懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

陀bb時,成日上bk睇下各位既sharing, 學識好多嘢 所以等我都share下自己既經驗比大家
原本一直都打算順產,醫生都讚成(我睇高錦安醫生,亦搵左佢接生。一路以嚟,亞女都係中碼b, size同週數只差一兩日,Dr. Ko都話順產唔大問題
點知12/7 (38wk) 去檢查,亞女竟然冇重到,仲輕左,而且有臍帶纏頸既問題 高醫生即刻安排我去聽心跳(聽左半個鐘)~~
雖然心跳正常,不過高醫生話既然足左月,亞女磅數又夠(大約6磅), 早少少出世都好,始終喺肚入面變化好大,我喺屋企又check唔到,所以建議我早啲入院生

待續

別墅

回覆樓主:

高醫生知我一直想順產所以都同我分析下順產既利弊~~
首先check左宮頸,發現宮頸喺熟與唔熟之間(比高醫生發現我極度怕痛 ), 醫生就話可安排入院催生,塞藥等子宮開,再穿水,然後生,不過就唔guarantee一定得,有兩成人唔得,到時再轉開刀
醫生叫我同C6商量下,轉頭先答佢~~
基於我真係好怕痛(本身順產都打算用無痛) 而且怕到時生唔出再開刀(變緊急開刀會貴10-20k), 所以同C6決定直接開刀(我地都擔心亞女留喺肚度會突然有危險,呢一兩日亞女郁動小左,而且發現埋臍帶纏頸,唔怕一萬,至怕萬一 )

待續

別墅

回覆樓主:

有左決定,高醫生即時幫我check幾時有位開刀 ~ Luckly, 13號下晝三點就有位
我只需要13號十一點前入院(朝早九點後開始禁飲食) 就可以安心等亞女出世~~

13/7 一早,我去食個早餐,沖涼洗好頭就搭的士去醫院(因為之後就開始坐月,我又會餵人奶,所以要戒口,12號晚我就去左打邊爐,同食個雪糕獎勵下自己)

C6因為有嘢做,我就自己去辦入院手續,等佢快啲攪惦聲喺兩點前嚟陪我入產房 ~
去到醫院,辦入院既位置好似銀行,拎飛仔等埋Counter. 十分鐘左右就辦好手續交埋20k按金,跟住就去護士站抽血,攪惦就上12樓婦產科~
去到12樓,磅重量血壓驗小便,同埋揀房,我揀三人房upgrade去二人

明天繼續~

別墅

回覆樓主:

由於二人房未有床(大約十一點), 姑娘開左間三人房比我抖下先,呢個時候就會幫我剃毛,抽血(頭先護士站冇抽,只係探熱同填健康問卷 ). 雖然我打算做人奶媽,但都揀定奶粉,等亞b夜晚補少少(二人房十點後唔會推bb入房餵奶,因為怕影響同房)
本來打算瞓下,但瞓唔著,大約12點同姑娘講想淋下身,始終剃左毛,下身好多毛毛碎(姑娘已幫我清潔左一轉). 點知一入到廁所,姑娘就叫我唔好沖住,因為有房可以上去lu(姑娘平時冇咁準時有人走,通常一點先會有床,lucky )
由於我得自己入院,姑娘好好人咁幫我拎個走佬袋同入院包上13樓二人房(睇bb同餵奶房都喺呢層)

待續

別墅

回覆樓主:

入到房放好嘢(有床頭櫃同衣櫃, 全部有鎖,姐姐會比鎖匙你鎖好),呢個時候C6已到,佢去搵姑娘簽埋份陪產form, 跟住就同我一傾下計等落手術室(所有飾物都要除低,C6都要除,我要佢鎖匙散銀都擺低). 因為我肥左太多,隻玉鐲取唔到,姑娘搵縐紋膠紙幫我包住......
三點做手術,兩點九先有姑娘嚟安排我轉床落手術室(我由唔緊張到愈嚟愈緊張,驚佢地唔記得我,因為本身講兩點左右會嚟)
去到手術室,麻醉醫生嚟同我傾陣計就幫我打針(C6喺門口等,要打好麻醉先比佢入嚟)
左手種豆輸鹽水(唔會好痛), 跟住就側身喺背脊打麻醉(個人要弓起), 呢支打落去少少痛(打左幾支), 同埋好酸軟, 感覺有啲差

待續

別墅

回覆樓主:

打麻醉針大約用左10-15分鐘,我下身就冇知覺,高醫生同C6都埋位,預產迎接亞b.
成個過程睇唔到,不過麻醉醫生會喺隔離一路話個進度你知,高醫生同會搭兩句咀~~當你聞到啲燶燶地既味即代表醫生已經開緊肚~~跟住麻醉師就出哂力幫我推肚,推bb個頭就出嚟~一出嚟姑娘即刻話我地知幾點出世,一聽到喊聲,我地差啲應動到喊
姑娘抱嚟比我地望一望confirm係女仔,就幫佢抹身比C6抱住影第一張全家幅(姑娘會用相機影同曬一張A4size比我地,亦拎C6電話幫我地再影-電話要較飛行模式,唔駛另外收錢)
跟住我開始聯針,C6就上bb房剪臍帶
四點,攪惦哂,喺觀察區抖陣先可以返房

待續

別墅

回覆樓主:

成個手術過程,我剩係feel到好似坐緊船咁,飄吓飄吓,有少少暈暈地。
返到上房大約四點半,抖一陣,姑娘就推亞b入嚟比我抱(大約五點),暫時只比媽媽抱,然後又帶返出去抽血~~
之後兒科醫生有嚟講下bb情況我知,大約六點,我已經有哂知覺對脚郁得,完全唔覺痛
姑娘再抱亞女嚟比佢啜第一次人奶(呢刻超感動,終於覺得自己做左媽媽)
跟住九點再嚟食第二次奶(然後要等第二日八點半先再嚟), 食完第二次奶,屋企人就可以去bb房睇bb(會比張咭你,到時比姑娘睇,再抱b比你隔住玻璃望)
姑娘幫我order左粥水(夜晚十點後先可以食), 全部人走哂,我飲埋粥就瞓
其間有姐姐會嚟幫我换M巾

待續

別墅

回覆樓主:

成晚瞓下醒下咁,五點幾姐姐再嚟幫我换M巾,同埋洗面擦牙~~跟住就等食早餐(粥水) 同埋等亞b嚟

高醫生手勢好好,我成晚郁嚟郁去都冇痛(少少扯住有既,不過絕對可以接受), 希望晏啲落床都唔痛

入院包包有M巾/網褲/床墊/尿墊/沖洗壺/腰封(喺手術室已幫我著好,箍住傷口冇咁痛) /牙膏牙擦/梳/杯/沖涼液洗頭水等

仲有,雖然有熱水壺提供,不過各位JM自己帶一個好啲,因為唔可以用醫院嗰個焗炒米茶

探病時間係0700-2200, 媽媽同bb都係

以上就係我開刀既過程,希望幫到大家

別墅

Natanny 發表於 18-7-14 06:57
成晚瞓下醒下咁,五點幾姐姐再嚟幫我换M巾,同埋洗面擦牙~~跟住就等食早餐(粥水) 同埋等亞b嚟

高醫生手勢 ...

謝謝樓主
我都會係港安開刀
睇完清楚左個程序

別墅

請問大約幾錢?

男爵府

Natanny 發表於 18-7-14 06:57

高醫生手勢 ...

謝謝樓主分享,對開刀又多了一些了解,我最擔心手術後痛到

別墅

chungcharity 發表於 18-7-14 07:59
謝謝樓主
我都會係港安開刀
睇完清楚左個程序

你幾時開刀?
希望幫到你

別墅

welfare 發表於 18-7-14 08:04
請問大約幾錢?

七萬左右
三人房套餐+高醫生手術費+麻醉師+兒科醫生+巡房費

男爵府

Natanny 發表於 18-7-14 08:07
你幾時開刀?
希望幫到你

未決定,下週三去私家覆診再問下情況,因為我之前流過啡及出血,私家都比較保守要睇定一點,我本身也有排QE打算順產,但突然要我催生,我都很無奈:-(

別墅

面包妹妹 發表於 18-7-14 08:07
謝謝樓主分享,對開刀又多了一些了解,我最擔心手術後痛到
...

so far我都係少少扯住痛
我到今朝先第一次食藥(姑娘話有抗生素,一定要食)
不過都要睇落床痛唔痛
我試完話你知

別墅

面包妹妹 發表於 18-7-14 08:11
未決定,下週三去私家覆診再問下情況,因為我之前流過啡及出血,私家都比較保守要睇定一點,我本身也有排Q ...

慢慢諗下先,諗清楚再決定
加油呀

大宅

多謝你詳細分享
黎緊10月我都去港安開刀

複式洋房

回覆樓主

我預產期係九月,bb 都有臍帶纏頸既問題。本身諗住係荃灣港安順產, 而家諗住睇多一陣先決定開唔開刀。

大宅

回覆樓主

點解無講插尿喉果part ? 係幾時插同痛唔痛 點解可以兩個鐘散左麻醉藥就唔痛仲要完全無塞藥甘厲害??? 通常啲人都話第日先唔痛 我都擔心緊痛既問題

別墅

fatjac427 發表於 18-7-14 10:51
我預產期係九月,bb 都有臍帶纏頸既問題。本身諗住係荃灣港安順產, 而家諗住睇多一陣先決定開唔開刀。
...

睇定啲先,到時問下醫生先再決定都未遲
港安啲姑娘同姐姐都勁好,順產開刀都勁好服務

首頁

尾頁

跳至