懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

改造人 發表於 18-7-31 14:53
你屋企有兩個B無請工人架?咁邊個幫你湊呀平時你仲要返工!再陀第三個嘅話可能真係要考慮請番個,屋企多對 ...

而家靠我父母湊日間,放工後自己搞返,我都想請個人,但請工人要看彩數,又要放心機教,所以一直未有落實去請。無錯,我就是最担心陀,連幫2個b沖涼大小便訓覺陪玩都難攪,我大個b都係好痴我,身體體力唔夠好怕又流產,你3個工人點
handle? 會否好難搞叫佢地分工?

男爵府

clkam 發表於 18-7-31 15:03
而家靠我父母湊日間,放工後自己搞返,我都想請個人,但請工人要看彩數,又要放心機教,所以一直未有落實 ...

有父母可以幫手湊都好呀,不過變咗佢地會好困身,一至五都要黎(雖然可能佢地好樂意)。咁你有無請鐘點添呀?放工仲要搞埋煮飯家務同湊兩個b咪人都癲?邊個買餸?工人係有工人嘅煩,我屋企一路以來都係請印尼,佢地同聲同氣自己拆掂d分工。比我教我都唔識教呀係我嫁入黎嘅時候佢地本身已經有一套工作模式自動波run緊(當時姑奶都仲一齊同佢老豆媽咪住,佢管晒)所以慶幸唔洗我搞.. 我起間屋度都係小角色黎,最多負責admin嘢(比買餸錢、出糧..)我淨係湊我自己啲b,租客一樣,其他嘅嘢我好少理不過我諗我地都算有d工人運,接連請過幾個姐姐都好好,有需要時都可以幫到我搞掂啲bb沖涼訓覺(尤其我入院生第三個嘅時候姐姐功能發揮最大)如果你遲d有三個而自己又會繼續返工,咁就真係唔請唔得喇,咪玩殘自己阿爸阿媽佢地而家日日二打二幫你睇兩個已經好勁,三個真係唔講得笑

大宅

改造人 發表於 18-7-13 19:03
(續)

第三胎光速嘅催生記起有少許波折下就係咁完成。在此感謝高錦安醫生、兒科陳樹仁醫生,親切友善、專 ...

恭喜(emoji)
我記得睇過你之前d post,大家都係高醫生粉絲(emoji)

大宅

改造人 發表於 18-7-13 19:03
(續)

第三胎光速嘅催生記起有少許波折下就係咁完成。在此感謝高錦安醫生、兒科陳樹仁醫生,親切友善、專 ...

你全數幾$?

複式洋房

回覆樓主

好開心有呢類型post
我只系三個月多少少既新手媽
樣樣都好擔心
睇完個心先定d
我安排好系仁安生架
不過系霍醫生
本身兒科都打算搵陳醫生
聽你講完就決定一定搵佢

男爵府

yingying1128 發表於 18-8-10 03:22
你全數幾$?

產婦分娩+住院條數大約11萬(私家房package,加埋醫生接生、巡房費、房租、藥費)

臨時落手術室做胎盤移除大概多3萬5(包括做手術醫生費、麻醉科醫生費、手術室費)

BB兒科費大約1萬6(包括兒科醫生接生現場standby同清理胎糞、每日巡房、做埋代謝test)

全件事總共加埋大約16萬埋單

男爵府

Po_li 發表於 18-8-10 01:20
恭喜(emoji)
我記得睇過你之前d post,大家都係高醫生粉絲(emoji)

多謝呀,我都記得你呀,高醫生後援會嘅朋友
話咁快高醫生已經幫我接生咗兩個B喇

男爵府

Phoenix_ka 發表於 18-8-10 10:39
好開心有呢類型post
我只系三個月多少少既新手媽
樣樣都好擔心

你好勤力,三個月已經做晒咁多資料搜集,連兒科都search埋你都係打算順產?你去仁安同搵霍醫生就無嘢好擔心喇,you’re in good hands!
加埋揀陳醫生做兒科就更加係最好嘅選擇希望你會順利揀得到佢~我六七月媽媽群裡面有幾個入到院先發現佢飛咗/放咗假,焗住要揀過第二個

複式洋房

改造人 發表於 18-8-10 18:02
你好勤力,三個月已經做晒咁多資料搜集,連兒科都search埋你都係打算順產?你去仁安同搵霍 ...

打算順産 但係有好怕痛完幾廿個鐘之後先要開刀
我個人睇完佢覺得唔錯。但係又見網上有一定嘅負評。 所以都有多少擔心

侯爵府

Phoenix_ka 發表於 18-8-10 18:04
我個人睇完佢覺得唔錯。但係又見網上有一定嘅負評。 所以都 ...

其實最好諗定順產定開刀,因為落左訂之後由順產轉開刀會多好多錢,我就係因為自身問題臨時改開刀,埋單比順產貴好多

複式洋房

freshrose 發表於 18-8-10 19:41
其實最好諗定順產定開刀,因為落左訂之後由順產轉開刀會多好多錢,我就係因為自身問題臨時改開刀,埋單比 ...

我自己想順產
但怕生吾到
因為自己媽媽兩胎都開刀
所以先怕痛十幾個鐘之後要開刀好辛苦

侯爵府

Phoenix_ka 發表於 18-8-10 19:43
我自己想順產
但怕生吾到
因為自己媽媽兩胎都開刀

我咪係生唔到,最後開刀 不過開刀其實都幾舒服,唔係太辛苦咋

複式洋房

freshrose 發表於 18-8-10 19:46
我咪係生唔到,最後開刀 不過開刀其實都幾舒服,唔係太辛苦咋

之後傷口系咪好痛
同埋係咪要食抗生素會影響到人奶嗎?

男爵府

Phoenix_ka 發表於 18-8-10 18:04
我個人睇完佢覺得唔錯。但係又見網上有一定嘅負評。 所以都 ...

我覺得你去得私家生又唔洗太擔心呢個問題,去政府佢就真係會完全唔考慮你宮頸條件就推咗你去試順產先,就有機會痛兩日先話生唔到要開刀。但你揀得你個私家醫生去私院生你就信佢到時起你生之前同生緊嘅過程中會評估住你宮頸情況進展,再比到你最好嘅判斷/建議,比你決定係唔係繼續試落去。好似上面位Jm咁,本來開始咗催生但醫生同佢access過話繼續落去得50/50成功機會,咁你睇你有幾大決心想試順產囉,有d媽媽好堅決點都想搏咗先。一旦揀咗去馬,醫生都會盡力幫你。又或者好似我咁比較順利,第一胎38w未作動之前醫生已經check咗我宮頸覺得我順產無問題,咁我就好放心去咯,當時係生得耐d,但始終都生到,亦都唔辛苦,期間全程佢都完全無講過話我會有可能唔成功需要轉開刀,所以我完全無考慮過。佢對我有信心,所以我都有信心。(同埋有得打無痛分娩架嘛。私家好難比你「痛」足廿幾個鐘,除非你自己好堅持)
至於你話醫生負評,其實個個點都會有d最緊要你自己已經試過佢又覺得佢好,對佢有信心,咁就已經夠。

侯爵府

Phoenix_ka 發表於 18-8-10 20:26
之後傷口系咪好痛

傷口痛比起陣痛真係唔算得d咩野,陣痛痛一千倍

食抗生素唔會影響餵人奶,醫院d媽媽照餵架

大宅

改造人 發表於 18-8-10 17:58

多謝呀,我都記得你呀,高醫生後援會嘅朋友 ...

我年頭搵高醫生做婦科檢查,佢都叫我快d再生,但我又心大心細想個仔返左學先
原來你係三寶媽,好幸福

大宅

Phoenix_ka 發表於 18-8-10 20:26
之後傷口系咪好痛

私家開刀後有忍痛藥同塞肛藥,無乜痛感
我比較變態,塞左肛係可以打老虎,自己執櫃d嘢準備定出院
有可以餵人奶嘅抗生素,我餵左18個月,剛剛功成身退

男爵府

Po_li 發表於 18-8-11 17:47
我年頭搵高醫生做婦科檢查,佢都叫我快d再生,但我又心大心細想個仔返左學先
原來你係三寶媽,好幸福
...

你仲有keep住返去幫襯做婦科檢查呀?咁你聽佢講快d再生啦,再等耐d佢又加價架喇同埋等到阿仔返學可能攤得太耐你舒服慣咗,再湊番newborn會覺得仲難頂~脆脆地一次過捱咗佢

複式洋房

改造人 發表於 18-8-11 06:29

我覺得你去得私家生又唔洗太擔心呢個問題,去政府佢就真係會 ...

我聽人講打無痛個下最痛
吾系太敢打

大宅

改造人 發表於 18-8-12 09:52

你仲有keep住返去幫襯做婦科檢查呀?咁你聽佢講快d ...

上年生完有做柏氏,佢叫我今年返去做多次,都無事就可以隔年做。我好怕去政府做檢查,生完去健康院,都明知我開刀生,重夾硬伸隻手入去摸子宮復原程度,痛到我pk,重比個女醫生話我唔放鬆。
但係高醫生度做柏氏同陰超完全唔痛,被縱壞了,無計
可能我個係仔,真係追佢追到氣咳,永遠坐唔定,而家再大肚,我怕會頂唔順
不過,我都就高齡,又真係想快手生多個,好矛盾

首頁

尾頁

跳至