲捉住我對腳強行 ...

嚴係好既,好過唔嚴。不過只係針對中國人就唔啱。
越南。 我又除鞋又要顧住啲手袋、證件、背囊,仲有一個hand carry, 要一眼關七,驚畀人偷野
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主

唔明,過到安檢點解要掉?

首頁

尾頁

跳至