懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

改造人 發表於 18-7-17 21:32
係咩?? 原來我地爭d一齊催生! 幾乎做同日B我都記得之前聽你講係想順產,你係宮頸唔開 ...

係啊。我穿左水6 個鐘宮頸都唔開又無陣痛,仲要羊水有胎糞,高醫生有叫我催生,但佢都話50/50, 所以最後轉開刀,好怕食全餐…………我等做手術果時feel 到三下陣痛,真係好鬼痛,仲要十幾個鐘無食野好鬼餓。所以我諗我都無力生架啦

男爵府

freshrose 發表於 18-7-19 18:07
揾佢打針幾$?

醫生費$490
5合1加囗服輪狀total around $1500

男爵府

bbbchoco 發表於 18-7-19 17:58
報新聞
不過佢真係好鬼窩心。阿b打針喊佢又會抱下我個b 呵番佢。d 醫生費即刻抵番 :j ...

呵番佢係好細心!我仲漏咗樣嘢冇講,話說我第一胎嘅時候係B鏈positive,咁今胎醫院做法都係安全起見當我有咁辦,照打抗生素,但其實我今次生之前驗咗B鏈係冇嘅,不過陳醫生對呢樣嘢好上心,我一生完佢就捉住我老公比咗張講B鏈嘅解析單張佢同佢講解,然後我住院期間又提咗我幾次留意bb會唔會萬一有病徵可能感染B鏈呀,咁。到我出咗院兩星期帶bb去,佢又再提多我一次如果bb有咩疑似病徵記得即刻睇醫生呀..etc。我想話我第一胎真係confirm有B鏈時,兒科都冇咁樣囉,當時留院前後全程係完全冇人同我講解過關於b鏈任何嘢、提過我留意b鏈病徵,係零!我睇番當時bb張出院擇要直頭都冇寫(或者可能果幾粒鬼畫符字母係已經寫咗?見圖),出咗院去番個兒科檢查佢提都無提過(果次真係hea到一個點)。上次第二胎時另一個兒科都係全程冇提過。反而今次出院擇要寫得幾詳細連我之前有B鏈都寫埋。比兩張你對比下你話係咪佢填張form都有心機過人

男爵府

freshrose 發表於 18-7-19 18:14
係啊。我穿左水6 個鐘宮頸都唔開又無陣痛,仲要羊水有胎糞,高醫生有叫我催生,但佢都話50/50, 所以最後轉 ...

原來咁呀如果話催生得50/50機會成功咁比著我都真係唔知點揀好
咦同埋你原來胎水都係有胎糞呀?咁你開刀時洗唔洗又係有兒科醫生在場呀?

男爵府

改造人 發表於 18-7-20 02:54

呵番佢係好細心!我仲漏咗樣嘢冇講,話說我 ...

反而中B鏈果胎个兒科醫生甘hea. 但仁安吾系出名兒科好吗?
我都唸起出院果日,陳醫生都羅哂單張講解打针安排,解釋咩系五合ㄧ六合ㄧ。有邊d针系政府打抵好多
我見隔離床媽媽另ㄧ位仁安兒科醫生,都系求其up兩句,個媽媽问多句个醫生就答佢,'甘你全部番哂政府打啦'

男爵府

bbbchoco 發表於 18-7-20 09:29
反而中B鏈果胎个兒科醫生甘hea. 但仁安吾系出名兒科好吗?
我都唸起出院果日,陳醫生都羅哂單張 ...

仁安好似係兒科幾出名不過佢入面都好多個醫生,聽其他媽媽feedback其實都質素幾參差下有幾個都幾好,但都有小部份好伏...所以book之前最好都係問下用家先..
陳醫生都有同我解析打針安排解析得好詳盡,但一d都冇sell我返去搵佢打,仲話可以去健康院打就去,唔洗自己比錢。我上兩胎試個兩個兒科,都有叫我出院後返去繼續睇,首先叫我出院一星期帶bb返去比佢檢查(但超hea...等兩個鐘睇兩分鐘)、又叫我返去打針,甚至我一出院兩日已經自動有姑娘打電話黎約我返去(驚死我走甩咁)反而陳醫生完全冇。仲叫我話出院檢查去健康院得喇!佢咁樣反而我就想自動送上門搵佢繼續睇

大宅

回覆樓主:

恭喜樓主! 由我懷孕到bb而家5個月大,間唔中都見到你既留言 因為你個名好易記~
我都係仁安順產催生的,不過我係霍醫生~

男爵府

kinki2130 發表於 18-7-20 23:05
恭喜樓主! 由我懷孕到bb而家5個月大,間唔中都見到你既留言 因為你個名好易記~
我都係仁安順產催生 ...

哈哈多謝你!我經常被人點相話說個名係由當年ICQ用到而家.. 霆鋒果陣咪出咗首咁嘅歌嘅.. (#暴露年紀
原來我都起”港媽皇國”浦咗就黎五年,由初結婚起”想生bb”版到依家生咗三個,因為過去四年不停都係處於「懷孕前後」同「產前產後」嘅狀態所以不斷都起度多多包容呀!而家我要抖抖先,你繼續努力生喇

大宅

改造人 發表於 18-7-13 19:03
(續)

第三胎光速嘅催生記起有少許波折下就係咁完成。在此感謝高錦安醫生、兒科陳樹仁醫生,親切友善、專 ...

我嗰陣都係揀陳醫生 好好
完全同意 仁安上下都好好 連清潔嬸嬸斟壺水都笑面迎人

大宅

mimi26 發表於 18-7-18 18:41
我岩岩都係仁安開刀生左啦一切順利

恭喜(emoji)(emoji)幾錢埋單呀?

複式洋房

改造人 發表於 18-7-20 14:25

仁安好似係兒科幾出名不過佢入面都好多個醫生,聽 ...

我想問下點解你搵到陳醫生做主診兒科醫生架 落deposit 的時後可以揀?陳醫生收費如何?謝謝

大宅

改造人 發表於 18-7-13 19:03
(續)

第三胎光速嘅催生記起有少許波折下就係咁完成。在此感謝高錦安醫生、兒科陳樹仁醫生,親切友善、專 ...

恭喜你呀!高醫生幫我接生一樣係超讚!(emoji)

男爵府

lullaby3113 發表於 18-7-21 22:52

我想問下點解你搵到陳醫生做主診兒科醫生架 ...

兒科醫生可以自己揀架!仁安來來去去都係果幾個。通常如果你自己無選擇,幫你接生個醫生都會有個夾開嘅兒科幫你remark落埋你封入院信度。不過就算佢mark咗,你入到院生時姑娘都會再問你一次,你都可以隨時推翻
收費係睇你咩房,如果無記錯好似仁安兒科醫生都係standard每日$1000(普通房)/$2000(私家房)巡房費。如果你普通房開刀住五日四夜,咁你預巡房費$5000

男爵府

siuyiubb1024 發表於 18-7-21 17:46
我嗰陣都係揀陳醫生 好好
完全同意 仁安上下都好好 連清潔嬸嬸斟壺水都笑面迎人
...

係喎我都覺得好神奇,點解可以全間醫院上至下所有staff都咁nice。你見比如法國都係私家但佢reception登記d姑娘西面到..同埋有d嬸嬸同產後姑娘都好串。但仁安係好似由你入門口到出院接觸嘅所有人都係由衷嘅開心/心情好(呢樣無可能扮到出黎)、友善同好禮貌。我入院三次,三次都係一樣,即係唔係撞彩。

男爵府

wucrystalwu 發表於 18-7-22 01:42
恭喜你呀!高醫生幫我接生一樣係超讚!(emoji)

多謝你呀!係呀高醫生very good

男爵府

改造人 發表於 18-7-18 05:50
胎水有胎糞要兒科睇住接生用多咗六千幾、落手術室拎胎盤出黎用多咗三萬幾,加埋晒其他嘢全單16萬 ...

好唔簡單阿,正常就咁私家順產,係咪5,6萬埋單架?

男爵府

改造人 發表於 18-7-22 08:57
係喎我都覺得好神奇,點解可以全間醫院上至下所有staff都咁nice。你見比如法國都係私家但佢reception登記d ...

我都吾鐘意法國醫院
有幸生第二胎我都會揾番仁安醫生,收費合理,平時安排産驗又易约又平。醫生scedule又flexible
你可否分享下點解可以甘productive

男爵府

淳熙媽咪 發表於 18-7-22 09:03
好唔簡單阿,正常就咁私家順產,係咪5,6萬埋單架?

係呀,你唔好比我張單嚇親,其他媽媽同一個醫生、起仁安順產,正正常常5, 6萬搞掂。如果法國應該可以再平一截添

男爵府

bbbchoco 發表於 18-7-22 10:40
我都吾鐘意法國醫院
有幸生第二胎我都會揾番仁安醫生,收費合理,平時安排産驗又易约又平。醫生scedule又fle ...

我覺得法國雖然係私家,但好有政府feel撞唔撞到好嘅姑娘同嬸嬸又係要睇彩數,撞正個衰嘅其實態度同政府有得揮(但你又明明比咗私家嘅價錢喎,條氣更加唔順)。我第一胎最初其實係諗住去法國生架,仲去睇咗幾次婦科產檢添,但真係怕怕!醫生係ok嘅,但等三個鐘起跳,仲要等候區環境逼又焗同坐滿強國大媽(最後果次去隔離個仲除咗隻鞋捽腳)廣州火車站一樣。去過仁安之後真係番唔到轉頭
四年抱三我係諗住打鐵趁熱咋,又步入高齡,拿拿臨生得就生咯

侯爵府

改造人 發表於 18-7-22 13:45
我覺得法國雖然係私家,但好有政府feel撞唔撞到好嘅姑娘同嬸嬸又係要睇彩數,撞正個衰嘅其實態度 ...

但4年3個唔會好難凑?你請幾多工人湊?而家我+工人湊個newborn 都好攰,阿b勁扭抱

首頁
23456...7

尾頁

跳至