自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

亞仔去上海出差,想買當地手個,唔個邊個牌子好。
最好有埋圖啦,謝謝!

伯爵府

畀面勳章

toffeetong 發表於 18-7-13 10:29
亞仔去上海出差,想買當地手個,唔個邊個牌子好。
最好有埋圖啦,謝謝!
...
南京東路步行街的"第一食品", 上2樓, 有一間現切既. 好易搵的. 去上海先 download 定 dianping app. 好實用.

東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

熱血金章

amchk 發表於 18-7-13 10:35
南京東路步行街的"第一食品", 上2樓, 有一間現切既. 好易搵的. 去上海先 download 定 dianping app. 好實用 ...

價錢大約如何?我驚亞仔帶唔夠錢
佢係窮學生
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

畀面勳章

toffeetong 發表於 18-7-13 10:43
價錢大約如何?我驚亞仔帶唔夠錢
佢係窮學生
大約 $100-$115 一斤(500克). 有已經切好pack 好500克既. 我就鍾意現切, 現切就多數斤幾一舊. 如買現切既, 叫店員做真空包裝.
第一食品 (南京东路720号(近贵州路)
http://www.dianping.com/shop/19679330

邵萬生食品 (南京东路414号(近山西南路)
而另一間出名店, 都是在南京路步行街, 叫 "邵萬生食品", 又係有手信特產, 金華火腿等.
http://www.dianping.com/shop/2314417

東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

伯爵府

畀面勳章

以上是我一年前去買過既價格參考.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我哋都係喺南京路步行街買,多數同邵萬生買咋。 每次煲老火湯都會落一塊,鮮味好多。

伯爵府

畀面勳章

另外, 預先 pack 好的就有 'best before' 標籤, 送俾人的話感覺好啲.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

我最近去上海都係去邵萬年買。有切好的一Pack pack真空包住。有現切的一條條。你可以叫佢幫你真空。

珍珠宮

熱血金章

amchk 發表於 18-7-13 10:59
大約 $100-$115 一斤(500克). 有已經切好pack 好500克既. 我就鍾意現切, 現切就多數斤幾一舊. 如買現切既, ...

好詳細,謝謝
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

amchk 發表於 18-7-13 11:01
以上是我一年前去買過既價格參考.

我今年7月初去買,印象中差不多要RMB150/斤。我直情叫佢開一隻俾我分三份。佢切曬頭尾,骨,肥膏,再秤俾我。收我9百幾人仔。我計返,差不多150/斤。

伯爵府

畀面勳章

開心小花 發表於 18-7-13 11:22
我今年7月初去買,印象中差不多要RMB150/斤。我直情叫佢開一隻俾我分三份。佢切曬頭尾,骨,肥膏,再秤俾 ...
處理晒的肥膏等再秤, 差不多了. 當然上海物價也年年加.

琥珀宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-7-13 11:01
我哋都係喺南京路步行街買,多數同邵萬生買咋。 每次煲老火湯都會落一塊,鮮味好多。 ...

嘩,幻想下都流口水

伯爵府

回覆樓主:

香港有靚金華火腿買嗎?

伯爵府

畀面勳章

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 0522_00982_001.html

樓主攪到我流口水想煲番煲冬瓜火腿湯

伯爵府

畀面勳章

hphp720 發表於 18-7-13 11:34
香港有靚金華火腿買嗎?
新三陽.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

I9528 發表於 18-7-13 11:31
嘩,幻想下都流口水
係幾好味的,我老公每次過上海開會,都會買幾條返嚟煲湯用。

子爵府

回覆樓主

我都係喺新三陽買

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

I9528 發表於 18-7-13 11:31
嘩,幻想下都流口水

有食野post實見到你
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

伯爵府

amchk 發表於 18-7-13 11:49