婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 beekwok 的帖子

係囉,係囉,點解呢,我都唔明白點解會有人不停食剩送,我99同你99,仲有好多99都有呢個習慣。

我99系湯渣,勁喜歡留湯渣,而且係雪好多日,再蒸飯。
白飯也喜歡煮好多,餐餐留1-2碗白飯,第日又蒸落去。
送頭送尾,連一條菜心,一件半件豬肉,連埋其他送汁撈埋一堆。
試過,一塊甜酸豬排,撈2顆新蘭花,撈2件鷄,撈粉絲,組合成一碟剩菜,蒸幾日。好似大饑荒年代。
我覺得,剩菜可以,但通常係剩下肉類果d,而且最後下餐就煮黎食完,不要留幾日。

別墅

番薯仔媽媽 發表於 18-7-22 20:45
回覆 beekwok 的帖子

係囉,係囉,點解呢,我都唔明白點解會有人不停食剩送,我99同你99,仲有好多99都有 ...

係呀痴線嘅擺幾日嘅啲湯跟住啲餸又係
跟住我叫佢兩三日就要倒㗎啦
跟住死都要食埋佢痴線嘅
我同佢講我唔會食架你自己食啦

珍珠宮

回覆樓主

聽樓主描述,娘家似乎經濟唔錯, 可以幫手嗎?
比如,財力幫一幫, 搬出去?搬近6299 ,但起碼是自己屋企;或者,坐月在娘家坐月,日後娘家湊BB etc

Bb出世後, 磨擦會更多。 唔好諗住忍,點忍? 忍到幾時?
考慮請鐘點,幫一幫手。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

樓主都係搬返屋企啦,真心建議。你響99家坐月湊b一定日日喊。
咁污漕既環境同99,你夠膽俾個初生b住?
個b生左出黎你會更多野睇唔順眼,到時你傷口未好返,加埋呢個污漕99,到時求其拎奶樽,求其沖奶,唔消毒,沖剩又留俾b下一餐? 是但呢d「小事」都夠你產後憂鬱!

我就係就老公去6299家坐月,佢地其實都好幫手既,又唔算太污漕,某程度上都算乾淨勤力,只係總有d野唔慣,例如日日都好多野講好嘈,我都盡量響房。因99實在太煩,太長氣。

大宅

回覆樓主

我大肚個時候都係,個99超級無敵廢!懶的出屎!又唔搞衛生!又懶!明知養貓就應該更加注重衛生,佢可以成個月都唔拖地,d衫又唔洗!所以大肚個時候已經同佢爆咗一次!到生咗b之後佢依然冇改變!所以翻娘家住,係到,湯水都冇啖,真係一世都唔想再同里種人有來往!佢當時點對我,我個bb係我肚子裡面都感受到囖!

複式洋房

回覆樓主

勁明你,同我差唔多。

複式洋房

回覆樓主

我係生完6299坐月果陣見真章

點解個個99都係污糟到嘔,又鐘意食埋d隔左n日既送,仲要你幫手清潔唔食又要比說話你聽

有人話咁咪唔同住搬囉?!
大姐呀
個個同住背後緊有原因,可以咁簡單說乜事都冇,但係咪咁就代表寄人籬下就要咩都屈住唔講咩。相處係磨合,唔係話入左人地原生家庭就要同對方一樣,你有獨立思想性格習慣,係咪都要睇番對方既方式合唔合理,衰d咁講佢地食乜乜你又食乜乜咩。

你陀緊bb,我生過我明,自己食野都會就住,仲要環境咁污糟,食爛野,對bb唔好,一個大吉利是,有咩細菌咁就好麻煩!

同老公講掛住呀媽,一星期番五六日娘家,有人陪下會開心d!
你生完之後講湊仔仲煩!我係過來人,建議你坐月同外家傾傾會唔會番去坐月先!八九成產婦生完情緒都唔好,你見到6299既情況只會更唔開心!坐月完先番6299度

另外你老公態度點呀?幫唔幫到你,最起碼話下99,幫手做下清潔咁

別墅

回覆樓主

唉,雖然唔係同兩老一齊住,但99差唔多每晚都會過黎訓,仲話係呀仔迫佢黎(唔好玩啦,迫到既咩)黎到淨係識攤係床開大冷氣睇電視,唔應酬佢又唔得,真心覺得好煩。我老公淨係叫我唔好理,到我係房唔出去又話我無禮貌,有時真係好憫。個個係你呀媽,做乜要我應酬佢

首頁

尾頁

跳至