母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我7月6號開刀生完BB,第三日上奶已經塞咗,以家兩邊腋下都有幾舊好大嘅腫塊,泵奶器又泵唔出,BB唔肯埋身,請問啲腫塊有咩方法可以消除?以家舉起隻手都好痛,訓又訓唔到,就黎崩潰

男爵府

2024年龍年勳章

正常上奶唔會甘快塞住,系唔系用手擠過呀?你試下用熱毛巾敷一陣變軟點再泵試下,都唔建議泵空,好快又脹返,俾BB試下多埋身,加油🙏

複式洋房

baby彤 發表於 18-7-11 22:23
正常上奶唔會甘快塞住,系唔系用手擠過呀?你試下用熱毛巾敷一陣變軟點再泵試下,都唔建議泵空,好快又脹返 ...

以家只可以用手擠,因為一滴都泵唔到,我已經有熱敷喇,但冇用(emoji)

大宅

回覆樓主:

試下卵磷脂,唔好食上奶野住

侯爵府

lamkwan0731 發表於 18-7-11 22:41
以家只可以用手擠,因為一滴都泵唔到,我已經有熱敷喇,但冇用(emoji)

我之前塞點泵都唔得
一定要bb 啜先通返
你如果似我本身就係富媽既就唔好再食上奶既食物
努力比bb 埋身食
我係用攬球式啜通既

大宅

回覆樓主:

試下食通乳寶和凍敷

別墅

lamkwan0731 發表於 18-7-11 21:05
我7月6號開刀生完BB,第三日上奶已經塞咗,以家兩邊腋下都有幾舊好大嘅腫塊,泵奶器又泵唔出,BB唔肯埋身, ...

用薯仔敷啊,切片,一變色或者熱左就換新一塊,不過都係靠BB啜通,無野俾bb吸力強

別墅

我7月6號開刀生完BB,第三日上奶已經塞咗,以家兩邊腋下都有幾舊好大嘅腫塊,泵奶器又泵唔出,BB唔肯埋身, ...
我之前都係咁、泵唔出、阿B又食唔通、最後搵左催乳師上門,好有用1-2次就夠、真心推介!

複式洋房

watermelonmama 發表於 18-7-12 19:19
我之前都係咁、泵唔出、阿B又食唔通、最後搵左催乳師上門,好有用1-2次就夠、真心推介! ...

催乳師去邊搵?佢可以幫我消除啲硬塊嗎

複式洋房

tiffanytiu 發表於 18-7-12 17:41
用薯仔敷啊,切片,一變色或者熱左就換新一塊,不過都係靠BB啜通,無野俾bb吸力強
...

佢唔肯啜(emoji)

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-7-12 09:47
我之前塞點泵都唔得
一定要bb 啜先通返
你如果似我本身就係富媽既就唔好再食上奶既食物

我已經冇食上奶野(emoji)

別墅

lamkwan0731 發表於 18-7-12 21:52
佢唔肯啜(emoji)

每日肌膚接觸啊,姐係你除左衫講BB放係你心口抱住,佢就會慢慢啜

侯爵府

lamkwan0731 發表於 18-7-12 21:52
佢唔肯啜(emoji)

初時要迫架

男爵府

我一直做泵媽,生完仔初時都有你個問題,勁易塞奶,每次訓醒個胸都有硬塊,近加拿大位特別嚴重,我每次泵奶都用單泵,另一隻手按+推胸直到硬塊消失,唔好食花膠, 可以試下煲通草湯, 通左乳腺先之後 再飲上奶嘅湯水食療 ,因為要通咗先可以上奶,否則你齋上奶會塞到爆,要勤力泵奶,一隔得耐好易又塞

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-7-13 00:00
我一直做泵媽,生完仔初時都有你個問題,勁易塞奶,每次訓醒個胸都有硬塊,近加拿大位特別嚴重,我每次泵 ...

我以家只可以用手擠,泵奶器泵唔出,次次手擠都要最少一個鐘,頭都暈,

別墅

lamkwan0731 發表於 18-7-13 08:42
我以家只可以用手擠,泵奶器泵唔出,次次手擠都要最少一個鐘,頭都暈,
...

建議先熱敷 然後試試手擠左鬆d轉機pump

男爵府

lamkwan0731 發表於 18-7-13 08:42
...

你用邊隻泵奶器?可以用手泵泵奶先,自己控制力度泵奶,我初初頭半個月都係用手泵先

大宅

回覆樓主

搵母乳顧問,係有母乳國際牌既姑娘,我之前塞奶都係搵佢通,由硬晒既石頭通到軟返晒,通左一次之後就無咁易塞了!可以去佢診所或者叫佢上門。除左通塞奶,仲會教埋點餵人奶。
我之前自己點搞都無用,同埋姿勢唔好呀b吸得唔好,俾佢整完教完一天光晒。

複式洋房

ambermatt 發表於 18-7-13 09:34
搵母乳顧問,係有母乳國際牌既姑娘,我之前塞奶都係搵佢通,由硬晒既石頭通到軟返晒,通左一次之後就無咁易 ...

係醫院搵母乳顧問?

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-7-13 08:50
你用邊隻泵奶器?可以用手泵泵奶先,自己控制力度泵奶,我初初頭半個月都係用手泵先
...

我用medela,我會試下手泵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊