家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

mrsir 發表於 18-9-4 08:15
我覺得做short, 一旦睇錯大升或大跌就入肉, 我有朋友錯看銀娛, 突然大升10幾蚊, 就輸了十多萬 , 要推 ...

佢係咪無實貨做shortcall?所以要追買返。

我覺得如果係cover call,所謂的輸其實只係賺少了。

我一定有貨先敢做SC,不過我都試過做cover call賴嘢,當時初初玩期權又咁啱係年頭,做咗939 cover call,但行使價唔高,眼光光睇住佢升多成蚊,就蝕住走去拖貨,仲set高返個行使價, 當時以為可以高啲位走。點知就開始跌市,又變成了錯過高位放貨的機會 ! 結果啲貨到現在仍然喺度呀。

好喇,到見到個市跌咗咁多,我又走去SP,做嘅時候係覺得個行使價好低架,點知又低處未算低! 總之,我啲操作就係一團蹧啦,真係一鑊泡 !!

後來又聽聞話玩期權要用策略,一pair咁做,單做short 或者單做long 都係高風險。

所以我仍然是努力在學習中。

子爵府

回覆 chemlo0920 的帖子

係呀有時都好難把握時機,隻股悶極吾郁,做左sp,點知聽日一覺醒來,隻股就急跌,期權金都補吾返,有早知就聽日先做sp啦
sc 都係類似不過相反方向,比人收貨,無貨就b bu b bu 了

複式洋房

期權策略組合沒有任何可取之處,不用學的(當然也可以了解一下為何沒有用)

大宅

chemlo0920 發表於 18-9-4 09:52

但係如果你代返 short call 同 short put 系你真實沽左實貨同買左實貨, 情況都係一樣。期權只是一種工具, 股票都係一種工具, 風險大吾大, 正如信用卡, 正確用可以賺分, 吾正確用可以欠一屁股的債。

short call 同 short put, 有時更令自己有紀律地沽貨或買貨, 例如QQ 升到 400元, 跌返380元我就買, 但係跌到380又想360, 到360又想340. 都升返又係得個吉。

Short call, 正如一些股票, 吾想沽, 就可以令用short call 增加股息以外既收入, 可做比較價外的合約

不要發私人訊息給我sell保險或其他理財產品。

子爵府

2024年龍年勳章

mytiger 發表於 18-9-4 12:29
但係如果你代返 short call 同 short put 系你真實沽左實貨同買左實貨, 情況都係一樣。期權只是一種工具, ...

試過幾次開倉時,已經做非常價外,但都可以變到價內,真係奈何!

複式洋房

sp大價外收價內,即是好低價接到貨,好事呀?
Sc有無正股保護?有的話大價外變價內,即是非常高位出貨,都係好事呀?

大宅

chemlo0920 發表於 18-9-4 13:27
試過幾次開倉時,已經做非常價外,但都可以變到價內,真係奈何!

...

甘你視乎邊隻股. 大上大落不宜做short. 如果真心沽貨或買貨, 亦無所謂

子爵府

2024年龍年勳章

來看帖 發表於 18-9-4 13:38

sp大價外收價內,即是好低價接到貨,好事呀?

939 ~$8.7-8.8 做$7.75 SP,當時諗住點都唔駛接貨架啦,所以權金唔多都照做,諗住啲權金食硬無痴牙, 點知今時今日939只有6.x, 現在睇返就唔覺得$7.75係好低位了,加上現在個市差到咁, 自然唔會想7.75接貨

至於SC,價外變價內,市好,最多贏少啲,還可以。
而SP 價外變價內,又遇到熊市,手上又多蟹,自然唔想再多啲蟹

複式洋房

939我都輸錢,你並不孤單
因為內銀完全係周期股,每輪都可以上好高,跌好低,真係好怕高位持有,上年貪一貪心,就輸一筆

子爵府

2024年龍年勳章

mytiger 發表於 18-9-4 14:02
甘你視乎邊隻股. 大上大落不宜做short. 如果真心沽貨或買貨, 亦無所謂

對,現在我領略到少少,如果隻股大上大落,定價真係有啲難,應該要找一些波動小的來玩比較穩陣(唔知我咁諗法啱唔啱)。但波動小的期權金又比較小。

大上大落的股票期權,應該是適合用來炒(我估)

複式洋房

其實一切睇你本金夠唔夠多,接唔接受年回報10%左右
講真,正常投資基礎每年回報係8%,能夠有10%以上已經算好,巴菲特都只係20%

其實無咩真正波動細既股,例如我偏好既煤氣,領展,52周高低位都至少差20%
唔好太執著捉最低點,只要到比較合理又有餘錢入,就可以入,正股持有不動,又派息又期權輔助,10%回報總有的,只要本金夠大,10%回報都算不錯了

chemlo0920    發表於 18-9-5 10:45

琥珀宮

chemlo0920 發表於 18-9-4 09:52

我有貨才做SC,但做option 不太prefer 行使。

呢個係我去年尾開始玩option,做 平保 #2318 SC 經歷 :

22/12 做 1月 @90 $1.38
之後勁升
23/1 轉倉,平1月 $7.6 ,再新做 6月 @100 $8.6

之後價回落
1/3 平6月倉 $1.84

Net 計賺少少 $0.54,經歷上落,算執身彩

大宅

chemlo0920 發表於 18-9-4 22:14
對,現在我領略到少少,如果隻股大上大落,定價真係有啲難,應該要找一些波動小的來玩比較穩陣(唔知我咁 ...

大上大落, 係應該用long 策略

子爵府

2024年龍年勳章

請問你們會參考期權未平倉合約的數字來決選擇行使價嗎? 這數字有啟事性嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

木土土 發表於 18-9-5 10:34

我有貨才做SC,但做option 不太prefer 行使。

我知呀,嗰時我也有跟仙姐學期權,我都係嗰時開始玩期權,我都見你有問嘢。

我939的經驗同你差不多,不過我操作得唔好,我無拖到6月,只係拖後咗一個月,所以我係蝕住拖,拖完一個月又拖一個月,搞到一pat c咁。

琥珀宮

chemlo0920 發表於 18-9-5 10:53
我知呀,嗰時我也有跟仙姐學期權,我都係嗰時開始玩期權,我都見你有問嘢。

我939的經驗同你差 ...

我拖,要揀更高行使價至價外(咁先容易luck身/以更preferable價去行使出貨),又要唔洗蝕權金,所以被迫揀長約,總之worst都係高價出貨 and唔蝕權金,咁去控制風險

大宅

chemlo0920 發表於 18-9-5 10:46
請問你們會參考期權未平倉合約的數字來決選擇行使價嗎? 這數字有啟事性嗎? ...

我吾會,我只會看那個價是我願意接貨/沽才決定行使價

子爵府

2024年龍年勳章

木土土 發表於 18-9-5 11:03
我拖,要揀更高行使價至價外(咁先容易luck身/以更preferable價去行使出貨),又要唔洗蝕權金,所以被迫揀 ...

我交咗學費後,現在漸漸明白了

複式洋房

今日又跌到27500,手上碧桂園同金沙的sc見到有利潤,想再等跌深d先平一平倉收割,不過都幾怕轉頭就反彈,最近都係27500-28500之間來回

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 來看帖 的帖子

咁遠期期權的權金的波幅比近期期權的權金大啲還是小啲?

首頁

尾頁

跳至