論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔14個月,由出世已好扭,我哋以為佢天生係咁。工人返咗屋企放假一個月,期間我一手湊,發覺佢並唔係咁扭,只要定時食定時瞓,笑笑口騰嚟騰去好得意。尋晚工人返嚟,我已同佢講要點湊阿仔,佢係開心B嚟嘅。今早工人都話「佢係開心咗」,但今日下午阿仔瞓醒晏教(同我一齊瞓),變返好似之前咁,喊喊喊係咁扭工人… 究竟發生咩事?有冇媽咪有類似經驗?

大宅

KulookFung 發表於 18-7-11 23:00
仔14個月,由出世已好扭,我哋以為佢天生係咁。工人返咗屋企放假一個月,期間我一手湊,發覺佢並唔係咁扭, ...

係咪因為工人吾太明白小朋友要乜?未能及時回應,所以小朋友易扭

別墅

仔14個月,由出世已好扭,我哋以為佢天生係咁。工人返咗屋企放假一個月,期間我一手湊,發覺佢並唔係咁扭, ...

有可能係工人平時對bb唔好,見到工人驚

別墅

你個工人做左幾耐?應該對你仔麻麻。

男爵府

FeiFei829 發表於 18-7-12 21:24
有可能係工人平時對bb唔好,見到工人驚

唔係驚嗰種,係總之工人响度,佢就扭到工人放低手上嘅嘢抱起佢先收聲。BB好似認定咗「呢個人係要咩都唔做淨係陪我嘅」。今日工人例假,佢出門前BB都仲扭緊,工人一離開現場BB即刻正常返,全日好開心冇扭過。我真係唔知點處理

男爵府

Cry_cry 發表於 18-7-14 06:35
你個工人做左幾耐?應該對你仔麻麻。

兩年半。BB唔係驚嗰種,係總之工人响度,佢就扭到工人放低手上嘅嘢抱起佢先收聲。BB好似認定咗「呢個人係要咩都唔做淨係陪我嘅」。今日工人例假,佢出門前BB都仲扭緊,工人一離開現場BB即刻正常返,全日好開心冇扭過。我真係唔知點處理

複式洋房

KulookFung 發表於 18-7-14 18:18
兩年半。BB唔係驚嗰種,係總之工人响度,佢就扭到工人放低手上嘅嘢抱起佢先收聲。BB好似認定咗「呢個人係 ...

你工人應該對你BB幾好,咁細嘅bb係好需要安全依附,即係要成日都見到痴到佢嘅主要照顧者,我個仔依家27個月,都係咁,不過因為我係全職媽媽,佢嘅對象就係我。到佢哋大個啲,開始返學就會好啲

大宅

我估你工人對你個仔好好,好有安全感,所以係咁扭佢。呢樣無得變,小朋友總會最少對一個人會咁扭。惟一變既係你的睇法,否則你工人都好無辜。

首頁

尾頁

跳至