夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我只想平平隱隱,佢就想危機中搵生機

瑪瑙宮

有野要試,有野想搏,要襯後生,啱 ge.

大宅

如果你有睇我另一個post,你就知道我就係承受緊男人創業遺留落黎既問題

1. 唔返屋企訓
2. 工作狂,同你食緊飯都講公事
3. 要求你做一份有穩定收入既工作,來彌補佢創業引致收入不穩既危機
4. 沒有了固定休息日,即你放假佢都要返工,基本上即係冇左family day
5. 將所有時間放係工作上,所有家庭事務從而拒絕參與

到最後究竟等唔等到佢出人頭地,你可以享福呢? 我唔知,因為我根本上唔覺得呢段係婚姻關係,只係一個男人以「愛」既名義黎騙你既時間及金錢黎成就佢事業上既發展既利害關係。

男爵府

Bbtvsvod 發表於 18-7-10 20:01
如果你有睇我另一個post,你就知道我就係承受緊男人創業遺留落黎既問題

1. 唔返屋企訓

我又唔系咁覺得,如果你真係愛佢,你覺你地係一個個體,你覺得你會同佢有未來,未來係共富貴+橫難。現今的香港,除非兩個都是高薪如果唔系,我同意創業先係出路,起步就緊係難㗎啦,易的話唔到你賺,食飯都講工事係因為佢想你聽佢講心裡所想,佢信你幫到佢,或者佢好想Share 佢的事比你知。。。勁到馬雲咁,當初唔系老婆用份工挑起頭家,養住馬雲同佢成個團隊,都無今日的馬雲啦。當然,你唔想咩住佢走路,你覺得辛苦,你絕對可以大聲同佢講,佢有理想係佢的事,叫佢自己儲錢儲糧草儲彈藥,叫佢自己做份正職再part time自己的夢想,你同佢講你的夢想係hea,你唔阻佢叫佢都唔好攪你

別墅

1. 唔返屋企訓

認同。佢口中出發點是為家人,出發點是好,但打仗前都有準備充足吧?
千言萬語在心中,我都唔知點講,佢成功我唔會特別開心,失敗了又更多問題,點解唔準備多點才開始?現在才走來擔憂…最慘是陪跑,點都係死。

公爵府

1. 唔返屋企訓

好有體會,有感同心受

公爵府

greycats 發表於 18-7-11 07:12
認同。佢口中出發點是為家人,出發點是好,但打仗前都有準備充足吧?
千言萬語在心中,我都唔知點講,佢成 ...

我就是有此憂慮,俾佢創業就自己無左一筆俾到自己安全感的金錢

琥珀宮

男人有事業心係好事,如果無進步一樣有女人嫌棄無上進心,一係就搵一個已事實有成的就唔駛煩囉

別墅

回覆樓主:

如果當初嫌棄佢無事業心上進心就唔會同佢結婚,問題是大家坐埋同一隻船,是否應該有共識才做呢?唔通我想生仔佢唔想,我夾堅黎要佢硬食,奶奶老爺都會幫我話我好女人,幫老公傳宗接代。

公爵府

tansyneko 發表於 18-7-11 13:10
男人有事業心係好事,如果無進步一樣有女人嫌棄無上進心,一係就搵一個已事實有成的就唔駛煩囉 ...

您有無看清楚我的post

公爵府

greycats 發表於 18-7-11 15:40
如果當初嫌棄佢無事業心上進心就唔會同佢結婚,問題是大家坐埋同一隻船,是否應該有共識才做呢?唔通我想生 ...

講中我心所想,唔係唔支持佢,而係明知係後盾點支持

別墅

eeaa 發表於 18-7-11 19:30
講中我心所想,唔係唔支持佢,而係明知係後盾點支持

看來我們的處境好似,我個個已經開始了,唯有支持吧,現在問題開始浮現,正苦惱如何繼續。你呢?

大宅

1. 唔返屋企訓

同路人

大宅

eeaa 發表於 18-7-10 19:09
我只想平平隱隱,佢就想危機中搵生機

如果一個男人好想搏,你又唔俾,咁緊係有問題啦。

做得老婆,應該無論貧富都互相扶持嘛。我覺得較好做法係同佢講你底線係唔可以影響頭家,無論成功或失敗我都會支持你。就算失敗,我地都可以重頭來過,但唔好唔認輸。

公爵府

Amberme 發表於 18-7-11 23:11
同路人

做就要揹著75萬,做做下到想放棄都自少要揹50萬,本身有樓供緊,做個行仲要無前景

公爵府

dativebond 發表於 18-7-12 10:40
如果一個男人好想搏,你又唔俾,咁緊係有問題啦。

做得老婆,應該無論貧富都互相扶持嘛。我覺得較好做法 ...

博都要有理據,手頭咩都無,諗住做左頭,叫人收尾,我跟左他20年,有付出,當然他都有

大宅

eeaa 發表於 18-7-12 11:29
博都要有理據,手頭咩都無,諗住做左頭,叫人收尾,我跟左他20年,有付出,當然他都有
...

你一係客觀和佢分析情況,或者叫佢說服你成功機會幾大。

如果傾完,佢都仲係想搏,做老婆好難唔俾佢試。記得,俾佢試唔係用放長雙眼睇佢點衰咁諗,既然試得,就係表現支持既時候,盡力做,唔得都未必係人既問題既。

公爵府

dativebond 發表於 18-7-12 11:37

如果傾完,佢都仲係想搏,做老婆好難唔俾佢試。 ...

你講得啱,佢罵服我,唯有支持

公爵府

dativebond 發表於 18-7-12 11:37

如果傾完,佢都仲係想搏,做老婆好難唔俾佢試。 ...

多謝您

大宅

BB防敏心得分享勳章

eeaa 發表於 18-7-12 19:29
多謝您

曾經我都經歷過呢個時間,我老公堅持開舖
我又唔贊成變咗默默支持,

因為佢都係想為屋企再增加更多嘅收入。當然唔一定係順利,我老公嗰時一日做16個鐘,搭車兩個鐘瞓覺六個鐘一個月放一日假 我陀住第二個。好彩有啊媽幫手湊住大。

鋪頭只係開咗一年已經蝕到入肉,欠款80萬

後來摺左,出黎打工,又係一條好漢

首頁

尾頁

跳至