自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Ashleycorina 發表於 18-7-14 12:20
呢個其實不是太重要,當歌唱,係接觸英文的開始。
最重要係小朋友自己first language 點?識曬alphabet未 ...

識,但唔係你叫佢講,佢就會講,佢係無意中自己口upup

男爵府

brindlewin 發表於 18-7-14 10:18
母語識講未?

公爵府

2018復活節勳章

kennis0819 發表於 18-7-14 12:12
係呀我就係驚佢慣左A=apple c=cat入哂腦
之後再學phonics 好混亂

有咩問題呀?幼稚園都係咁,教完a-z,先再教phonics

男爵府

回覆樓主:

個個都想羊在起跑線,上一代係咪輸得好橙?

公爵府

kennis0819 發表於 18-7-14 12:17
你join左邊間,貴唔貴?

冇join,只係分享返大女太早學phonics好哂錢,兩個小朋友都有返n,放咗學都係玩下hea下,但會陪睇書,你小朋友咁細,啲英文書好簡單,自己讀俾佢聽啦!

大宅

feifei_baby 發表於 18-7-14 12:55
冇join,只係分享返大女太早學phonics好哂錢,兩個小朋友都有返n,放咗學都係玩下hea下,但會陪睇書,你小 ...

我形住學phonics 同學英文係兩樣野
感覺上phonics 似係套方法串字同訓練埋耳仔
所以想佢盡量白紙,唔知咁諗岩唔岩呀

大宅

feifei_baby 發表於 18-7-14 12:55
冇join,只係分享返大女太早學phonics好哂錢,兩個小朋友都有返n,放咗學都係玩下hea下,但會陪睇書,你小 ...

大女係你自己教佢嗎?難唔難教

大宅

frombetter 發表於 18-7-14 12:32
個個都想羊在起跑線,上一代係咪輸得好橙?

唔係想win呀,只係想有能力時培養下,諗反細個真係成舊飯咁,我都有學咁多野都係玩玩具

大宅

Yuki_Yeung 發表於 18-7-14 12:27
有咩問題呀?幼稚園都係咁,教完a-z,先再教phonics

我諗自己太多擔心

男爵府

我女由上K1 暑假開始學phonics ,起初應該好唔明,當有個net teacher 講英文俾佢聽下,到而家已經識26 phonics 學緊blending, 學校教phonics 比較小,而且又唔係間間幼稚園都會教

大宅

綠茶新地 發表於 18-7-14 13:32
我女由上K1 暑假開始學phonics ,起初應該好唔明,當有個net teacher 講英文俾佢聽下,到而家已經識26 pho ...

Net teacher 明佢講咩嗎?上左幾耐到學識26個phonics

公爵府

kennis0819 發表於 18-7-14 13:06
我形住學phonics 同學英文係兩樣野
感覺上phonics 似係套方法串字同訓練埋耳仔
所以想佢盡量白紙,唔知咁諗 ...

我覺得學語言最重要係運用,拼音只係學英文嘅其中一個範疇,你學中文都係學講學聽再學寫。我大女以前讀英幼,聽同講學校cover到,所以我只俾佢讀phonics,希望對佢閱讀同小學默書有幫助。

公爵府

kennis0819 發表於 18-7-14 13:07
大女係你自己教佢嗎?難唔難教

我有淘ort同佢睇,養成閱讀嘅習慣,大啲就買佢鍾意公仔嘅書,Peppa, princess, pony 之類,可惜佢唔太肯自己睇,伴讀就好有興趣!唯有伴住先啦⋯⋯

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主

我上abc,話k2先學好d

大宅

I is for ice cream

大宅

kennis0819 發表於 18-7-14 09:51
想打定個底,得佢可以習慣一種方法去學
我同c6英文都唔勁,所以唔想買黎自己教
...

甘細,覺得上k2開始就得,如果真係想學,上oral.或者多d同她講英文好過!

大宅

kennis0819 發表於 18-7-14 13:46
Net teacher 明佢講咩嗎?上左幾耐到學識26個phonics

26個字母單音好快可以學,係d組合難d.ai,ay,cle,tion.ple.ea,ee

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

kennis0819 發表於 18-7-14 12:11
有學緊嗎?

N班開始咗 之後繼續有學

首頁
12345...9

尾頁

跳至