1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問各位媽媽 如果媽媽讀唔到書比較蠢 生出黎既bb會唔會都係會好蠢架?

男爵府

回覆 hobesze1008 的帖子

讀唔到書,唔等於蠢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 june213213 的帖子

Agree!果D讀唔到書果D,有時話唔定系最醒架。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-7-12 16:32
回覆 june213213 的帖子

Agree!果D讀唔到書果D,有時話唔定系最醒架。

對亞,比起成績,我覺得做一個行為好嘅善良嘅人更加重要

子爵府

回覆樓主:

何謂蠢?呢樣野好主觀,蠢ge range好大,讀唔到書就叫蠢?早前新聞話甚麼教授,甚麼大學生都俾人呃好多錢,呢d叫唔叫蠢呢?
小朋友蠢唔蠢唔關媽媽事ga,佢有自己ge發展,何必擔心呢?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

最緊要灌輸到正確既觀點俾BB,蠢唔蠢係另外一回事!

大宅

回覆 hobesze1008 的帖子

好簡單,咁媽媽聰明是否生出黎嘅小朋友一定聰明先?

大宅

回覆樓主

如果用遺傳學去睇,遺傳智商既染色體係x,如果生既係兒子,因為兒子既染色體係xy,嗰條x既染色體係屬於母親既,所以智商基本上遺傳自母親,如果生既係女兒,因為女兒既染色體係xx,一條x係屬於母親,一條x係屬於父親既,所以智商既遺傳係一半一半.

伯爵府

hobesze1008 發表於 18-7-11 17:14
我想問各位媽媽 如果媽媽讀唔到書比較蠢 生出黎既bb會唔會都係會好蠢架?

邊個話媽媽蠢bb就蠢,聰明嘅媽媽就生聰明bb,無可能嘅事

男爵府

你是否膽心你個小朋友會讀唔到書?
放鬆點吧。
只要有一對手, 肯做肯捱。讀唔讀到書又有乜所唯?

大宅

回覆樓主:

http://www.eugenegroup.com.hk/eugenecolumn/?id=fb89fd138b104dcf8e2077ad2a23954d

俾你參考下!
如果你蠢,最好生女,可以遺傳到老公一半聰明,如果仔就遺傳唔到!

複式洋房

多謝各位媽媽寶貴既意見睇完你地啲留言 我個心都定啲 我陀住孖女來的 因為我一路陀住既時候我家人不停講 我生出黎都唔知點算
我同我老公都讀唔到書 心散 我同我老公細個都係曳的
所以佢地就話生出黎既bb應該係攞債 唔聽話 難教 唔讀書的
所以我依家成日都擔驚受怕

複式洋房

hobesze1008 發表於 18-7-20 16:40
多謝各位媽媽寶貴既意見睇完你地啲留言 我個心都定啲 我陀住孖女來的 因為我一路陀住既時候我家人不停講 我 ...

我估你同老公都仲好細個
比人睇死,你兩個更加要爭氣啲
對女出咗世,自己盡責啲,湊好教好佢地
蠢唔蠢唔緊要,最緊要有家教

男爵府

多謝各位媽媽寶貴既意見睇完你地啲留言 我個心都定啲 我陀住孖女來的 因為我一路陀住既時候我家人不停講 我 ...

其實我細細個都讀唔到書, 我都擔心到時個仔會好似我咁。
不過你要諗下, 以前果代父母, 大字都唔識多隻。跟本幫唔到我地。
好似我父母, 連英文字讀音都要周圍求人問人, 以致後來我英文跟唔上 (其實好影響我成績, 因為我入左間英文中學)。但後來我搵到方法去讀英文, 而家講同寫都幾好。其實好多時唔係因為笨, 而係因為以前環境同條件既限制另到有啲人讀書"發唔到力"。所以先會成日遊魂, 唔專心。
而且, 每個人都有佢既長處同短處。讀唔到書未必代表搵唔到錢。未到最後一刻都未知邊個係人生羸家。

別墅

唔怕媽媽蠢, 只怕媽媽用找蠢方法養小朋友, 例如咩都怕污糟,唔同小朋友去游, 怕佢地功課拎唔到印仔, 幫佢地做

複式洋房

人比人會比死人~最緊要生出黎健健康康~可以快樂成長先最重要!行行出狀元,將來既路佢地會自行選擇,不必擔心太多

男爵府

如果好似你咁講,地球人一早就變晒死蠢 呢個年代讀得書多都唔代表叻

複式洋房

回覆樓主

小朋友聰明定蠢,好睇你地點教佢,因為每個人都有佢既才能。你驚佢蠢,不如諗下可以為佢做啲乜培養成材。當佢有品德、有才華既時候,誰有資格說你們?

大宅

媽媽唔好亂諗嘢,更加唔好俾屋企人呢啲又負面又冇邏輯嘅說話影響。

1)聰唔聰明,同讀書好唔好,冇乜直接關係。好多資優小朋友讀書成績都唔一定好。成績高分又唔代表乜嘢,「高分低能」你有冇聽過?

2)根據你屋企人嘅邏輯,你屋企人就係最蠢嗰個,因為係佢哋生你出嚟

BB好唔好湊,視乎照顧者有冇心機,識唔識得湊,同埋最緊要係建立生活常規,BB每日有個固定嘅生活作息表,咁BB情緒同脾氣都會好好,好容易湊。

BB頭幾年係大腦發展黃金期,媽媽多啲同BB玩啟發性嘅遊戲,多啲去公園比佢哋爬,做多啲運動,咁樣小朋友發展唔會差得去邊。

照顧小朋友,最緊要係用鼓勵性同正面嘅說話同佢哋講野。同一件事,用積極鼓勵性嘅說話,同用消極負面嘅態度去講,對小朋友嘅影響可以好唔同。

如果BB仲未出世,媽媽可以趁呢段時間多啲睇育兒資訊,吸收多啲有用湊B/教育知識, BB出左世就唔會咁擔心。

珍珠宮

回覆樓主

讀書唔叻唔代表蠢。宜家好多成功人士學歷唔高。

首頁

尾頁

跳至