家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

starsloverss 發表於 18-7-14 12:26
我供緊939,佢地唔係反對我供邊隻,係覺得月供$6000好多,咁佔家庭收入比例唔多,只係我覺得有閒錢可以投資 ...

供死一隻?唔分散?咁難怪屋企人會咁嘅反應。。。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wy_yen 發表於 18-7-15 01:36
供死一隻?唔分散?咁難怪屋企人會咁嘅反應。。。。

分散幾隻股票月供,是合理做法~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

回覆 wy_yen 的帖子

我揀黎揀去都揀唔到第二隻,然後又諗緊想分散供第二隻時又咁岩跌市,如果我而家分散番幾隻會唔會=建行供少左唔著數?我計數真係麻麻地,求指教

別墅

回覆 藍pooh 的帖子

佢地係覺得慢啊,收息先得個少少,一年收一次除番開12個月直頭睇都唔想睇。。。。唉

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

starsloverss 發表於 18-7-15 22:08
回覆 wy_yen 的帖子

我揀黎揀去都揀唔到第二隻,然後又諗緊想分散供第二隻時又咁岩跌市,如果我而家分散番 ...

其實月供939 ,你俾多少少都夠自己買一手啦,點解要月供佢而搞到有碎股呢。。。呢點係我比較不明白。當然每個人有佢自己嘅目的或目標,不會作太多嘅建議。
我只係覺得,做得月供,目的就係想儲錢,想分散風險,我冇你供咁多,但我今個月開始分咗4隻去供,反正打算一直供,所以揀咗d自己一手又買唔落果d。。。
另外,錢係你嘅,財係你理,關你屋企人咩事呢?又唔係佢地d錢,自己認為對的,舒服的事,根本就不應太受他人影響自己嘅決定。佢地係咪一定贏?買得多,升太快果d, 同時風險亦然,一樣可以賺好多,蝕更多!
記住自己本來做月供嘅目的為何,就可以了!

翡翠宮

Rocanbaby 發表於 18-7-12 19:53
睇下你供邊隻
我跟呢度d jm教路,供左公用股同內銀股,供左一年,因等錢用,得以沽出,都有10%多回報 :mone ...

首頁

尾頁

跳至