夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

好可怕,如果兩人一齊唔系因為比單身更好,咁點解要系咪一齊?呢種情況,寧愿自已一個人好過

瑪瑙宮

小豬澄 發表於 18-7-11 09:08
真係難為了你
講真 我相信你帶埋個仔走 會開心過繼續同佢起埋一齊
佢跟本唔識尊重你 大家都要番工 點解佢可 ...

自己可以舒服你唔可以, 出差前湊仔出差後都即刻要湊仔做家務, 請工人又唔比, 因為要比一筆人地賺, 咁佢買樓計劃要再遲, 只有鞭到你郁唔停鞭到你咩都唔買, 佢先可以 C C 服服. 你唔開心重要你呃到自己係開心為止, 呃唔到係你問題不是佢問題, 真係好好笑, 你比人呃上轎了.

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

聯名戶口度 / 公共基金 – 大家目標一致係OK既 (我有聯名戶口同一齊供基金)
冇陪月 … 我都冇呀, 都係一出院自己幫阿B沖涼/餵人奶呀
我要返工, 我同佢份工都需要出差架

但買野唔格價就嘈, 又話我D朋友同管我私生活, 仲唔湊仔 … 你有冇講你要D咩先可以一齊生活落去呀

男爵府

monictw 發表於 18-7-11 01:38
長文慎入
先交代下背景...我同C6都3X歲,有一個4歲仔仔,兩個都係同一間公司經常要出差(東南亞,美國歐洲等..) ...

我諗你自己都有察覺,佢性格其實响拍拖初期已經有跡象,所以你先提到佢初時特別執著和細緻嘅個性。呢啲人好嘅一面係會細心,好似拍拖初期對你嘅照顧,或對數字敏感。但壞嘅一面係佢有可能變本加厲,唔理其他人感受,當佢對你冇咁愛時,就會變得自私。呢種人你交嘢比佢做,可能佢會做得細緻,一板一眼,但你比佢話事,慢慢好易變得尖酸刻薄,思想越來越極端。

如果你可以話得返事,可以控制返家中經濟大權,就去做。佢立場係唔想離婚,即係起碼你都有少少籌碼。但如果你已經心力交瘁,唔想再理佢,咁單親都唔係世界末日,最緊要同仔仔兩個人生活得開心。 另外,如果佢有暴力問題,先保護自己和仔仔人身安全。

伯爵府

長文慎入
先交代下背景...我同C6都3X歲,有一個4歲仔仔,兩個都係同一間公司經常要出差(東南亞,美國歐洲等..) ...

超級認同搵咩人就會咩水平,佢係拉低緊你,結左婚有埋仔就唔好郁d就離婚,再認真傾下先,睇睇有無得改變

別墅

回覆樓主

開口講離婚,幾時輪到佢講唔得?先分居
我係樓主我會先爆佢一鑊,再執野同埋個仔返娘家
其實如果佢唔肯改的話,離開會係唯一選擇
自己一個同囝囝生活,肯定會開心過同佢一齊

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

你位C6,又自卑又自大,真心難頂

大宅

Philover 發表於 18-7-11 02:58
睇完成篇嘢都替妳辛苦,我都好佩服妳能夠忍受到咁多年,C6咁斤斤計較都肯同佢生BB。

唔係要妳即時離婚, ...

philover 多謝你打左咁大篇野安慰我,我為左唔影響仔仔所以暫時都唔想離婚住,真係唔想影響下一代。。

大宅

gtg435i 發表於 18-7-11 04:21
佢係大男人而且要拗贏個隻。 不過又唔似唔愛你。 如果唔愛你就唔會層樓都寫你名
...

你講得好岩,佢咁緊張錢都只寫我名,呢個行動確實為佢加左分,但可能講傷害說話愈來愈多, 愛都愈來愈少

大宅

taiwoon 發表於 18-7-11 06:38
你c6控制慾太強喇
同呢類人相處係好辛苦
你買野要問過佢

c6 唔會肯比錢做婚姻輔導,呢啲錢佢只會覺得唔值得比

大宅

ssl1102 發表於 18-7-11 07:28
先唔諗佢有無情緒病
佢性格根本就計較、自卑又自私
性格係死症

exactly ,佢真係改唔到。 叫佢學識每次嬲果陣唔好講傷害對方說話,講左收唔返。 佢每次都照講,大條道理話我provoke 佢佢覺講,又將個問題推返落我度,自己嬲完就當無事又he he ha ha

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-7-11 08:42
完全明白你樓主,淨係睇文字已經feel到你好辛苦,我c6 都有d似你c6, 婚前又係好细心,婚後同朋友食貴d都有 ...

係,我c6同你c6 一樣,佢好擔心將來退休生活,經常話我大洗,唔格價,第時會臨老唔過得世。 但事實係佢將佢standard 放落我度,佢唔會買衫,每年新年去拜年都係果套,一對鞋著10年鞋底穿左都唔捨得換,仔仔出世前講到明n班,playgroup唔洗諗,但其實我都無諗過比仔仔上。佢去60 速剪會話我剪128一次頭髮貴。 用枝280粉底叫我再慳啲買枝$50..我真係做唔到囉。。點解要慳到咁。。

琥珀宮

大宅

Moti 發表於 18-7-11 08:46
有一度睇唔明,間屋即係寫咗邊個嘅名?

層樓佢寫左我名

大宅

soso1227 發表於 18-7-11 08:50
你老公唔係唔愛你,
但太計較,太自我中心,
如果我係你,晨早頂唔順。

你岩,佢唔係唔愛我,而係佢愛自己多啲。
我經濟ok, 娘家可幫我湊小朋友,我都可以搬去娘家度

大宅

AnnaF 發表於 18-7-11 09:15
好可怕,如果兩人一齊唔系因為比單身更好,咁點解要系咪一齊?呢種情況,寧愿自已一個人好過 ...

我都有同佢講,大家都唔開心,而家先結婚結左幾年點捱到老,佢自己都知的

大宅

Nancy20090615 發表於 18-7-11 09:48
自己可以舒服你唔可以, 出差前湊仔出差後都即刻要湊仔做家務, 請工人又唔比, 因為要比一筆人地賺, 咁佢買 ...

你岩,講得好岩,我後悔點解當初唔聽朋友家人講, 我而家就有個感覺我做咩都唔夠好,永遠都comment 我,真係迫到人都癲

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-7-11 10:55
我諗你自己都有察覺,佢性格其實响拍拖初期已經有跡象,所以你先提到佢初時特別執著和細緻嘅個性。呢啲人 ...

你形容到8成似呀,佢好叻捐窿捐罅搵人既不是, 對人真係可以好尖酸刻薄,包佢自己屋企人都係唔 闊佬,點解佢會掙要奶奶湊,係因為佢可以慳好多,6299 兩個都已退休,,奶奶每月都有一半時間幫我湊仔仔,c6 只比3000 奶奶做家用,奶奶又好捨得買靚餸比仔仔,3000包湊仔,買餸及奶奶自己家用。。我真係覺得好唔好意思,自己私底下有比錢奶奶但奶奶唔要,佢話你留返比個孫用,雖然我唔認同佢湊仔方法但確實好感激奶奶。
而佢地家一年除左新年會慶祝,其他日子係唔會慶祝的, 無生日。。無父母親節,聖誕節都唔會慶祝, 所以佢會覺得我屋企過時過節生日去食飯食得密好嘥錢。。

珍珠宮

回覆 monictw 的帖子

睇黎, 佢對佢父母都系麻麻地喎

伯爵府

長文慎入

走佬吧,根本佢一直以來都係只為自己

首頁
12345...11

尾頁

跳至