婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

講漏一件事,大伯結婚後,要在台灣坐移民監,99見無人同佢住,就提議我地賣間村屋做首期供過間市區樓一家人住,c699發神經,99話大伯同姑9會幫手供,c6就同我講,我聽到後同c6分析不可能原因:
1)
樓價跌咗,買出去仲要填

2)
大伯去過台灣後,除左頭2個月有錢返來比99外,這2個月都係你幫大伯比錢,你話佢供唔供呢。

3)
9仲要讀埋今年,唔使養佢都偷笑,咪洗指意佢出$

99出招唔成,隔左1個月左右,又出招,話要入來,仲拖埋太公落水幫口,但無用,我講左1句,99即走:你都話我間屋細到都唔係人住,呢D狗屋唔你住架!你咁上等要住港島區牙麻,這點我好清楚。

挨下,鬧下,又過左1排,我想生仔,同62相量:c6唔肯話:老果個都未養得掂,生左點養?我話:你唔食比晒佢,佢都未滿足啦!唔通等估c左先生呀!到時我都生唔出啦!越傾就越,我最後講左1句:我生我養,唔使你地姓x養,得喇!

大肚啦!有左3個月先話比99知,佢的反應好平淡,為減省開支,我屈服地叫99搬來住,以後我包食包住、兼每月比$2000蚊零用佢,但99唔肯,話自巳老,湊唔掂,我又話:咁以役除左比零用錢外,以後唔好再問我額外要錢,點知仲比99鬧:咩呀!無$唔好學人生仔!跟手佢飛咁快走左。

我好無耐,到個肚8個幾月時,99話比c6知佢當左隻佢隻結婚介子 (隻介子走太c6家傳,結婚時,太c6講明傳比我的,但99話遲D先比我)e + 寫得,叫c6幫佢熟 (8千幾蚊),當時我得1萬蚊傍身,是生仔用的錢,我同c6講:唔好啦!我地得1萬,而且煲薑、尿片、坐月補身D咩都未買,同佢熟,佢又會再當。最後c6仍然要幫,我好無耐,隔左唔夠1個月,99真係再當,仲當斷!

終於生!我老豆、媽子帶左燕窩比我食、濃縮薑水比我沖涼,但99只係帶左一壺局紅棗水來,仲要c6去佢家接佢 (其實佢家樓下有車直接去監院門口),佢係咁要我飲,我同佢講我對紅棗敏感,唔飲得,佢仲鬧我真你賤命1,跟住c6去完洗手間返來,我叫c6飲左D紅棗水,之後夠鐘餵奶,叫c6拉好D簾,但99無意走開,我再講要餵,叫佢出去,點知99答我:我未見過人餵人奶,想睇下。C6哀一哀講:黐咩膠花呀!出去啦!99仲講:做咩唔比我睇姐,我唔睇得咩?C6講:係呀!

未完喎!我一路餵奶,99一路同我D隔離床D媽咪講:

99:我抱男孫,係仔呀

別人:你新抱好叻呀!唔洗5個鐘就生左。

99:係呀!多得我,佢大肚時,我煲好多佢食架!照顧得佢幾好,我以前生仔都好快架。

別人:你煲D咩?我都想學下。

99:參茸 li D唔少得,日日有湯水等………..

其實991滴水都無比過我飲,無講過一句關於生仔的事比我知,係我媽子每個星期煲2次花膠,臨生前煲大量涼c6亦知道,所以我餵完奶,c6立即帶99走。

出院返屋企,第二日,c6去接99黎,入到門口見c6拎住2大包紅提,c6話係99叫買的 (c6出錢)99淨係坐到睇住我地點做咩,無幫過手。
坐月時,媽子幫我買煮飯,99就趁c6返左工佢就黎,黎到仲要我同媽子服持佢,佢仲話我媽子整來整去都係個2未,又話我唔裝定有線比佢睇,我D親朋來探我,人地比利是,99自己袋埋,人地送禮,就話我唔用比佢,993次黎,我索性唔開門,99call c6問點解無人屋企,c6跟手call我,我連c6的電話都唔聽,夜晚c6返到屋企就話我屋企,點解唔開門,我原原本本將99做過的事講返佢知,c6跟住call 99叫佢唔好再黎,過左約1 week99 call我,大慨內容話自已唔,對我地唔好,唔公平等等,自已婚姻失敗姐,都想我地好……….,我無認真去聽,淨係答係呀”…..收線唔係好耐,c6 call我,鬧我做咩事對佢老母唔尊敬、無禮貌……我話淨係答佢係呀有幾唔尊敬、無禮貌,佢又同你講也呀!我e+ call返佢問清楚,你唔好收線。我用手机又call99問佢,99話無話我唔尊敬、無禮貌,個傻仔敏感姐,無事喎。我立即同c6(固網):你聽到啦!

坐月果排,真係比99搞到產後憂
仔仔06-12-2003出世

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原帖由 maggiechow 於 09-4-1 14:24 發表
講漏一件事,大伯結婚後,要在台灣坐移民監,99見無人同佢住,就提議我地賣咗間村屋做首期供過間市區樓一家人住,c6話99發神經,99話大伯同姑9會幫手供,c6就同我講,我聽到後同c6分析不可能原因:
1)
樓價跌咗,買出去仲要填氹
2)
大伯 ...

睇完你編嘢, 真係好佩服你有超出常人既忍耐力!

男爵府

你奶奶係極品中既極品

別墅

原帖由 maggiechow 於 09-4-1 14:24 發表
993次黎,我索性唔開門,99call c6問點解無人屋企,c6跟手call我,我連c6的電話都唔聽,夜晚c6返到屋企就話我屋企,點解唔開門,我原原本本將99做過的事講返佢知,

做得岩!你99真係.......

幸福女子一生通常一句話可以說完:
二十餘歲結婚相敬如賓生一子一女白頭到老。

珍珠宮

你奶奶真係極品,講大話當食生菜.

男爵府

畀面勳章

我會發顛!!

大宅

恕我無禮: 你99真係唔X都無用!

男爵府

以後你唔可以比一毫子你99
呢d人, 唔死都無用~~~~~~~

別墅

樓主你99呢件極品, 應該有個走失左既孖生姊妹, 你99應該係阿妹, 我阿麻就係家姐. 因為我一路睇, 一路覺得勁似我阿麻對我阿媽! 你好彩少少咁大把, 仲有c6係咁"2"開口幫下手, 我阿爸無之餘仲加多腳落黎!

珍珠宮

樓主我好佩服你,你好好EQ!!!
佢真係一個超級極品!

大宅

你真係勁
容忍到你c6+99

大宅

你真係好勁,咁到忍到,
比係我一早就走左,仲同佢地癲,
話晒果個唔係自己亞媽,
不過你99仲勁過我亞媽,
我亞媽都係話我地有不停問攞,不過為左老公我都開始say no,
我地都有小朋友,開支都好大,我而家都係請願冇親人,都唔想影向到自己屋企

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好佩服你咁都忍到佢,呢d賤99我真係忍屎忍尿都唔會忍佢,唔狠狠咁當面同佢開戰我真係對唔住自己!

大宅

我有好幾想狠狠地媽叉佢,但次次都比c6同大伯禁住,跟首佢錯頭錯路走左去,c6都有媽叉佢,但次次聽完就算,c6鬧完下,落左條氣又算!

仔仔06-12-2003出世

男爵府

使鬼鬱住.得閒咪上o黎傾下計
99真係.......唉加個愚考c6...無得救

禁止訪問

男爵府

你99 真係..
不過不幸中之大幸係你 c6 仲識得幫下口~

別墅

好佩服你有超出常人既忍耐力

男爵府

你個99同我99有得揮呀, 簡直係失散姊妹花.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

嘩~~你個奶奶係唔係人黎o架!!!~~~~

我最憎d99 o係度認屎認屁話煲d乜煲d物比個新抱安胎~~~實情係乜都冇~~~

首頁

尾頁

跳至