跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

Mitch 發表於 18-7-16 11:02
請問SSA 是什麼?
SSA = Social Security Administration, 係辦理 Social Security 卡的部門,呢個係最緊要的證件之一,另一樣就係車牌,美國人唔係好多有 passport, 呢兩樣嘢就係佢地嘅身份證明,開銀行戶口搵工等等都要用到,到埗後宜盡快申請

別墅

請問SSA 是什麼?

到步後搵最近的SSA搞左先,用google map就搵到,唔好等啦,我就白白痴痴等左個幾月都收唔到,原來SSA無我任何資料。所以用半日時間搞左佢啦,唔駛約的,一早去搞左佢。
仲有車牌呢樣超白痴,記得上網預約,唔好諗住walk in,除時用你一日都未必得。
有了SSN就上網預約考車牌,因為由筆試到路試都搞成個月,有車牌買車保險平D,同可以有圖書証(呢樣真係奇怪)。

公爵府

kfc1999 發表於 18-7-16 12:47

到步後搵最近的SSA搞左先,用google map就搵到,唔好等啦, ...
我住西雅圖郊區,我哋呢邊考車牌筆試同路試都外判左比駕駛學校做,過程快左好多,我仔最近考,我都係啱啱知道原來而家係咁做,德政

大宅

kfc1999 發表於 18-7-16 12:47

到步後搵最近的SSA搞左先,用google map就搵到,唔好等啦, ...

多謝大家比嘅資料 ,好有用(emoji)(emoji)

想問下老公話填DS260嘅時候唔記得有冇揀要埋SSN , 咁我地唔理有冇都好,照去SSA 申請可以嗎?

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-16 14:00
我住西雅圖郊區,我哋呢邊考車牌筆試同路試都外判左比駕駛學校做,過程快左好多,我仔最近考,我都係啱啱知 ...

請問手持香港車牌 + 國際車牌,可以喺西雅圖揸車嗎?

複式洋房

其實你有無親戚係美國? 如果有, 你可以早D去LAND, 早D拎綠卡同SSC, 叫親戚幫你寄返香港, 跟住返香港搞埋D手尾, 而且你可以一LAND就去美國銀行搞個戶口同信用卡, CREDIT SCORE要半年先出到比你, 有左CREDIT SCORE你之後租屋, 買車, 做乜都會方便好多

複式洋房

請問SSA 是什麼?

SSA: social security association
即係做新工卡,或申請福利、傷殘福利等的辦公室

https://secure.ssa.gov/ICON/main.jsp

你睇下屋企近邊間SSA,同香港政府部門一樣長期排隊打蛇餅,要預一個鐘以上,我唔記得要帶什麼文件,應該係有你移民visa 的I-94的passport, 住址證明.....

複式洋房

ayuwind 發表於 18-7-17 02:04
其實你有無親戚係美國? 如果有, 你可以早D去LAND, 早D拎綠卡同SSC, 叫親戚幫你寄返香港, 跟住返香港搞埋D手 ...

@ayuwind 見到你提買車, 我想插嘴問一問
credit score 是什麼?因為我最近想買新車,只有一張附屬信用卡,4月到手,咁我即係可以買車嗎?

公爵府

Mitch 發表於 18-7-16 19:02
請問手持香港車牌 + 國際車牌,可以喺西雅圖揸車嗎?

作為暫時性質可以,但除非你長期租車揸,否則你買車就要連帶買保險,冇本地車牌好似頗麻煩,既然會在當地長住生活,都係正正式式去考返個車牌啦

大宅

aack641 發表於 18-7-17 03:46
credit score 是什麼?因為我最近想買新車,只有一張附 ...

其他州我唔知, 響加州 ,我剛剛lease 咗架車, 佢要睇我綠卡, 未碌到信用卡就要睇咗 我係唔係 永久居民/ 公民先

公爵府

aack641 發表於 18-7-17 03:46
credit score 是什麼?因為我最近想買新車,只有一張附 ...

Credit score 係幾個信貸評估機構根據個人消費借貸同還款模式一連串的 criteria 計出來的一個數值,數值最高代表你越信得過,銀行在審批貸款或者信用卡申請時,經常會參考呢個 score,業主㨂租客時也會睇,有時甚至僱主請人時都會睇 credit histories,所以唔好隨便欠款,一次壞紀錄,要好耐先再 build up 返個 credit score

如果你唔打算借貸買車,咁應該隨時都可以,唔會受 credit score 影響

公爵府

Mrswayne 發表於 18-7-17 08:22
其他州我唔知, 響加州 ,我剛剛lease 咗架車, 佢要睇我綠卡, 未碌到信用卡就要睇咗 我係唔係 永久居民/ ...

可能 lease 同買有唔同手續,幾年前我妹妹在加州買車,一筆過支票付款,除左睇車牌乜都冇查,只問有冇買保險

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-17 09:18
可能 lease 同買有唔同手續,幾年前我妹妹在加州買車,一筆過支票付款,除左睇車牌乜都冇查,只問有冇買 ...

我另外買(full paid)嗰部都冇問呀, 當時係2015年底, 所以我懷疑可能改咗。 我見佢話想用附屬卡買車所以講一聲。

公爵府

Mrswayne 發表於 18-7-17 09:26
我另外買(full paid)嗰部都冇問呀, 當時係2015年底, 所以我懷疑可能改咗。 我見佢話想用附屬卡買車所以 ...

可能真係改左,唔知同 Trump 嚴打非法居民有冇關係

別墅

Mrswayne 發表於 18-7-17 08:22
其他州我唔知, 響加州 ,我剛剛lease 咗架車, 佢要睇我綠卡, 未碌到信用卡就要睇咗 我係唔係 永久居民/ ...

請問lease車需不需要收入証明呢?

大宅

kfc1999 發表於 18-7-17 11:14
請問lease車需不需要收入証明呢?

唔洗,不過有pull credit score 同埋要我show 綠卡。

大宅

回覆樓主

好多jm都俾左很多有用意見,或者我加少少資料吧!

Social Security係社會福利保障,是聨邦政府的,所以是全國一樣。每人有個十個數字的social security number。你搵工時會問你ssn,一來証明你係合法在美國打工,另外你出糧時公司會先扣稅才出糧給你,social security 同Medicare 兩樣稅加埋大約人工8%多些,所以扣埋州同聨邦稅份糧已經冇乜剩。

Social security 係保障你退休或意外傷殘後有些錢保障生活,當你做工後ssa會每年出張statement給你,話62歲退休有幾多錢,65歲才退休又多些,人人唔同,睇你每年收入幾多同做左幾多年工。另外政府已話入不敷支,到我哋退休時政府未必有錢出social security,所以咪指意佢。

至於ID和駕駛執照是每個州自己出的,你住那個州就那裡申請,但全美各州都通用的。

由於social security number係成世跟著你,所以銀行等開始用ssn來紀錄你的借貸信用。美國有三大credit bureau,你每月的供屋,供車,信用卡balance銀行都會寄去其中一間credit bureau,紀錄你總共有幾多借貸,有冇定期還錢等。時間耐左就睇你紀錄出credit score,咁你再借錢買車,租屋時就睇你credit score而決定你值唔值得借,如果credit score差,一係冇得借,有得借利息都高些。

由於ssn可以用來借錢,申請信用卡等,所以要非常小心,除左銀行開戶口,上工和租屋等有關信用嘅事,否則一定要保管你的ssn。很多時去睇醫生啲醫務所都要你填,但其實有醫療保險係唔需要的。保險公司也唔會問醫務所,所以千萬唔好俾佢。

大宅

回覆樓主

仲有,現今買車就算你話唔借錢,俾全數,車行都問好多私人資料,但其實有車牌同保險佢唔應該需要你ssn的。很多時候個經紀因很少人唔借錢買車,所以有理冇理都要你填所有form,另外有時侯如果你買車唔借錢,佢commission好少,所以想推銷你借錢在銀行處多一份commission。

住宿方面,除租屋外,美國有酒店係俾extended stay嘅。你可以睇下Residence Inn,Staybridge Suites等。佢哋有一同兩房的單位租。可租一日,一星期,也有monthly rate,係貴些,但包水電傢私,也有廚房同餐具。正式租屋除左要credit score也要租約,有時太短時間好難租到。可上TripAdvisor.com睇你到埗附近有邊間,但唔好㨂Motel 6,好雜的。另外可試上apartments.com找地方租,但需要有credit。

另外,小孩學校係跟你住址的,所以入學時要正式租或買個地方住,才可以申請入學。Airbnb同extended stay佢當你係旅客,唔可以在個學區返學的。所以找地方住記住要睇學區。

大宅

ayuwind 發表於 18-7-17 02:04
其實你有無親戚係美國? 如果有, 你可以早D去LAND, 早D拎綠卡同SSC, 叫親戚幫你寄返香港, 跟住返香港搞埋D手 ...

只得一個比較疏嘅親戚喺加州,而我地想落戶西雅圖或波特蘭。 老公驚有咩差池,例如:land 完回港再入境比人問呀扣留等等,又或者greencard 寄失。 所以老公想一家四口一齊land 。

複式洋房

muffinmama 發表於 18-7-18 10:30
仲有,現今買車就算你話唔借錢,俾全數,車行都問好多私人資料,但其實有車牌同保險佢唔應該需要你ssn的。 ...
muffinmama 好詳細!! 謝謝

首頁
12345...7

尾頁

跳至