3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡成日流鼻血, 通常都係夜晚訓教果陣流, 而家幾乎每日都流, 不過好彩每次都好快止到血
醫生話小朋友係會經常流鼻血, 但日日都流是正常嗎?好驚會唔會係有啲咩暗病....
各位媽媽, 你地有無小朋友都係咁架?

珍珠宮

回覆樓主

我自己細個時都成日就鼻血,我亞媽都帶我睇過醫生,不過大大下就冇喇

男爵府

candice1019 發表於 18-7-9 02:41
囡囡成日流鼻血, 通常都係夜晚訓教果陣流, 而家幾乎每日都流, 不過好彩每次都好快止到血
醫生話小朋友係會 ...

我覺得每日流鼻血唔正常,要去睇醫生

大宅

我個仔12歳了,也是一樣,最近一日流兩三次,仲好多!

伯爵府

日日流鼻血唔正常,帶佢去睇醫生

大宅

我小朋友同樣case, 隔幾日就流一次,有時一日流幾次, 試過流半個幾鐘都停唔到~
睇過晒西醫, 中醫, 但全部醫生都話正常~ 無事~
佢哋話小朋友鼻膜薄係咁架喎~ 大大吓就會好返喎~

大宅

加菲BB 發表於 18-7-27 16:01
我小朋友同樣case, 隔幾日就流一次,有時一日流幾次, 試過流半個幾鐘都停唔到~
睇過晒西醫, 中醫, 但全部醫 ...

same la
但見住其他小朋友都唔係咁.....自己果個係咁真係有啲驚驚.....

大宅

回覆樓主:

我仔都係,隔幾日就流,剛剛反覆流了三次

洋房

我細細個成日都留 差唔多日日都流 十五分鐘唔停個隻,個陣去睇醫生係話 鼻膜薄所以好容易流
唔小心掂到或天氣乾都會流
不過大個左就好返啦

你可以試下幫小朋友用棉花棒擦花士令係鼻哥窿到等佢無咁乾(可能而家開冷氣太乾會影響到)
就算我而家大左我搭飛機都會咁做 只要一乾就有機會流
當然流得多既就去睇醫生

大宅

回覆 candice1019 的帖子

我自己細個都係晚晚半夜流, 醫生話鼻膜薄無辨法, 大個就無事了, 唔駛甘擔心

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

係咪太乾燥喇?如果經常都係咁你都係同佢睇下醫生喇

珍珠宮

GCHK 發表於 18-7-10 10:18
我自己細個時都成日就鼻血,我亞媽都帶我睇過醫生,不過大大下就冇喇

我細個都會啊,經常流鼻血。

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-8-18 21:25
我細個都會啊,經常流鼻血。

係亞,我好似話鼻入邊果層膜比較薄

男爵府

去檢查下個鼻,小朋友流鼻血正常 ,但日日都係咁,實在不妥

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我之前試過用蓮藕煲綠豆+豬展湯俾佢飲, 有一輪煲得密, 之後就一直冇流。
點知上個月又流返, 又係一兩日又流一次, 有時1日流2次, 都好密, 但當時蓮藕唔當造, 買唔到。
於是用綿花棒了D凡士林搽入鼻孔, 連續晚晚搽, 搽了幾晚, 又冇再流了。
你可以試下。
Childhood is journey, not a race.

大宅

我都係偷偷係佢訓左覺時搽花士令
之後就無事
但冬天要多D湯水

男爵府

食牛肉多會否大機會流鼻血?

首頁

尾頁

跳至