自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我前年開始係咁脫髮, 到呢家換左咁多隻洗頭水, 其他POST 朋友介紹的洗頭水, 我全部都用過, 一係就敏感吾用得, 係咁生倉, 一係無脫一陣, 又來過, 換左N 咁多款,
做過TREATMENT, 係停左, 一吾做又係咁,
話就係膉脂性皮炎~~
但我內在又係經期少, 到最近中醫話有可能係多X症侯群,
但有個中醫話除非你經期好耐先有一次, 才有可能係,
也說肝屈結都會引起, 之後我開始吃中藥,
好似無咁勁, 但係一到經期, 又係咁,
總之呢家個頭係整体性咁脫, 頭頂前面開始無,
最近出街我發現有呢個問題似乎吾係得我,
比我更年輕的都有咁問題,有些人更說這是無得救~~
我都吾知可以點, 有無過來人教我.
開始吾想出街吾想返工見朋友.................

珍珠宮

好媽媽勳章

既然你做treatment係停左, 點解唔再做落去? 係咩treatment黎?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

回覆樓主

我同你一樣有多囊性問題,脱髮都嚴重左。
而家我唯有放棄把長髮,用有機精華,多吃補血的食物,補充維他命C加鐵,隔日食一樽雞精。脱髮的情況減慢左。
記得深綠色蔬菜加三文魚再加奇異果,對皮膚好加快代謝。
祝福你。

男爵府

bonnienga 發表於 18-7-11 17:55
我前年開始係咁脫髮, 到呢家換左咁多隻洗頭水, 其他POST 朋友介紹的洗頭水, 我全部都用過, 一係就敏感吾用 ...
係唔係壓力太大? 會影響身體免疫力而導致脫髮

大宅

cherrymama1 發表於 18-7-11 18:04
我同你一樣有多囊性問題,脱髮都嚴重左。
而家我唯有放棄把長髮,用有機精華,多吃補血的食物,補充維他命C ...
我未檢查, 我想知去那裡檢查??佢地話懷疑ja~

大宅

sumlam 發表於 18-7-11 18:02
既然你做treatment係停左, 點解唔再做落去? 係咩treatment黎?
因為你要有好多資金先得, 每次上去, 都駛好多, 同埋治標吾治本~中醫三四個都話我肝屈結~

珍珠宮

好媽媽勳章

bonnienga 發表於 18-7-11 19:05
因為你要有好多資金先得, 每次上去, 都駛好多, 同埋治標吾治本~中醫三四個都話我肝屈結~
...

我睇番你舊post同宜家既形容,我估你係女性雄禿,你可以上網查下自己症狀似唔似

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

因為睇番你舊post,你每日只係掉十幾條頭髮,其實係正常數目,而最大問題係你生唔到新髮,呢個症狀,一係甲狀線,一係雄禿,兩者都係影響毛囊而另到頭髮生長唔到

大宅

sumlam 發表於 18-7-11 19:45
因為睇番你舊post,你每日只係掉十幾條頭髮,其實係正常數目,而最大問題係你生唔到新髮,呢個症狀,一係甲 ...

我做頭皮檢查,佢就話我頭皮好紅,毛x爛咁樣,我成日生倉,頭油爆,丟十多條,但吾生囉⋯⋯我記得係一經期只有二天多,就開始係咁樣

大宅

sumlam 發表於 18-7-11 19:45
因為睇番你舊post,你每日只係掉十幾條頭髮,其實係正常數目,而最大問題係你生唔到新髮,呢個症狀,一係甲 ...

聖母檢過血。佢話無乜野(emoji)(emoji)我諗緊係咪要真係去皮膚科,但我食緊中藥

子爵府

可唔可以講吓你平常作息同飲食如何?
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

公爵府

回覆樓主:

有冇試過食黑豆 / 黑芝麻 / 何首烏? 有d沖製,一日飲一杯好方便,好有效!

#我都係油性頭皮,好油好油果隻

大宅

m--m 發表於 18-7-11 20:23
可唔可以講吓你平常作息同飲食如何?

最近12 點會訓,不過一早就醒,
每日至少一杯咖啡,早餐有時美心,有時食種啊,炒米粉,午餐都外賣,晚上食少少,都係出面,

大宅

lingw. 發表於 18-7-11 20:28
有冇試過食黑豆 / 黑芝麻 / 何首烏? 有d沖製,一日飲一杯好方便,好有效!

我有飲黑豆水間中,頭髮黑左好多,但無停止脫

大宅

bonnienga 發表於 18-7-11 21:51
最近12 點會訓,不過一早就醒,
每日至少一杯咖啡,早餐有時美心,有時食種啊,炒米粉,午餐都外賣,晚上 ...

我呢家食中藥,早上食返麥皮,不過中藥飲到個胃又作嘔,吾知係咪內在問題

大宅

lingw. 發表於 18-7-11 20:28

請問你食咩牌子沖劑

男爵府

回覆樓主

我糖尿病脱髮,有段時間甩左好多,血糖控制反正常時,就生反少少,但比未發病時少左好多頭髮,冇生到啲新頭髮出來。我飲過黑豆水,食過芝麻,麥皮,轉過好多洗頭水,可以暫時止到脫髮,但冇辦法可以再生返更多頭髮出黎。所以,心情都好重要。唔好成日諗,唔好成日數自己甩左幾多條。希望呢度都有啲jm 可以再分享下點樣可以生返多啲頭髮出黎

大宅

J.ELLE 發表於 18-7-11 22:11
我糖尿病脱髮,有段時間甩左好多,血糖控制反正常時,就生反少少,但比未發病時少左好多頭髮,冇生到啲新頭 ...

我今日來period 第一天,可以又是少少,應該同脫頭髮有關,一個月比一個月少,食緊中藥還是這樣

公爵府

COSTA 發表於 18-7-11 21:54
請問你食咩牌子沖劑

我飲過金燕牌何首烏黑芝麻霜(無糖),好有效!

日日飲一大杯,大約一星期已見效,從嚴重時每日甩超過200條,變成每日100, 進而每日甩80 ...50...

一個月後,頭頂好多毛毛,因為好多新頭髮生出來

希望解決大家的脫髮問題

大宅

減齡達人勳章

lingw. 發表於 18-7-11 22:59
我飲過金燕牌何首烏黑芝麻霜(無糖),好有效!

日日飲一大杯,大約一星期已見效,從嚴重時每日甩超過200 ...

邊度有得賣?

首頁
12345...8

尾頁

跳至