夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bk好多月入20萬嘅勁人,好羨慕⋯

我同樓主同齡⋯

我bb7個月大,每個月平均洗5000蚊,對住bb好難控制到自己嘅購買慾,見到乜都想買俾佢。如果生多個,開支會大到唔敢想像⋯

老公見到bb好乖,好可愛,整日都話想生多個,其實我都想,但諗到如果生多個,大嗰個依家嘅嘢會被分薄個陣,又會覺得有小小唔忍心⋯

所以,暫時唔諗住,等bb讀小學先決定生唔生,依家大把人40幾歲生bb,我覺得我仲有好多時間考慮,唔洗急於一時。樓主都係,唔好心急做決定,過多幾年先諗都未遲。

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

北寄貝 發表於 18-8-17 22:26

我係獨生,由細到大都獲得屋企所有關注同資源。可能一直慣左 ...
多謝你回覆,你既回覆安撫我不少。你都講得好啱,就算有兄弟姊妹,婚後都一家一主,未必可以依靠得到。嫁個好老公令父母多半邊仔都好。

男爵府

兔兔小馬甲 發表於 18-8-18 01:54
bk好多月入20萬嘅勁人,好羨慕⋯
如果我女讀小學,我就大約37歲。都唔係無可能既,不過到佢大都差唔多退休了。。。不過暫時唔適合生啫,可能過幾年心態又唔同。謝謝你。

珍珠宮

BK Milk勳章

AAV 發表於 18-8-18 10:30
如果我女讀小學,我就大約37歲。都唔係無可能既,不過到佢大都差唔多退休了。。。不過暫時唔適合生啫,可能 ...

想生女都唔一定生到,可能係仔架,始終香港唔可以揀。
我生細佬時37,兩姊弟相差5歲,都叫玩得埋。

大宅

AAV 發表於 18-7-12 18:25
咁其實我都想聽下,獨仔獨女既心聲,會唔會覺得好寂寞?會唔會覺得大壓力?會唔會好享受是獨仔獨女?有無人 ...

我自己係獨,我同自己講他日一定唔會生一個。由細到大,我唔識同同輩相處。因為屋企全世界就我。到出黎做野,唔識做人,處處撞板。到而家,兩老開始老,家用我一個人俾,佢2個有咩事我要睇實幫手。冇人可以同我分擔。

大宅

AAV 發表於 18-7-13 12:49
嘩,聽到咁真係驚!

我而家有2個,頭3年係超級辛苦。但而家佢2個自己玩,自己商量,商量完會同我講想點點點。我放假瞓可以係梳化睇佢地玩。如果一個,你就要一直同佢玩到十幾歲。2個玩,真係玩,父母陪玩係扮玩,唔同。

大宅

AAV 發表於 18-7-15 11:19
唔想降低生活質素係我考慮緊都幾茅盾。

我生完阿2就出去搵工,好好彩搵到份人工幾級跳既工。u never know.

男爵府

begoodtome 發表於 18-8-18 23:13
我生完阿2就出去搵工,好好彩搵到份人工幾級跳既工。u never know.
你就好,可能我對未來都無咩信心。

侯爵府

回覆樓主

你意思點樣一個小朋友已經影響到你哋關係

首頁

尾頁

跳至