夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

AAV 發表於 18-7-12 21:55
情感上,手足可能會有一點支持。但我好懷疑係咪「生2個今日辛苦既係大人,生一個將來辛苦既係我女」。因為 ...

其實唔只講財政呀,當見到身邊有朋友A老公cancer,而佢媽媽長期病經常要覆診,但仲有個讀小學嘅女要湊,另外有朋友B大肚時媽媽意外死左,爸爸同時有病出入醫院,你就會知兄弟姐妹如果關係好會互相商量,分擔同安慰好重要。有d野唔係錢解決到,不過當然無錢就唔洗諗哩。

男爵府

回覆樓主

最主要老公同自己點睇。如果老公好想,咁大家就配合丶分工,要佢明白兩個小朋友就算有工人佢唔可能唔幫手。

錢方面係緊拙一D,平有平養,有兄弟姐妹一齊成長,長大以後就算父母可以照顧自己,有需要佢哋照顧返父母的壓力都可以互相分擔。

別墅

AAV 發表於 18-7-12 13:45
雖然唔係好關「夫妻關係」事,但都算「家庭關係」吧,借呢到問下各位意見。本人33歲,已經有一個2歲半女, ...

我本身有兩個小朋友。其實好睇你地自己點諗,可唔可以捱得苦?生兩個預左超辛苦,財政,住屋,體力...如果無長老幫到手,請工人都唔易,我試過一年走三個工人。仲要兩個小朋友既威力加埋唔係兩倍,係十倍,屋企會嘈到拆天,出街超混亂....
但見到兩個小朋友有伴一齊玩,雖然一半以上時間係鬧交,但又真係好開心,將來到你同你老公去左,有兄弟姊妹可以互相照應下,打死不離親兄弟。

其實五萬一個月,又有屋住,已經好過好多人。無話養唔到,關鍵係你幾捱得苦,尤其係頭幾年,唔捱得就無謂生。

男爵府

KILW 發表於 18-7-12 22:08
其實唔只講財政呀,當見到身邊有朋友A老公cancer,而佢媽媽長期病經常要覆診,但仲有個讀小學嘅女要湊,另 ...
係既,我再諗下,但真係諗唔通。

男爵府

SVbaby 發表於 18-7-13 03:22
最主要老公同自己點睇。如果老公好想,咁大家就配合丶分工,要佢明白兩個小朋友就算有工人佢唔可能唔幫手。 ...
老公唔敢成日講出口話好想,但知佢心底想。男人真係比較隨心隨緣,唔會好似我咁諗東諗西。家務、分工,我就算今日同佢傾要點分點分,我都唔會信佢自動自覺會做到,佢而家算叫時都肯做,有工人就更加覺得唔洗做。亞女初生時,佢覺得我好似當佢工人咁洗,叫佢做呢樣果樣,其實佢係負責做跑腿買野、洗奶樽等,我就主要負責埋身照顧,當時仲要已經搬左去我媽到住有我媽幫手同包辦左所有家務,但我地兩公婆當時關係好差。而家亞女大左叫好返好多。有時都會諗:有工人幫手係咪就會解決因繁瑣家務引起既磨擦?致於手足分擔照顧父母擔子,我真係要認真再諗諗。

男爵府

yllau 發表於 18-7-13 05:39
我本身有兩個小朋友。其實好睇你地自己點諗,可唔可以捱得苦?生兩個預左超辛苦,財政,住屋,體力...如果 ...
聽到話威力十倍真係驚驚地,想像到屋企會反轉。我媽有幫手,暫時都好夾。但都要請工人,一個婆婆真係湊唔到兩個。其實我都幾怕湊小朋友勞心勞力果種感覺,真係怕生多個係作繭自綁。其實一個月前都無諗過生多個,但近日朋友第二胎意外無左,竟然挑起左我想生第二胎既念頭,覺得有兄弟姊妹一齊成長原來係好幸福既。

男爵府

AAV 發表於 18-7-13 07:55
老公唔敢成日講出口話好想,但知佢心底想。男人真係比較隨心隨緣,唔會好似我咁諗東諗西。家務、分工,我就 ...

有工人當然好好多。但小朋友既不同階段都需要父母配合,細個照顧生理上需要,大個除了功課溫書,仲有簡單如陪玩丶管教、傾計了解小朋友學校生活⋯

換我係你就同老公認真傾,佢真心想要就攞D誠意出來,將現有的家務丶凑女工作平分,證明佢會承擔。佢如果覺得太辛苦頂唔順,就會知難而退,咁就唯持現在,唔再生。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一切視乎你自己想過點樣嘅生活,
你都預計生左第二個會點,
覺得辛苦就唔好生,
因為現實會比預期更辛苦,
千萬唔好話老公個心都想生,
因為男人會幫手湊B嘅極少,
埋怨老婆掛住湊B疏忽佢嘅極多,
預左生多個一定衝擊夫妻感情。

大宅

SVbaby 發表於 18-7-13 08:09
有工人當然好好多。但小朋友既不同階段都需要父母配合,細個照顧生理上需要,大個除了功課溫書,仲有簡單 ...

各位太太小姐你哋想多咗了?生多个望个男人會幫忙?簡單來說係天真?我在這個post 祇有見男既一收工返家?打机一係玩電話等食飯瞓覺完!

子爵府

soso1227 發表於 18-7-13 08:56
一切視乎你自己想過點樣嘅生活,
你都預計生左第二個會點,
覺得辛苦就唔好生,

預計比預期更辛苦....絕對係!仲要係好多預期唔到,好似你生出來個BB易唔易湊,已經係預期唔到。仲要諗埋有冇可靠嘅親人做Backup,呢點都好緊要,如果唔係真係完全冇假放,對整個家庭都唔係好事。

水晶宮

你平養定貴養.
平養就生,讀書津校.

真正洗費, 小學先開始,

唔洗十萬個興趣班, 只係一個固定興趣, +一個學術,每月都洗你2千.
如果你生多個, 就係4千,

我女就係, 我算平養, 一個跳舞班,加PHONICS 班, 每月2千.

另外你屋K 太細,如果要搬,我諗你都唔洗講生了,
如果唔搬, 仲要加個工人..應該住唔到.

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔敢俾意見,但一定要有返咁上下經濟先會生,幼稚園可以考慮有資助個啲,就算小學都搵返資助學校,買書,學一樣樂器,唔需要補習還好,補習條數先最大啊!
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

gilgil39 發表於 18-7-13 11:20
預計比預期更辛苦....絕對係!仲要係好多預期唔到,好似你生出來個BB易唔易湊,已經係預期唔到。仲要諗埋 ...
嘩,聽到咁真係驚!

男爵府

李露眉 發表於 18-7-13 11:32
你平養定貴養.
平養就生,讀書津校.
D興趣班睇來比我想像的還貴!我以為$400一個班,一星期一次果d.仲有屋企真係細,真你唔想原本有間房俾亞女一人獨享變3人,上、下格加子母床都唔掂,門都開唔到,間房得42尺!搬真係又要二百萬現金!無可能啦,睇黎我都係無得揀。

男爵府

lilybaby8282 發表於 18-7-13 11:59
唔敢俾意見,但一定要有返咁上下經濟先會生,幼稚園可以考慮有資助個啲,就算小學都搵返資助學校,買書,學一樣 ...
得,聽到條數縮曬沙。

水晶宮

AAV 發表於 18-7-13 12:54
D興趣班睇來比我想像的還貴!我以為$400一個班,一星期一次果d.仲有屋企真係細,真你唔想原本有間房俾亞女 ...

係,但我已經小,我見好多人幾個興趣班

大宅

回覆樓主:

手足情?真係好睇緣份。有時朋友仲friend過手足啦~啱唔啱先?

琥珀宮

NO LA

複式洋房

wanmm323 發表於 18-7-12 19:15
老公唔幫手,真係唔好生多個,捱死自己無人可憐。兩個子女大左負擔少d? 唔一定,生女既有機會婚後做ftm, 跟 ...

講得真好 兄弟姊妹感情好唔好要睇緣份 有時d野係父母一相情願

複式洋房

stella^^ 發表於 18-7-13 09:05
各位太太小姐你哋想多咗了?生多个望个男人會幫忙?簡單來說係天真?我在這個post 祇有見男既一收工返家? ...

比你一言驚醒

首頁
12345...7

尾頁

跳至