0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

5日人仔,食奶粉,1安60ml好似5夠飽甘。出世有3.35kg
如果想加量係咪要一定要一次過沖2安=120ml。如果想慢慢加量咪每次都要飲淨?

男爵府

回覆 Tung891016 的帖子

其實5日人仔,都可以飲到2-3安,你每次沖定4安就差不多

大宅

回覆樓主

1安好似係30ml. 咁你bb飲60ml 係兩安。

別墅

xtinalo 發表於 18-7-14 07:24
1安好似係30ml. 咁你bb飲60ml 係兩安。

係丫2安

別墅

june213213 發表於 18-7-14 07:18
回覆 Tung891016 的帖子

其實5日人仔,都可以飲到2-3安,你每次沖定4安就差不多 ...

我怕食得太多(emoji)
出院時醫院話50-70ml一餐,一日7餐。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

我覺得佢係咪猛長期吖?如果佢肚餓既話你係需要加量俾佢架

別墅

我要做媽媽 發表於 18-7-14 15:04
我覺得佢係咪猛長期吖?如果佢肚餓既話你係需要加量俾佢架

甘快猛長期。睇黎要加量

男爵府

Tung891016 發表於 18-7-14 05:38
5日人仔,食奶粉,1安60ml好似5夠飽甘。出世有3.35kg
如果想加量係咪要一定要一次過沖2安=120ml。如果想慢 ...

5日人仔,60ml正常夠呀,可能bb鐘意啜,唔係唔夠飽,我仔而家4個月,我頭一個月唔識,都以為佢成日要食,姑娘成日強調,bb飽都唔會食,就算健康院,醫院姑娘都成日咁講,我一個月個時返健康院,我話我仔真係幾多都食得落,佢先話,有d bb真係好乖既,你俾幾多佢,佢都會同你乖乖飲哂,最多慢慢飲,個一刻我真係呆左,我仲不停加奶俾佢
但都唔排除你b係大食b

別墅

Lyllianlo 發表於 18-7-14 17:28
5日人仔,60ml正常夠呀,可能bb鐘意啜,唔係唔夠飽,我仔而家4個月,我頭一個月唔識,都以為佢成日要食, ...

等我星期一去問下健康院先

珍珠宮

Tung891016 發表於 18-7-14 10:52
我怕食得太多(emoji)
出院時醫院話50-70ml一餐,一日7餐。

我係醫院時醫生都話60ml一餐不過真係唔夠飽,所以我加多20ml

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

慢慢加,寧愿食剩小小,通常我會剩底小小。

首頁

尾頁

跳至