婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

男爵府

番薯仔媽媽 發表於 18-7-13 17:51
結婚半年,同99,62一起住。初初逼自己返工,少見面,上網學習各種婆媳關係。但最後都頂唔順。來來去去就系9 ...

出街行吓得唔得,多d返外家囉。咁屈法無病變有病,6299無得變,唯有自己變。

洋房

結婚半年,同99,62一起住。初初逼自己返工,少見面,上網學習各種婆媳關係。但最後都頂唔順。來來去去就系9 ...

我6299都係甘呀,我會自己買蒸飯回家食,唔so佢地

男爵府

回覆樓主

可唔可以日頭返亞媽到,同99講亞媽㷛左湯俾你飮,或要產檢,諗D藉口,徬晚等到老公放工先返屋企

複式洋房

回覆樓主:

我都係咁,99來幫我坐月,預產期前一個月已經來到(我係移民左澳洲,佢飛來“幫”我),開頭都還可以,但後來久唔久帶埋大女入房hea,但生完三母女日日都係房到過日子,我有時連次所都唔敢去,因為唔想見到佢,傷口未好返寧願忍痛都自私地帶兩個女出街,至少咁樣開心好多

子爵府

回覆樓主

點解唔搬走呢

大宅

啊b出世問題會重多,我都係日日係自己間房,無嘜事都唔出廳,因為有99等於無99。見到啊b喊或者得我一個湊bb都唔會幫手!由我老公返工到收工會程得我一個湊bb。

大宅

回覆樓主

點解唔做嘢?7個月都可以做

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

唔理你有咩原因唔搬走啦~
但始終係你入侵左佢d個原生家庭,變左你就要去習慣去適應。再加上磨合。
6299長期在家就比較麻煩。或者可以既話搬走又或者返去娘家住住先丫

大宅

生左你仲慘 我都係同6299住 由大肚搬入黎 我大肚間中就翻娘家一兩個星期 仔仔依加11個月 仔仔出世後 我大多數係房 一來我吾想比佢掂我個仔 二來佢好煩 三來我吾比個仔挽呢樣佢就比呢樣我仔挽 總之我好討厭人地黎入侵我同我仔既生活方式 連我老公都吾會理我點湊點教 例如邊餐食糊邊餐食粥飲奶零食等等 我就算依加生左 我一個月最少左去住兩次 一住就住幾日 當初大肚佢話佢湊 點知佢完全搞吾掂 基本上由出世到依加都係我自己一腳踢
所有bb既野都係我自己黎 99翻工 放工翻黎煮飯洗大人衫 早排我要去法院帶吾到呀仔 唯有放低比99 點知我翻到黎見到呀仔個頭腫哂 原來跌左落地 我心都痛埋 我湊咁耐連整損個仔都未試過 佢竟然跌左落地 從此只要99係屋企 我同個仔24小時吾分開 沖涼食飯洗野 總之99信吾過

子爵府

回覆 dadamama0615 的帖子

你唔比6299接觸你個仔,因為你唔想佢地入侵你兩母子關係,但你又入侵人地間屋,咁即係點呀???

大宅

開心吸收勳章

大肚最緊要唔好影響到心情,可唔可以返娘家到住一排先? 最好坐月果陣返娘家坐,唔係好易產後抑鬱....

大宅

回覆樓主

我個時陀B放產假個時都係咁,完全唔想出房。
個時日日都出街行,周圍遊蕩,等到老公返黎先返去。試過自己係公園坐到11點。
又成日返外家,總之幾乎都唔會留係奶奶度

別墅

其實大家生活環境唔一樣 係真係好多野都睇唔順眼
至少佢無乜點攪你 無對你有咩要求
咁你就睇開d啦
咁鬱悶 日頭可以出門 去下圖書館 上網睇下育嬰資料 食個下午茶 等c6放工 到bb出世要面對既野仲多
總之乜都靠自己 咁就可以睇開d架喇

男爵府

breadcheung 發表於 18-7-13 23:15

你唔比6299接觸你個仔,因為你唔想佢地入侵你兩母子關係,但你又入侵人地間屋, ...

大宅

回覆樓主

老實講,要寄人籬下就要守人地規矩,你覺得人地污糟可以自己抹自己做,覺得佢買爛生果俾你食可以唔食自己買,點可以咁話個老爺嗰頭近架!諗下將來自己老左個仔女既另一半咁對自己講自己會點?自己有小朋友都要做個榜樣俾小朋友睇!

大宅

你唔比6299接觸你個仔,因為你唔想佢地入侵你兩母子關係,但你又入侵人地間屋, ...

吾係我想入侵佢間屋 係佢要我地係到同佢地住 我老公係獨仔 佢地都五十幾六十

男爵府

你老爺奶奶同我一樣,又係個頭近,鍾意壞壞地既生果番黎食,煮D黑暗料理,食唔晒一定係隔夜再隔夜清晒為止、只會大事大節先煲個似小小樣既靚湯,平時都係滾個湯都好奇怪要落粉絲落去煮!
兩老仲要強逼你食屋企飯,知你出街食就講說話你聽覺得你晒錢睇唔順眼,其實我自己搵自己食都唔知關佢叉事!
你都唔好指意大肚會煮咩比你食,你想飲靚湯同食餐正常住家飯就番外家食啦,我自己都係娘家住到BB出世,對住老爺我怕會令我動胎氣同抑鬱!
有時唔係你不犯人就人不犯你,你唔出廳都可以搵D野黎挑剔你!真係頂唔順睇下會唔會番娘家呼吸下,唔好比D老爺奶奶攪到產後抑鬱!

男爵府

唔好下下話D身抱入侵人地間屋啦,有時係D做仔既唔想離開原生家庭,有D係老爺奶奶炒蝦拆蟹鬧個仔唔準搬出去,又有D係因為想慳個錢供養仔女⋯等等原因!
你自己生過仔未呀?你自己唔鍾意某D人都會同佢保持距離啦!

首頁

尾頁

跳至