意見反饋
義工

自由講場 今日: 6127|主題: 1009128

跳至
子宮內膜異位是否等於朱古力瘤?

男爵府

國民生產總值:5935

請問各位jm有無人答到我上述問題呀?

子爵府

國民生產總值:10942

大姑媽 發表於 18-7-14 09:01
請問各位jm有無人答到我上述問題呀?

子宮內膜異位移左去卵巢就會形成朱古力瘤
移左去子宮肌肉層就係腺肌瘤

翡翠宮

國民生產總值:97720

2018復活節勳章 2018勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

唔係!有子宮內膜異位未必有朱古力瘤。

男爵府

咁請問咩叫子宮內膜異位呀?醫生話要食避孕藥,我而家唔知點算好

大宅

國民生產總值:2311

大姑媽 發表於 18-7-14 09:17
咁請問咩叫子宮內膜異位呀?醫生話要食避孕藥,我而家唔知點算好

食避孕藥係想控制經血量,因朱古力瘤係靠經血大的。
如果叫你食藥即刻瘤唔大啦,唔駛做手術。

珍珠宮

國民生產總值:34824

2018勳章

回覆樓主:

唔係,我子宮內膜異位,但入面冇瘤

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-7-14 09:52
唔係,我子宮內膜異位,但入面冇瘤
咁請問妳有無食避孕藥?

男爵府

請問咁多位子宮內膜異位通常會發生邊幾個位置? 除咗卵巢,子宮外。

大宅

國民生產總值:2400

大姑媽 發表於 18-7-14 10:12
請問咁多位子宮內膜異位通常會發生邊幾個位置? 除咗卵巢,子宮外。

異位可以侵犯身體不同部位

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2018勳章

大姑媽 發表於 18-7-14 10:10
咁請問妳有無食避孕藥?

食過,肥咗30磅頂唔順, 停咗藥,瘦番20磅

寶石宮

國民生產總值:297774

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Nbs 發表於 18-7-14 09:06

子宮內膜異位移左去卵巢就會形成朱古力瘤

大宅

國民生產總值:1370

大姑媽 發表於 18-7-14 09:17

婦科醫生話要食藥控制住,如果唔係個朱古力瘤可以好快大到要做手術。我都係過來人,好耐以前都食過避孕藥,無肥過,唔使太擔心,醫生開得都係想幫你。

子爵府

國民生產總值:13615

2018勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我係子宮內膜異位,有朱古力瘤

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-7-14 10:48

食過,肥咗30磅頂唔順, 停咗藥,瘦番20磅
咁請問妳而家係做手術好返定有第二個方法醫呀?

男爵府

cacamon 發表於 18-7-14 18:26
婦科醫生話要食藥控制住,如果唔係個朱古力瘤可以好快大到要做手術。我都係過來人,好耐以前都食過避孕藥 ...
咁請問妳而家係 keep 住食避孕藥定做手術呀?如果 keep 住食藥唔怕賀爾蒙關係,最後變乳癌? 我而家好驚呀!

珍珠宮

2018勳章

大姑媽 發表於 18-7-14 20:03
咁請問妳而家係做手術好返定有第二個方法醫呀?

冇食藥,都仲係個個月痛

我食supplement: 月見草油同益母草丸, m黎前睇中醫做針灸, 都仲痛,但食止痛藥止到

男爵府

唔好意思! 我想問妳係生係邊個位置? 而家仲會唔會 check 住個 size?

男爵府

國民生產總值:8109

2018勳章

醫生話我係子宮內膜異位及腺肌瘤,話咩都無使做,遲D停經就會縮細。

大宅

國民生產總值:3371

回覆樓主:

樓主生左小朋友未?未既話就趁割完拿拿聲生返件,因為會翻發

大宅

國民生產總值:1370

大姑媽 發表於 18-7-14 20:07
咁請問妳而家係 keep 住食避孕藥定做手術呀?如果 keep 住食藥唔怕賀爾蒙關係,最後變乳癌? 我而家好驚呀! ...

婦科醫生一定衡量過好處同風險先開藥俾你。我以前都曾經擔心過,但睇左幾個婦科醫生都係同一個建議,我當時再諗唔到咩理由唔信佢地既專業。

護士朋友最近都send左啲資料我睇
https://www.thenewslens.com/feature/timefortune/90101
https://www.baby-kingdom.com/article/mobile/content_page.php?p=189795&p=189795

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.