家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有十萬元可做些什麼每月可收千零二千元呢?
要安全保本,有可能嗎?

大宅

回覆樓主

無可能的事
我買高息股
10萬
一年都係只能收 $5000

別墅

manki1610 發表於 18-7-11 08:38
無可能的事
我買高息股
10萬

請問 有邊隻高息股介紹?

大宅

回覆樓主

你上網自己找找 打穩陣高息就ok
或者有個app叫 股息皇
通常不會大起大落 但最近股市有波動 不要急入市

複式洋房

回覆樓主:

我都想知邊些投資有即安全保本每年有13%-24%回報?暫時有隻股票可以做到,但都沒可能有安全保本,股票喺有風險。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會唔會大想頭咗少少。十萬要每月做到有千零二千回報。。即回報率起碼12%先有每月一千 ,回報率愈高。。。風險亦愈高。。。要穩陣。。。呢個本金多數做唔到你嘅回報。。。
建議多睇理財書,了解多一點先,會好一點吧

子爵府

回覆樓主:

哈!你講真定玩,邊個吾想,有吾該通知埋我

大宅

做「大耳窿」有嘅

洋房

manki1610 發表於 18-7-11 08:44
你上網自己找找 打穩陣高息就ok
或者有個app叫 股息皇
通常不會大起大落 但最近股市有波動 不要急入市

幾好用

有六七厘又穩定可以考慮下

子爵府

sabun 發表於 18-7-11 06:33
有十萬元可做些什麼每月可收千零二千元呢?
要安全保本,有可能嗎?

絕對可以不過十萬元不是港幣, 而係美元, 如果係港幣嘅話, 咁樓主真係要快啲發番個好夢, 因為現實生活中絕對冇可能

子爵府

andyfai_hk 發表於 18-7-19 22:56
幾好用

有六七厘又穩定可以考慮下

股價可升可跌, 高息股唔一定穩陣, 隨時十萬蚊 蝕到渣都冇

男爵府

得,我現在每月有1200蚊利息,但你真係要個人好有計劃同恆心才可以……
克盡已能.參予義工.盡展所能!

洋房

我都想知, 十萬點投資?應該月供定幾手幾手咁入好?

洋房

路過分享下,

10萬元如果想每月有1500收入, 是講緊一年有15%厘息口,
而家最高果間銀行定期都係3.8% (計返即係每月316元左右),
咁你諗下你果仟幾2仟蚊回報係幾咁之高,

買股票好似HSBC現價去計算2017派息率, 都係5.4%(未扣手續費存倉費等)
即係每月收400-450左右, 仲要冒佢有10-20%上落風險, 分分鐘收既息唔夠cover佢跌既股價, (如果黑起上來入左就跌)

跟本呢個世界就無低風險高收入既工具, 全部都係有風險,
就算買人仔定期都係3.x%, 同樣又係要冒佢跌既風險, 呢排又跌左啦!

我自己都係股票上蝕唔少, 而家唔追求高風險回報了~反而計緊的派息基金有8-9% 價格都幾穩定都係1%上落, 扣返都有7-8%, 又個個月收錢自己唔洗理咁多, 除左呢樣真係搵唔到再有的咩投資工具風險唔高又有相對高回報了~

男爵府

回覆 Kim68 的帖子

都路過⋯

十萬。每月1500。就咁睇要18%。但⋯年回報計2x%先做到

照睇你個派息基金風險唔低⋯應比(盈富基金)/(一藍子內銀計)為高,要小心

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Kim68 發表於 18-7-21 15:42
路過分享下,

10萬元如果想每月有1500收入, 是講緊一年有15%厘息口,

請問那隻派息基金有7-8%而又穩陣?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

Bunny_BB 發表於 18-7-20 03:31
得,我現在每月有1200蚊利息,但你真係要個人好有計劃同恆心才可以……

我有恒心呀!請教可否分享下個操作?有勞謝謝!

侯爵府

Bunny_BB 發表於 18-7-20 03:31

冇咩頭緒,而家淨係搵到呢個panl , 不如大家交流下比較好些?

自製長糧】月供930蚊 退休後月袋近6,000蚊咁好?
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180723&s=7015342&a=58474870

大宅

回覆樓主:

唔好買基金,你未賺啲基金佬已經賺咗,長期買衰過買股票

首頁

尾頁

跳至