夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

人人都有優點缺點, 或者其特性
你現在都好清楚丈夫的特性吧

慳錢和「度」, 人人看法不同
好多大有錢佬都極度嚴重姑X寒, 而且一定要其他人跟佢咁做

我覺得重點是你能否容忍
如果可以, 一個願打一個願捱, 咪繼續,
如果唔得, 而自己又有能力, 只好BYE BYE, 否則太辛苦了

大宅

anna59 發表於 18-7-11 13:59
回覆 monictw 的帖子

睇黎, 佢對佢父母都系麻麻地喎

唔係唔孝順,但因6299都係內斂,對c6由細到大都彈多讚少,所以我c6 性格好自卑,同6299更加唔會講心事,又因99 係屋企係隻牛咩都做哂所以我c6 62 叔仔係咩都唔洗做既

大宅

睇完樓主所講既野真係心都酸埋, 或者佢真係愛佢自己多過愛你, 而人既習慣絕對唔係一時三刻可以改變, 我覺得現階段, 孫可以繼續比99湊 (反正我覺得佢唔會去帶走個仔) 咁就可以唔駛影響你媽太多, 咁你自己就返娘家又好, 繼續同佢一齊住都好, 但唔同既係, 屋企野你唔再做, 去邊駛咩錢亦都唔再比佢知, 咁樣會唔會好D?

有得救既POINT係, 起碼層樓佢係寫你名, 起碼佢個心都仲有你先

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

貨比三家要時間架喎,有時我明知貴,我都會照買,因為湊住個仔唔能夠周圍去。佢咁concern錢咪,自己貨比三家,自己買囉。你又要出trip,人工同佢差唔多,同埋都唔少,洗乜同佢客氣?

你為個仔就同佢分開冷靜下,個仔日日對住個咁嘅老豆,呢啲係咩身教呢?

子爵府

回覆樓主

你們對金錢觀念、消費觀有很大的分岐,價值觀很不同,是旦一方吾開心,很難走落去。

子爵府

BK Milk勳章

真係辛苦你!
佢呢種自私又計較既人, 成世都係咁, 唔會有可能改變.
所以就算你搵婚姻輔導, 佢咪花時間同人 argue 囉, 都唔會幫到.

我覺得, 你唔好再夾錢儲喇,
同娘家傾下帶仔搬番去的安排吧

大宅

monictw 發表於 18-7-11 13:11
係,我c6同你c6 一樣,佢好擔心將來退休生活,經常話我大洗,唔格價,第時會臨老唔過得世。 但事實係佢將 ...

不過咁,我覺得可以先見輔導,睇下搵唔搵到個位大家都相處得舒服~
除非你自問已經忍唔到
我c6 慳$ 都令我好難頂,但如果唔係佢逼我每個月一齊放$ 入pool, 我相信我地老咗係會貧窮。

大宅

睇完曬成篇字
要抖一輪大氣
唔係因為篇文長
而係因為戥樓主心身實在太疲乏
簡直係精神虐待

睇到呢段字。。。

" 又又如:同我一齊你唔需要開心架,你哂都聽哂我講就得架喇,你成日話你自己唔開心,你同你自己講你好開心就得架喇 "

個人覺得你c6直情係心理變態

你想離婚絕對係正常
反而仲想留低先唔正常

子爵府

回覆樓主:

明知又嫁又生仔,頂唔住就離,無仔女就話啫.你一個人經濟能力夠嗎?請到工人娘家有人幫手嗎?其實一直你都無堅持到你老公聽你講,所以佢覺得自己大哂好有道理,佢啱你錯.咁又係,你明知都嫁,俾佢有咁嘅印像係唔怪得佢.我覺得你 1.要計好哂自己後路有無籌碼先.有籌碼後2.你要寫出自己要求,要佢跟唔退讓.你可以講以前你都唔啱無講清楚自己想法。但依家你咁諗有咁嘅要求希望佢要配合。3. 佢唔肯,你就走.其實同居三年先結婚真係都睇夠啦 呢件事唔啱聽都要講你責任比較大,對小朋友真係唔好。但事已如此.唯有現在搵返你條界線,同老公去溝通,甚至係迫佢要變.佢唔變你又頂唔順的話,咁無法唯有分開。

伯爵府

想生BB熱投

走啦,你做幾多都覺得你吾夠好
佢自己un un腳
鍾意打波就打波,打機就打機
仔都出聲講到明吾鍾意爸爸
留係到服侍多個人嗎?

珍珠宮

湊埋孫先至每個月比$3000家用,你老公對父母都幾克薄喎,又或者我要求高啦!你說得對,你99真是一隻牛

伯爵府

樓主,我都同意性格係好難改,而且,大多數男人唔相信婚姻輔導,佢哋去輔導都只係做樣,唔係真心接受人意見。你個case,我覺得最大問題係你一直以嚟太容易事事妥協,你描述嘅每一樣嘢,都係你提議,佢唔同意,然後佢逼你妥協,你就乖乖妥協。咁嘅模式日積月累,佢認為你最終都會聽佢話,唔需要理會你意見。

你遷就得佢太耐,佢漠視你感受。你現在唯一有的籌碼,係佢唔想離婚。我覺得你可以做的,係要用一D行為表達你嘅忍無可忍,你唔會再妥協落去,以後所有事都要經過大家協商同意先可以實行,你唔可以再自己認為唔可行都妥協。你離開吓佢可以等佢意識到問題的嚴重性,唔好比佢覺得你講離婚係講吓就算。你要表現得你真係諗緊呢個方法去解除你嘅痛苦。唔好講吓就算,因為咁佢會繼續無視你感覺,下次你再講佢唔會再理你。你要趁今次第一次講離婚嚟令佢反省。你亦要認真思考如果你真係離婚條路會點行。你已開口,唔好當無咗件事,佢會以後當你發up瘋!

佢呢種人,你要狠狠地令佢睇清楚你所受的壓力與痛苦,已經去到不能容忍的地步。你嘅目標係要呢個人以後懂得尊重你,每個人都係個體,佢唔可以當你係附屬品,你有你思想同感受,佢要清楚唔可以咩都逼你就範。

queencorn    發表於 18-7-12 14:37
Solarflare    發表於 18-7-12 04:12

洋房

回覆樓主:

太愛自己的人好難搞

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

分開未嘗唔係一個選擇

別墅

回覆樓主

應該話你唔想離婚先唔正常吧?
你奶奶唔知佢個仔係咁既咩?

大宅

queencorn 發表於 18-7-11 14:42
睇完樓主所講既野真係心都酸埋, 或者佢真係愛佢自己多過愛你, 而人既習慣絕對唔係一時三刻可以改變, 我覺得 ...

你講既野就係我而家做既野,將對每個人傷害減到最低,將自己放得重啲,,因我已經比左signal佢我唔可以佢講乜我就做乜,再睇下佢有無改善

大宅

yuyuwwp 發表於 18-7-12 17:03
應該話你唔想離婚先唔正常吧?
你奶奶唔知佢個仔係咁既咩?

奶奶都個c6性格固執,但未知去到咁嚴重

大宅

樓主, 覺得層樓只寫你名唔係咁簡單, 你老公乜都為自己又點會只寫你名, 跟住同你講將來買多層樓寫佢名。你老公向錢看又點會捨得咁貴買多層樓。

據你所寫, 我覺得你老公係諗將來冇錢供樓都唔關佢事, 因層樓冇佢個名。

另外, 樓主嘅聯名戶口是否要2 個人一同簽名先可以攞錢 或只需要其中一方簽名都可以攞錢 ??
聯名戶口張卡or 銀行薄是你keep 定你老公keep ??

別墅

monictw 發表於 18-7-12 17:29
奶奶都個c6性格固執,但未知去到咁嚴重

通常情緒病既人都唔知自己有病架,
同埋性格自私/暴力係兩樣野,自私都可以對家人好,係咪要搵專業人士幫忙睇下佢係咪真係有病先?

大宅

yuyuwwp 發表於 18-7-12 17:37
通常情緒病既人都唔知自己有病架,
同埋性格自私/暴力係兩樣野,自私都可以對家人好,係咪要搵專業人士幫 ...

學你話齋情緒病嘅人都會否定自己有情緒病,更加唔會去睇醫生

首頁
12345...11

尾頁

跳至