夫婦情感

跳至

首頁
34567...11

尾頁

子爵府

monictw 發表於 18-7-11 01:38
長文慎入
先交代下背景...我同C6都3X歲,有一個4歲仔仔,兩個都係同一間公司經常要出差(東南亞,美國歐洲等..) ...

個case好似我一個朋友,佢老公又係咁,真係好慘,最後搞到離婚個男嘅會為錢做好多小動作,你都要有心理準備。

大宅

monictw 發表於 18-7-11 12:59
你講得好岩,佢咁緊張錢都只寫我名,呢個行動確實為佢加左分,但可能講傷害說話愈來愈多, 愛都愈來愈少
...

但如果離婚,就算樓沒有他名,他也可分一半。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你老公似想揾一個同屋主多過揾老婆
佢梗係話唔離婚,依家咩都係佢著數哂
層樓寫你名等於愛你?我又唔覺。。。
我覺得佢只係為慳稅
真係愛你對你好既,日常生活小事睇得出

侯爵府

長文慎入
先交代下背景...我同C6都3X歲,有一個4歲仔仔,兩個都係同一間公司經常要出差(東南亞,美國歐洲等..) ...

睇完之後,比着我,未結婚已分手,生左仔都要走

侯爵府

回覆樓主

你自己一個都可以處理所有問題,離開吧!
遲啲走我怕連你都要睇心理醫生,仲影響小朋友,加上你囝囝都坦白唔喜歡爸爸,你老公仲過份,點可以係小朋友面前咁講野,弱小心靈真係會受傷,大個都會記得佢講過咩

我父母係我歲幾時離婚,我親耳聽住媽媽話要家姐唔要我,呢條剌直到而家,我唔會唔孝順佢,但有些傷害真的是一世

你還年輕,希望你為自己為小朋友可以另開新天地

男爵府

回覆樓主

佢唔係唔愛你。但愛包含犧牲,佢成日依自己心意去行不用顧你感受,忘記為你付出。

你同老公之間最大的問題,係當你有意見丶不滿時你唔堅持自己立場,只是不斷推自己條底線去忍受。久而久之,你老公根本唔覺得需要尊重你的意願。

你口口聲聲話離婚,但又話為個囝設想想忍,小朋友心水清,爸媽有幾愛對方佢心中有數,你覺得響咁既情況:你忍辱負重、老公只顧$大家成日爭拗唔通小朋友睇唔出?佢真係會比你地分開開心?

同老公坐底傾,表達你已經忍無可忍。因為愛因為個囝,希望大家可以再試。但你心中先要訂一D底線丶要求,例如你明白慳錢的道理,但你需要自主權,要求可以自由支配一部份的錢(每月幾千都好)、例如工人,既然佢都唔願凑仔佢至少要大家夾$請工人⋯如果大家冇辦法達成共識,不如各行各路,唔好勉強。提出離婚,要有心理準備佢可能應承。如果你其實唔想,咁就唔可能以此作籌碼。

大宅

睇到係最後果段鬧仔同搖你...
走啦樓主!
呢D男人唔值得留戀
我怕你地兩母子受到傷害呀
佢咁樣鬧囝囝,其實會好傷佢心,小朋友以為自己做錯野,對佢成長有害
點鬧都唔可以咁樣鬧囉...

同埋搖你...
搖返佢!!!癲佬!!!

大宅

回覆樓主:

睇到你都辛苦。
dd性格好難改

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 monictw 的帖子

我c6都係咁
成日話為將來打算,佢嘅將來係退休咁遠
佢都認為我買野超市貴咗
唔識去藥房格價唔夠精打細算
宜家我都改去$60日式速剪了
明明是在識媽媽,仲嫌我冇積極搵錢
以前都對佢好多不滿, 不過而家開始了解呢類人了

大宅

小菜豆 發表於 18-7-20 13:58
回覆 monictw 的帖子

我c6都係咁

咁岩既,我都由$128轉左去$60 qq house , 以前真心覺得接受唔到既。

侯爵府

2024年龍年勳章

monictw 發表於 18-7-20 18:33
咁岩既,我都由$128轉左去$60 qq house , 以前真心覺得接受唔到既。

妳C6本身想唔想有小朋友架?

大宅

回覆 natjosejim 的帖子

yes you are right, 超級伏!!!

大宅

回覆 hontari 的帖子

多謝你講我知你既感受, 其實我地一路都有共識唔會係仔仔面前噪但之前有一次我真係忍唔住...因為我既底線已經不停比C6 踩過界
有一野我係 揍住我C6衣領想捉佢入房大吵留仔仔係廳
但我C6唔肯,我就係仔仔面前忍唔到大吵
仔仔沖埋黎攬住我對腳大叫媽媽你冷靜D!
3歲半未夠都識咁叫我令我覺得真係唔可以唔面對個問題!
我同自己講唔可以再有下一次係仔仔面前失控..

大宅

回覆 yau2012 的帖子

我呢排都有同奶奶呻...佢有幫口叫C6唔好咁緊張錢.. 但C6講唔聽成日怕我敗哂佢身家

大宅

回覆 SVbaby 的帖子

多謝你其實我確實係有2手準備, 其實我經濟可獨立
最大問題係邊個可以幫我湊仔
亦都有問過有經驗既人如離婚點拎仔仔撫養權
已經確定娘家可以幫我湊仔
其實屋企大小事務佢都唔係點理
C6似同屋住,所以離婚同我而家生活無咩分別
係仔仔無左個爸爸姐...

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

我都覺你老公唔係唔愛你,但暫時你同仔仔搬開下會比較好,始終返工帶小朋友已經夠支力,仲要應付埋你老公真係怕你身心透支

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

BK Milk勳章

長文慎入

咁情況
放低bb响外家幾日
同老公坐低慢慢傾
要表明係想大家維繫關係
想大家感情好真係為個家
尤其錢方面工人方面要攞出黎講

我係你一鋪過講清楚
傾吾店就分開
結婚係要合理地互相遷就

一世人流流長都係要開心快樂
家下咁樣屈法吾係辦法

大宅

回覆樓主

我連留言個制都唔知係邊度...
但忍唔住,咁長篇都睇哂。
你必須要離開,呢個人只會控制人,一個男人計到咁盡真係好恐怖,佢唔肯離婚唔係因為愛家庭,係佢同你有物業有錢銀瓜葛,好明顯啦!
記住男人動得手,不能留。放過自己!

大宅

回覆樓主

咁刻薄你都頂得順
根本價值觀唔夾,好難相處落去
你兩個一齊對個仔點會冇影響
一係學埋阿爸d衰嘢
一係睇你地嘈交
唔好以為父母一齊就對個仔冇影響先得㗎

首頁
34567...11

尾頁

跳至