母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

gamtrulia 發表於 18-7-13 08:48
建議先熱敷 然後試試手擠左鬆d轉機pump

試咗,機泵唔出(emoji)

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

有無帶埋BB返健康院,等母乳姑娘指導下。講真最好係吸啜。如果你老公肯,其實佢幫到你。

別墅

別墅

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位, 請留意BK有以下的版規:

版面充斥pm或email等相關字句,違反基本版規(1),會關閉本文

因此, 請不要在版面留言要求PM, 或已送PM的。謝謝!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 lamkwan0731 的帖子

當乳腺塞時, 千萬不要用奶泵, 因為會扯傷乳腺, 引致發炎. 用手擠為佳。
擠奶前的處理方法:

1. 先熱敷後, 後按摩, 讓BB吸吮是最理想, 不過乳房太脹, BB太細, 未必成功, 如JM有說, 請丈夫幫忙吸吮, 因他可掌握適當力度和時間。每次吸完冷敷。直接來個熱水浴, 花灑直接淋, 邊做邊按摩, 比起熱敷更有效。

2. 另一個方法是刮痧, 網上找來一篇文章, 是中醫師分析成效, 值得參考。當中所以的穴位及方向圖片, 如未掌握刮痧情況下, 可按此用手依方向推, 該有幫助。https://www.top1health.com/Article/56204

如有任何餵奶上的問題, 一如JM提及, 找健康院幫忙。食療也是方法之一, 如不了解自己體質和狀況, 建議找中醫師診斷, 對症下藥。

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

個胸硬就等bb吸返軟

大宅

回覆樓主

我幾次都係一見塞就啪一兩粒卵磷脂,等一兩個鐘後比bb 啜,一路啜一路噤散佢,痛到跳舞就啱架啦,啜完再泵清

民房

lamkwan0731 發表於 18-7-11 21:05
我7月6號開刀生完BB,第三日上奶已經塞咗,以家兩邊腋下都有幾舊好大嘅腫塊,泵奶器又泵唔出,BB唔肯埋身, ...

我之前都成日塞奶及BB唔肯埋身,你可試食卵鄰脂及泵奶前先按摩乳房及熱敷一陣,另外用泵有些位置未必泵得好最好比BB埋身吸唔得就手揸奶,可以全方位揸而塞奶位置可以輕力推下再揸,塞奶位置會慢慢通翻。(胸圍唔好太緊)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Glad 發表於 18-7-14 13:05
回覆 lamkwan0731 的帖子

當乳腺塞時, 千萬不要用奶泵, 因為會扯傷乳腺, 引致發炎. 用手擠為佳。

食卵磷脂有用嗎?

大宅

回覆樓主

我之前塞奶塞到好勁,煲通草水飲+食卵磷脂,好快就通番

別墅

回覆樓主

可以試下做物理治療,我之前試過,照聲波加推乳好work

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊