夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

呢D係小男人,弱雞男人
吾係大男人

Solarflare    發表於 18-7-19 14:17
jasonkot    發表於 18-7-12 22:44

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

annatai912 發表於 18-7-11 18:51
我有講話請工人,我番工。 工人錢我出埋,但佢吾肯。 佢覺得我番工就會有婚外情。 佢想控制我,佢好怕有變 ...
佢自卑啫.

而家佢就係睇死你冇返工, 走唔到.

佢係咪返工受左氣??

你同佢傾下你返工, 唔請工人就下搵長老幫手湊, 除左減輕佢經濟同精神負擔, 你都要為自己舖路.

大宅

bosch 發表於 18-7-11 21:42
佢自卑啫.

而家佢就係睇死你冇返工, 走唔到.

我媽肯湊,但佢吾制…我每日有聽佢上班既事,我知佢攰,但就未到於受氣,打自己工,係要努力

用戶要求終止服務

annatai912 發表於 18-7-11 21:57
我媽肯湊,但佢吾制…我每日有聽佢上班既事,我知佢攰,但就未到於受氣,打自己工,係要努力
...

唔使理佢肯唔肯,你返去就要拎番個控制權!你要食返住佢先得!咩叫佢唔肯?對仔女係你哋嘅,唔係佢嘅附屬品,要為子女作最好嘅打算而唔係「佢唔俾」。

jasonkot    發表於 18-7-12 22:46

侯爵府

annatai912 發表於 18-7-11 15:29
我同c6 結婚4年了,連埋拍拖都5年,有左就結。
大仔都就4歲,細女都2歲幾。
結婚後我一直都知佢脾氣臭,火 ...

你老公係咪有情緒病㗎,我老公都係咁,病發時會大發雷霆係咁鬧人,我呢幾日都同佢嘈得好勁㗎,差點要離婚走人,但我忍,因為佢有病 ,我日日喊最後佢認錯,應承咗我唔再無啦啦發脾氣,仲寫埋道歉信,所有我原諒咗佢。

複式洋房

回覆 annatai912 的帖子

我以前個ex 都係咁,其實自卑到死, 本身脾氣唔好又唔識表達,我都好火爆,大家都一日嘈到黑,好煩。

你始終有小朋友唔好話離婚, 一定要攞出黎傾, 唔好返去又打回完形, 一定要變, 其他jm 講得好岩,請工人最好, 你可以做咩就做咩,返工又得, 佢有咩咪鬧工人, 唔可以話佢想你點就點, 始終婚姻係需要好多野磨合, 雖然衣家係好辛苦, 如果過到 , 10年8 年咪又係小事一宗,最緊要表達自己真正嘅想法, 不發悔氣。

伯爵府

回覆樓主

冷靜後 問問自己個心
記住 現在先係開始 你要思考係之後一生係點

我同前夫因爲打機問題引發最後離婚

因為我知佢改變唔到 而我好肯定接受唔到一世咁

結果冷靜後決定離婚

係唔易 但當心死 自然就行得出去

現在 我得到一個非常寵我既老公

唔係叫你離婚 而係冷靜個人
佢有無可能改?
你甘唔甘心咁一世?

每個人都係得一生
開心過 傷心過自己決定

決定原諒老公 就變自己去接受
相信老公會改 就比時間佢
明知唔可行 就離開

其實唔難架

jasonkot    發表於 18-7-12 22:48

大宅

回覆樓主:

完全係不知所謂嘅男人。 大男人,臭脾氣,唔比老婆駁咀??唔量解老婆以為留係屋企好得閒, 老婆返工就等於釣佬????佢係咪痴線架,個腦有病呀。 JM我覺得你返去結果都係一樣。而且對仔女有好壞嘅影響。 咁嘅男人唔值得愛。

翡翠宮

控制慾太強,我頂唔到,我要自由,有話事權,我會離婚

大宅

回覆樓主

jm 你暫時未慣啫,唔好太草率決定返唔返去,既然佢都無揾你,你娘家又可以俾你同仔女住,又可以幫手湊,我覺得你真係去揾份工,full time or part time都好,唔好諗佢,直至自己個心準備好一齊或分開先算,到時冷靜咗你就會知自己個心想點,加油呀jm

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babybobop 發表於 18-7-11 08:36
唔使理佢肯唔肯,你返去就要拎番個控制權!你要食返住佢先得!咩叫佢唔肯?對仔女係你哋嘅,唔係佢嘅附屬 ...
係囉,點解你要理佢肯唔肯? 只要你安排到有人湊小朋友,你點解要理佢既意見? 反正你都預左最多咪離婚,咁點解唔出去搵野做,大家少見d你少左在屋企佢會唔會珍惜你多d? 夫妻係應該有商有量,但如果佢擺明係覺得你在屋企既貢獻唔夠好唔夠多,你咪出去闖下等佢比較下你做working mom or stay at home mom 好d。如果佢仍然係多多挑剔,最多咪離婚,至少你已經盡力。

而家你就好似打緊一份做得好唔開心既工,但老細睇死你唔會走,所以食住你對你態度差,你應該諗下點樣令佢知道你既重要性

男爵府

回覆樓主

首先自己先定條線—你日後想過點樣的生活,你期望老公點對你同小朋友。自己命運自己掌握,唔係佢想點就點。愛一個人唔係順從丶不應失去尊嚴,如果佢唔識亦唔願意學習愛惜你,佢唔值得你的愛。

佢覺得你去工作就會識到其他人,反映佢對自卑對大家的感情冇信心。如果佢願意坐底傾,同佢分享你的想法,而家科技發達,要識到其他人根本唔出門都可以。堅固既感情先可以抵抗外面既誘惑。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我不能接受唔尊重老婆嘅老公,佢開口趕我走,我一定成全佢!我都係人,唔係要比人控制,基本尊重都唔識!佢生錯左年代呀!

洋房

annatai912 發表於 18-7-11 19:08
係…佢係大大大男人。 我自問大男人可忍,但趕老婆辱罵老婆就吾得。 我試過柔啲對佢,希望可以化下。 點知 ...

好明白呢一刻嘅你嘅心情,婚姻中閙交好正常,但最基本嘅尊重一定要有,頭家唔係你一個人㗎,就算唔幫你都唔可以當你阿4咁去閙你甚至趕你,咁嘅婚姻就算你再忍耐去繼續,只會越嚟越唔開心,要踏出第一步真係好難,好需要勇氣,但你真係要恒量吓繼續同結束嘅話邊樣會開心啲

伯爵府

2024年龍年勳章

cibewong 發表於 18-7-11 23:35
你老公係咪有情緒病㗎,我老公都係咁,病發時會大發雷霆係咁鬧人,我呢幾日都同佢嘈得好勁㗎,差點要離婚 ...

情緒病係病,點會可以應承唔發脾氣?可以的嗎?像要求一個傷風的人不准打噴嚏一樣,還要寫悔過書,你先生真的是情緒病而不是其他問題嗎?

侯爵府

RAY媽 發表於 18-7-14 09:21
情緒病係病,點會可以應承唔發脾氣?可以的嗎?像要求一個傷風的人不准打噴嚏一樣,還要寫悔過書,你先生真 ...

佢係有呢個病㗎,隔幾年就會病發一次,次次我都好驚。

伯爵府

2024年龍年勳章

annatai912 發表於 18-7-11 15:40
我回左娘家好幾日,佢搵過我一日之後就無再找我,我知道就算我心軟回男家,都吾會得到改善,都係過呢種生 ...

唔想離開就唔好離開,走咗又話佢唔搵你,玩嗎?

琥珀宮

大宅

回覆 cibewong 的帖子

我老公都有情緒病, 耐唔耐就發爆發出來係咁鬧我, 次次鬧完又會道歉話會改, 真係難頂. 你老公幾年先發一次算唔密.哎.

侯爵府

VV8166 發表於 18-7-18 11:02
回覆 cibewong 的帖子

我老公都有情緒病, 耐唔耐就發爆發出來係咁鬧我, 次次鬧完又會道歉話會改, 真係難頂 ...

我哋真係好慘㗎,又唔敢同其他人講,只有自己知,佢大概3-5年就病發一次勁野。

首頁

尾頁

跳至