自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

QYC 發表於 18-8-6 07:27
你check清楚先,香港-北海道 單程 business係37500 avios econ係12500 avios

多謝你

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

bugsmama111 發表於 18-7-20 12:58
如果去北海道坐business ,點玩最低?

如果買econ, 再用 Asia miles upgrade business, 要用幾多 miles?

瑪瑙宮

大廚勳章

totem 發表於 18-7-12 12:13
我見許多JM對換機票有許多疑問,我用自身經歷作少少分享。若有高手在此,歡迎一齊討論。我只會集中討論用BA ...

請問B A avios 。。。兌換左商務係咪都不能選擇座位?

我第一次學人用BA換機票。。請指教

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

Thanks for sharing...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

別墅

seaheart88 發表於 18-8-18 20:20
請問B A avios 。。。兌換左商務係咪都不能選擇座位?

我第一次學人用BA換機票。。請指教

你打返國泰訂位熱線就可mark seat
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

回覆樓主

兩邊一齊儲!
因為avios 唔會expiry

重點係avios 好似好小位 又搵唔到遠小小日期既位

瑪瑙宮

大廚勳章

totem 發表於 18-8-19 08:40

好。。。謝謝
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

準備今個月用 reward cash 換avios, 唸住開個avios 戶口隨便睇吓易唔易redeem 機票,發現要換日本,好似大阪,東京,沖繩,由今年9月去到出年都無位…想請教吓係咪我唔識用…定係真係好難redeem呢…

見到咁難redeem, 唸梗係咪真係用rc嚟換avios…我自己有儲開am的,但am改制後變相加價,啲am 扁曬值……

大家可以分享睇法嗎?

翡翠宮

hkcccl 發表於 18-8-19 09:06
兩邊一齊儲!
因為avios 唔會expiry

點樣可以令到avios唔expire,我見得一年有效期

大宅

回覆樓主

我都想開始轉分玩avios,知道短途唔易換,所以主力諗住用黎換淡季英國,記得每年好似有個優惠少啲分換英國,有無jm試過promotion 時換?會唔會好難換?

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章

Janetmummy 發表於 18-8-19 09:45
準備今個月用 reward cash 換avios, 唸住開個avios 戶口隨便睇吓易唔易redeem 機票,發現要換日本,好似大 ...

我前兩星期才用四萬avios 換倒四位下年1/7香港飛東京坐日航,而且每人只要1萬里,第一次坐日航

子爵府

wingwing729 發表於 18-8-19 12:50

我前兩星期才用四萬avios 換倒四位下年1/7香港飛東京坐 ...

你指單程 香港飛東京?

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章

sandypink 發表於 18-8-19 20:27
你指單程 香港飛東京?

對單程,回程用Asia mike 換CX北海道回香港15000/人

瑪瑙宮

大廚勳章

wingwing729 發表於 18-8-19 12:50

我前兩星期才用四萬avios 換倒四位下年1/7香港飛東京坐 ...

我近來覺得BA好似好過A M。。起碼都有放位出嚟啊。。A M好鬼離譜成個暑假去東京幾乎都係57,000。。。

我用A M 20000分兌換左單程27/7 cts—>hkg econ

但係一直兌換唔到7月19號20號嘅香港飛羽田嘅機票。。估唔到係BA竟然搵到。。。同樣係20000分已經可以兌換到商務位。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

totem 發表於 18-8-19 08:40

請教一下,我用avios換到cx business class, 請問你知唔知redeem flight ticket 可以得到cx lounge access 嗎?先謝謝

男爵府

seaheart88 發表於 18-8-19 09:11
好。。。謝謝

訂CX 或KA 都應該可以,但我在AM 訂BA 就唔得, BA 話佢地d位就算first class 都只可以加$畫位,否則只可以24小時前上網畫位。

子爵府

bb2 發表於 18-8-19 11:19
點樣可以令到avios唔expire,我見得一年有效期

只要戶口有keep住加減就可以keep分, 唔過期

以下app都可以玩日日簽到儲BA里數

https://www.mileslife.com/useraccount/invite/?clickfrom=facebook&name=ZS9xoH&language=zh-cn

瑪瑙宮

大廚勳章

mami42 發表於 18-8-20 00:24
訂CX 或KA 都應該可以,但我在AM 訂BA 就唔得, BA 話佢地d位就算first class 都只可以加$畫位,否則只可 ...

因為BA佢分唔同級數先至可以優先劃位。。我都係今次先知

但後來有網友教我去國泰網頁用eticket login 返。。。就已經揀到位

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 18-8-20 00:29
因為BA佢分唔同級數先至可以優先劃位。。我都係今次先知

但後來有網友教我去國泰網頁用eticket login 返 ...

因為你係CX (KA都係屬於CX), 所以可以上番CX 劃位,我係訂BA flight, BA 話唔可以free 劃位,就算first class 都唔可以

翡翠宮

bbasco 發表於 18-8-20 00:27
只要戶口有keep住加減就可以keep分, 唔過期

以下app都可以玩日日簽到儲BA里數

thx

首頁

尾頁

跳至