論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

印姐來了三個月,上月發現身上多了似蚊針的泡,以為是蚊,近日細仔身上也有,然后全家人身上也有類似的風難,去檢查工人床,發現大量木虱,於是所有她用的床及被都丟掉,幾十歲人第一次見木虱,上網查才知道是木虱,多個工人真系怕怕

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

要搵滅蟲公司噴藥水,佢哋單性繁殖,清唔晒又會重生
主 賜 平 安

男爵府

回覆樓主:

我家姐屋企都奶嘢,滅虫$8000

男爵府

回覆 KulookFung 的帖子

都唔知工人邊度帶來的木虱,定係周日放假出去野回的呢?己經掉埋梳發及床,仲要唔敢再買,幾乎該掉的都丟了,丟完再消毒,聴講滅一次係唔得,過三個月又要滅一次,真係慘,真想送工人回國攪成屋企咁樣

男爵府

請外傭的家庭應該工人入屋讓她所有東西消毒,一係掉曬佢,我的印姐來時就係在香港宿舍住了2晚就攪成咁樣,都唔知係在當地帶來還係宿舍野來的

男爵府

真係惡夢的開始

大宅

candytsy 發表於 18-7-17 10:21
請外偏的家庭應該工人入屋讓她所有東西消毒,一係掉曬佢,我的印姐來時就係在香港宿舍住了2晚就攪成咁樣,都唔 ...
就算工人本身冇, 但住過宿舍就煩...好多宿舍係有木虱竇

男爵府

回覆 teamfaith 的帖子

早知唔好俾工人去宿舍住,她來的那天剛好周五又辦唔到身份證所以先住到周一去接她,今次真係領曬野,上個工人一來當天辦好證就接入屋都冇事

公爵府

candytsy 發表於 18-7-17 10:21
請外傭的家庭應該工人入屋讓她所有東西消毒,一係掉曬佢,我的印姐來時就係在香港宿舍住了2晚就攪成咁樣,都唔 ...

死囉,比你講到好驚,我新工9.月到,點處理好呀?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Boarding house 好污糟。 蚤由印尼帶過來。 又可由工人本身帶過來, 又可放假D friend度惹來。好煩。

男爵府

20020116 發表於 18-7-17 17:10

工人來叫佢唔好帶行李來,衣服全提供幾套平價的給她冇幾多錢,我現在丟清一屋東西仲貴,真皮梳化都系咁掉

男爵府

20020116 發表於 18-7-17 17:10

千萬不能讓工人住宿舍,上個菲庸一到港當天辦好身份當天接回都冇事,而且有叫她別帶行李,但這次就是忘記面試時講,因為心急,沒想到今次中招了

男爵府

candytsy 發表於 18-7-19 09:25
千萬不能讓工人住宿舍,上個菲庸一到港當天辦好身份當天接回都冇事,而且有叫她別帶行李,但這次就是忘記 ...

我個菲姐有住boarding house , 一入屋即沖涼,所有衫拎去洗衣店洗,其他野連行李丟哂先入屋。

男爵府

回覆 fmf903 的帖子

冇經驗所以中招了,如果識得好似你咁做就唔使攪成現在咁樣.血的教訓,各位聘工人記得入屋叫佢地消毒及掉曬她們的東西,唔好慳個一千幾百買過曬比工人,否則真係會好似我咁樣,惡夢的開始都唔知幾時消失,人都快崩潰

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主

印係污糟D

男爵府

入屋時點樣消毒法?吾洗等埋驗身才入屋?要等埋咪要住boarding house先?

男爵府

nat2009 發表於 18-8-4 18:37
入屋時點樣消毒法?吾洗等埋驗身才入屋?要等埋咪要住boarding house先?

如果等埋肯定要住幾日宿舍,自己衡量了,上個菲體驗完就入屋,報告幾天后才取的,冇聽過一日當天取報告的,其實也是冒險的,其實她們來前應該驗過,只是到港再驗一次,本來隔山買牛已經是冒險

男爵府

candytsy 發表於 18-7-14 08:47
印姐來了三個月,上月發現身上多了似蚊針的泡,以為是蚊,近日細仔身上也有,然后全家人身上也有類似的風難 ...

半個月過去了,用高溫蒸氣機蒸完兩次屋,按家事百科媽媽的方法該丟家私雜物丢了,衣服所有高温消毒抽真空包起,昨天還是發現被咬又找到一粒,真系精神崩潰了,又買了木虱粉,還是仲有

男爵府

candytsy 發表於 18-7-14 08:47
印姐來了三個月,上月發現身上多了似蚊針的泡,以為是蚊,近日細仔身上也有,然后全家人身上也有類似的風難 ...

Agent 宿舍本來的本虱就是外傭帶來的,工人來自不同地區,即使這個沒有也不保其他冇,干淨污糟都住埋一齊,互相傳越生越多,agent又懶得理或唔捨得聘人清,越來越嚴重,大家都小心,中一次招生不如死

首頁

尾頁

跳至