自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

我之前在深圳影左回鄉證,簽名,拍照。以為認證左,原來只係登記左,但又用到,又收到sms。
打電話10086問,第一次,客務點我去深圳指定分行領取,分行話找回鄉證必須到廣州補咭,我問佢去廣州地址,佢叫我自己打10086問 ,我都冇左張咭,點打電話?佢送左張13元儲值咭比我,但要影回鄉證和拍照,c6多口問,佢又比左一張佢。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

我第二次打10086,佢叫我返香港辦,話香港件,一定要返香港做,電腦係通既,所以可以辦到,國內冇本地身份證係一定做唔到 我問佢攞香港熱線號,佢叫我查百度。就咁聽我都覺有問題。回港問左香港中移,當然係唔得喇,我都驚比香港客務笑,我問咁白痴既問題。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

番位
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

我唔敢再問電話客務,問左微信客務,攞左廣州可補咭地址。
昨日去到比左8位數字密碼,仲有張在深圳大咭換細咭的單據,加上之前登記,諗住冇衰。
點知佢話我冇實名驗證,又要我提供三個月內,曾經打出電話的號碼,系統先可運行。
我已經有部電話係服侍這張咭用,都冇打出電話資料,客務硬說系統話係有。於是我就撞下最有機會的電話號,都唔啱。客務話仲有兩個機會,之後要明天先可操作這個電話號,我真係急爆。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

我問如果我報失又怎辦? 佢答要4個工作天先可以補做,仲要本人到取。如超過十日不到,這咭會取消。
我話要見經理,問佢點解有咁多資料都開唔番,當初登記冇用,為何要登記???累我地香港北上跑去營業廳做,做左原來唔認證,咁做嚟做乜。開始明白大陸人點解成日要發難,先有人理睬。
客務話見經理都冇用,我們拉鋸了火45分鐘。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

客務後來出去請示上司,佢問我是何時開咭,我答是二手咭,告訴你買賣日都沒意義。佢又問上司,回來問我最後增值日的年月日和金額,好在我在淘寶做的,比佢資料之後,個c仔又唔出聲,只係打住電腦,等左十幾分鐘,終於出到張咭比我了。
這個教訓都算大,浪費時間車費心血。昨日廣州天氣好似火爐咁焗,而補卡的營業廳都不近汽車站和火車站,要轉公車/的士先到。回程返深圳超多人,要等兩小時後的班次才有一個位。
各位手持者,真係要好好保存。

大宅

回覆樓主:

多謝千字文提點

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

多謝提醒。想請問係深圳買卡實名貴過從化卡好多嗎?如果唔係貴咁多,寧願係深圳實名方便好多。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

珍珠宮

熱血金章

Tiffany2 發表於 18-7-13 14:05
多謝提醒。想請問係深圳買卡實名貴過從化卡好多嗎?如果唔係貴咁多,寧願係深圳實名方便好多。
...

從化咭之所以受歡迎,係佢零月費,所以麻煩,大家都堅持用。用嚟開銀行戶口收sms.要用data, 10元一星期,有時做推廣,5元一星期,唔算最平。

深圳出咭當然係最方便,但有月費嘛。用data我見姊妹介紹,都係600M/1元。

各有好處。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

琥珀宮

toffeetong 發表於 18-7-13 11:15
我之前在深圳影左回鄉證,簽名,拍照。以為認證左,原來只係登記左,但又用到,又收到sms。
打電話10086問 ...

應該多d 上黎bk嘛

珍珠宮

熱血金章

mandy952 發表於 18-7-13 15:03
應該多d 上黎bk嘛

我都有搜尋過,但唔見有資料

琥珀宮

toffeetong 發表於 18-7-13 15:17
我都有搜尋過,但唔見有資料

咁要開post問啦,bk係卧虎藏龍嘅地方呢

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

toffeetong 發表於 18-7-12 22:15
打電話10086問 ...
從化咭現在全部都要去廣州辦理, 其實車費都幾貴, 如果是遺失, 我寧願係深圳買過另一張, 再去銀行改手機資料。
上次我去過廣州重新實名認証, 因為一人可以帶5個號碼, 於是買多2張從化咭去認証, 但其中一張卡, sim卡跟大咭資料不符, 要等7日重新出大咭, 我立馬做退貨, 費時嘥我時間。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

熱血金章

Charitymami 發表於 18-7-13 15:26
從化咭現在全部都要去廣州辦理, 其實車費都幾貴, 如果是遺失, 我寧願係深圳買過另一張, 再去銀行改手機資料 ...

我有諗過放棄,但咭內有幾百元增值額,最主要係縛佢幾間銀行,微信支付寶,仲有其他想唔起我機構,千絲萬縷,都係硬住頭皮去補咭。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

toffeetong 發表於 18-7-13 02:33
我有諗過放棄,但咭內有幾百元增值額,最主要係縛佢幾間銀行,微信支付寶,仲有其他想唔起我機構,千絲萬 ...
幾百元增值額

咁一定要返廣州喇
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

琥珀宮

toffeetong 發表於 18-7-13 15:33
我有諗過放棄,但咭內有幾百元增值額,最主要係縛佢幾間銀行,微信支付寶,仲有其他想唔起我機構,千絲萬 ...

以後唔好預存咁多錢,冇咩需要,錢放銀行都可以隨時增值

珍珠宮

熱血金章

mandy952 發表於 18-7-13 16:53
以後唔好預存咁多錢,冇咩需要,錢放銀行都可以隨時增值

上次支付寶做推廣,1.8, 2.8, 18 果d餘款,買晒增值,所以有幾百蚊

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你來回左廣州幾多次

珍珠宮

回覆樓主

從化卡所有東西要在廣州,番禺搞

怕煩就唔好用,去深圳搞月租卡

首頁

尾頁

跳至