心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

我發覺自己愈來愈不幸福..雖然有一對仔女..
但發覺生完後和老公關係愈來愈差..成日幻想自己會好幸福..一家4口經常一齊玩..現實中老公返工返來訓覺打機..放假就叫我地返娘家..經常吵架..有一次他說忍夠了我..如果不是因為一對仔女..早已想和我離婚。
想和朋友呻.有時會令朋友擔心..有些朋友可能聽完會在背後取笑我..已經不知誰是真心知已!偷偷哭!好累..如果離婚我可以點?不離婚但有隔膜!很痛苦..感受老公不再愛我錫我..我顯得很卑微。

男爵府

幸福定義好廣泛 , 每人要求不一樣 !
幸福無處不在, 視乎妳遇到多少 , 珍惜多少? 放棄多少?

既然他說忍夠了妳 , 意味著對妳有不滿地方?
嘗試檢討自己,改變不當之處,對維繫婚姻有幫助。

無論婚姻生活多久 , 好感情的一樣有隔膜的,
有時隔膜不一定出現危機 ,每人生活模式不相同 ,兩夫婦也不例外。

對幸福不要期望過高 , 否則如活在枷鎖中,
亦有人說,沒期望就不會失望 ,簡單是福,平凡是樂, 不吵架就是幸福。

男爵府

回覆樓主

在我而言幸福係奢侈品,雖然生為人但都5一定會擁有,就好似父母5一定錫個仔女,朋友5一定對你好,全世界起碼超過一半人活得5幸福,你就會覺得5幸福真係好稀疏平常,所以幸福係如此珍貴,發現自己無咩幸福都無咩奇怪。

洋房

cedarcone 發表於 18-7-12 05:10
幸福定義好廣泛 , 每人要求不一樣 !
幸福無處不在, 視乎妳遇到多少 , 珍惜多少? 放棄多少?

係我也有問題.所以努力去改善..或者我對幸福期望太多..看到身邊的人很幸福..所以覺得自己到底結婚生b是為了什麼..

洋房

柴犬qq 發表於 18-7-12 07:15
在我而言幸福係奢侈品,雖然生為人但都5一定會擁有,就好似父母5一定錫個仔女,朋友5一定對你好,全世界起 ...

你說得對..幸福原來是如此珍貴..前五年沈澱在幸福中..以為自己會這樣一直下去..原來不是..

別墅

筱星 發表於 18-7-11 22:20
我發覺自己愈來愈不幸福..雖然有一對仔女..
但發覺生完後和老公關係愈來愈差..成日幻想自己會好幸福..一家4 ...

自從女兒出生後,不曾從那個男人身上得到任何愛和關心,我也認為自己愈來愈不幸福!但當女兒漸漸長大,她對我的關懷和體諒,實在很窩心,我開始明白我的幸福是來自我的骨肉,而非那個男人!離婚問題要慎重考慮及安排太多,用心照顧小朋友已經沒可能去想那些,所以將全副心神放到小朋友身上,不去著眼他忍你還是你忍他,總之同一屋簷下就算了!

子爵府

回覆樓主:

雖然老生常談
但睇吓世界好多人不幸,就見到原來有仔女有老公,本身已經係幸福。有煩惱都係有有得煩,無連煩都無得煩

另外,諗吓自己當初點解會結婚生仔,搵返自己當初既動力和想法,努力去繼續,我覺得都會幸福咗

不過當然幸福係自己定義,最重要係相信自己創造幸福的能力。有咩令自己開心的,只要唔傷害自己和人的,即刻去做,個人就會幸福啲

大宅

回覆樓主

其實幸唔幸福係在於你自己,我好簡單,只要我寶貝囡身體健康,見到佢同我笑我就覺得好幸福

首頁

尾頁

跳至