婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

有日同99講開 初生b唔可以飲水,佢就話,咩唔得呀!你個老公以前咪又係咁飲!仲唔知飲幾多!
真係得架咩?
不過我想講真係好憎佢地成日講以前點點點!又話佢幾個仔從來無掃過風!!仲好似好威咁!
又話佢以前得兩個奶樽用到戒奶喎!!
真係好憎聽到呢d說話

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我最憎聽到啲人話男仔三四歲都未識講嘢,話 因為男仔講野慢。 明明係有問題都唔肯正視
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

kmbb519 發表於 18-7-14 00:02
有日同99講開 初生b唔可以飲水,佢就話,咩唔得呀!你個老公以前咪又係咁飲!仲唔知飲幾多!
真係得架咩?
...

唔使佢湊咁多話講,我都唔鍾意甘樣嘅人

琥珀宮

真係得架咩?
...

點會唔work,個個都係咁長大!

我仔女十幾廿歲,佢地私院出生,初生在醫院,姑娘教餵飲水!我仔女從小,飲完奶就會飲少少水

當年醫生健康院全部有叫餵b飲水

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

真係得架咩?
...

好似話飲人奶先唔駛飲水乍
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

木土土 發表於 18-7-14 01:00

點會唔work,個個都係咁長大!
十幾廿年已經屬於係以前個套, 而家主張餵人奶係唔洗飲水, 人奶內有8成係水份, 飲奶粉驚燥熱先比少少水BB飲幫佢排便咋, 奶粉咪又係用水開, BB胃仔咁細, 飲太多水又點飲奶?

男爵府

佢2個仔從來都無掃過風。居然平安長大。真係命硬。
如果飲奶粉可以比少少水既。可以清一清個喉嚨。
而家啲人點解湊b多左咁多規矩呢, 係因為資訊流通左, 大家知道既野多左。知道點樣做對bb係危險既就唔做啦。
以前啲人, 邊有 internet? 邊有湊仔書? 只係口耳相傳湊b技考。其實好唔可靠。
咁點解以前啲bb又好似個個都健康長大咁? 其實又係因為資訊唔流通, 死左你都唔知啫。

別墅

真係得架咩?
...

唔好同佢講咁多
我發覺越講佢地越多辯駁
總之奶樽夠期要換 就自己去買 唔駛講佢知
飲完奶照掃風
D 99好鍾意認屎認屁 幾十年前既野仲係到講
我99 三十幾年前醫生開左粒鐵丸比佢跟住便秘都拎出黎講 仲要見一次講一次 無人想知咯 煩到嘔

珍珠宮

而家醫生護士都叫bb唔需要飲水,奶有足夠水份。bb飲得多水,對腎負荷太大(一啖半啖水就無問題)。無論係外國,定香港健康院,都係咁講。到食糊仔,可飲水。
我都唔鐘意啲人成日講以前。佢仔唔掃風無事係運氣,命大。死咗既佢又唔知啫。無常識既人最煩。

侯爵府

回覆樓主

以前果套係以前既環境真係work 架。但係人會進步架麻。環境都會唔同。無理由用以前的做法套在現在的生活。

李嘉誠以前小學畢業都巴士閉,現在淨係小學畢業會被人笑,無工做。
現在有冷氣和風扇,你會唔會淨係用手扇。
現在有電飯㷛,你會唔會日日用瓦㷛加柴火燒?
現在有電視,你會唔會淨係聽收音機?
現在有高樓大廈,你會唔會住木屋仔?

人人都想進步,將來更好,與時俱進,否則會被淘汰的。不要做老土怪啦

大宅

以前個套對以前佢地個代人咪WORK, 因為佢地個個年代無咁多唔同種類既細菌, 因為佢地個個年代就算個B有咩事都只會講句唔好彩, 亦都無辦法去探究係咩原因令佢地死亡
唔好話上一代人, 我家姐個女大我個女8年, 佢地個發展都已經唔同咗, 邊有得同以前比?
如果樓主99係要講既, 咪由佢講, 聽完就算了

公爵府

如果質疑99以前個套work唔work,咁你可以問下你阿婆點湊大你阿媽,你只可説年代不同,用方法不同。

琥珀宮

小玲晶 發表於 18-7-14 02:19
十幾廿年已經屬於係以前個套, 而家主張餵人奶係唔洗飲水, 人奶內有8成係水份, 飲奶粉驚燥熱先比少少水BB飲 ...

我聽d後生同事講,好似而家係主張餵奶粉都唔洗飲水

每個年代都有一套理論,但唔會話以前果套係唔work 。以前bb 既胃同而家bb既胃size會有分別?以前bb可以飲水又正常飲到奶,難道而家d bb就唔得?

子爵府

木土土 發表於 18-7-14 12:15

每個年代都有一套理論,但唔會話以前果套係唔work 。 ...

時代唔同,做長輩真係少D出聲。

琥珀宮

sinohk33 發表於 18-7-14 20:20
時代唔同,做長輩真係少D出聲。

同意!

其實媽媽有權決定用邊套湊自己小朋友,但不用yuk d就話上一輩方法唔work 。

大宅

回覆樓主:

時代唔同湊仔方式就會有唔同。因為時代進步。
可能幾十年後又唔同晒呢。
何況99個時代咁唔開放。可以既咪自己湊返。完全當佢唱歌仔。佢有佢講就你有你做

大宅

木土土 發表於 18-7-14 12:15

每個年代都有一套理論,但唔會話以前果套係唔work 。 ...
唔WORK就係唔WORK~ 以前D奶粉同而家個D奶粉已經營養大不同, 所以唔係胃SIZE有分別, 而係而家既奶粉已經足夠飽肚, 對初生至6個月黎講, 奶基本上係唯一, 水都係有需要先飲(例如痾唔到屎)

琥珀宮

小玲晶 發表於 18-7-15 18:22
唔WORK就係唔WORK~ 以前D奶粉同而家個D奶粉已經營養大不同, 所以唔係胃SIZE有分別, 而係而家既奶粉已經足夠 ...

邊個方法好d見仁見智,但唔work係指會有問題。
我就唔信,而家飲奶粉既bb每日飲少少水會有幾唔work幾大問題!

珍珠宮

回覆樓主

我媽話佢出世無耐,婆婆有病入院住咗一排,屋企窮到無錢買奶粉,公公拎煉奶溝水同粥水餵咋
我媽仲有命生存直到生埋幾兄弟姊妹出嚟,呢個湊法直頭勁

但我真係好怕人成日話舊時都係咁湊b,舊時d人比bb飲符水tim

男爵府

木土土 發表於 18-7-15 20:07
邊個方法好d見仁見智,但唔work係指會有問題。
我就唔信,而家飲奶粉既bb每日飲少少水會有幾唔work幾大問 ...

當有專業知識嘅醫生姑娘都話唔好比水,就梗係有醫學上嘅理據,而導致嘅問題係咩樓上提過。
不過你講得啱嘅係,每個媽媽自己決定點湊佢個b,方法啱定錯嘅結果係個媽媽同佢個b接受。所以99可以比意見,但新抱唔聽而件事唔死得嘅都應該要收聲,最終決定權喺媽媽度。

首頁

尾頁

跳至