自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前第一次整,跟食譜整紅醬白醬,好多工夫,食到好漏。
今次第二次再整,用左個超簡易食譜,材料都好簡單,蕃茄洋蔥肉碎芝士同少量蕃茄膏,反而仲好味。(賣相差D但味道幾好)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

千層麵嗰一層層嘅麵,係咪同煮通粉一樣,烚佢十分鐘左右,軟化左,再一層麵一層餡咁舖上去?!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

千千萬萬 發表於 18-7-10 07:05
今次第二次再整,用左個超簡易食譜,材料都好簡單 ...

有無做法分享?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主

一早見到好餓

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

從來未煮過千層麵,請教做法

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

losttoa 發表於 18-7-10 09:19
從來未煮過千層麵,請教做法

求食譜

珍珠宮

回覆樓主

子爵府

回覆 rb2016 的帖子

如果你既做法係要入烤箱既(當然千層麵係要慢焗過先入味好食),咁就可以直接舖乾麵塊做就可以了。不過留意既就係你既用料要夠濕同厚。最上個層係要舖料同錫紙包住來焗。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

食譜pls

寶石宮

2023年兔年勳章

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

大宅

求食譜

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

食譜pls

伯爵府

回覆樓主:

可分享食譜嗎

男爵府

回覆樓主:

Lasagna 我係買免煮既,有D要煮一煮至軟身。買左新鮮蕃茄切丁,落油炒至開始呈現糊狀,撒D香葉,我落左四種平時煮意粉用既香葉,加蕃茄膏繼續翻炒,試味,唔夠再加茄膏,所以我一開始少D落。成糊狀裝起待用。
肉碎今次我用豬,因為係剩餘物資,我有落D鹽豉油較味,洋蔥切丁,落油爆香,落肉碎炒,落D鹽同黑椒粉,炒勻佢,再落之前既蕃茄醬一齊炒好備用。
預熱焗爐,我用19O度。同時準備鋪盤,先擦橄欖油係盤底,擺麵,筆蕃茄肉醬鋪平成塊麵,一定要全部舖滿,跟住撒芝士,全層鋪滿,再麵,肉醬,芝士,再麵肉醬芝士,正好用曬所有肉醬同芝士,我冇用錫紙包焗到儂儂地,下次用番。

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

我焗左二十分鐘,下次包錫紙試下,忘記左有錫紙呢樣嘢,我都係第二次整咋。
蕃茄肉醬可以整多D,費事到時不夠鋪麵,多左D醬下次可以整肉醬意粉。

首頁

尾頁

跳至