自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

我樓下有個近六十歲(估計)女管理員,平時我大堂等塔lift 佢周不時同啲住客講人哋是非(我親耳聽到),所以我平時見面只hi bye 就算。今朝我買完野返來樓下等lift,佢又咁啱同我企係度等lift,(可能佢因工事要去某層樓巡視?)之後佢問我做咩唔洗返工但呢排唔接阿女放學嘅? 我咪話比個女試下㙮完校車自己返來,落車後完全唔洗過馬路直行一分鐘內已到樓下㗎。況且今年已經九歲了。(其他時候我陪阿女外出、返來,等多一年我會比佢附近買野,當然唔洗過馬路)
點知個管理員皺眉頭話我咁做唔好,話太細個。
然後lift已經至達我出去同佢bye 算。
之後阿女同我講,原來佢之前問女 我C6做咩工呀、又問東問西!

子爵府

回覆樓主

同我娘家果邊個看更一樣! 8到嘔!
成日聽到佢講邊戶人點點點 ,真係好想投訴佢!

伯爵府

回覆樓主:

除非唔知,比我知道一定投訴!仲要爆鑊勁既! 唔勁唔會正視!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你平時都已經知佢係咁既人, 你仲咁老實同佢講咁詳細, 仲可以點呢?
俾著我, 佢問我野, 我會答, 哦, 係呀, ok啦(問乜都係咁答)
之後拎部手機出黎玩唔理佢算

珍珠宮

2023年兔年勳章

shanhaha 發表於 18-7-14 10:19
同我娘家果邊個看更一樣! 8到嘔!
成日聽到佢講邊戶人點點點 ,真係好想投訴佢!
...
同感!佢就係八掛完之後會同佢比較熟嘅住客評論其他住客(大家同一揀樓)點點點。

珍珠宮

2023年兔年勳章

瑤瑤~ 發表於 18-7-14 10:24
你平時都已經知佢係咁既人, 你仲咁老實同佢講咁詳細, 仲可以點呢?
俾著我, 佢問我野, 我會答, 哦, 係呀, ok ...
噢,收到下次我都拎定手機

侯爵府

2018復活節勳章

日月水火 發表於 18-7-14 10:16
我樓下有個近六十歲(估計)女管理員,平時我大堂等塔lift 佢周不時同啲住客講人哋是非(我親耳聽到),所 ...

我娘家個邊又係咁,不過係男人,有次比人聽到佢講我媽壞話,嬲到我媽咪呢~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲真係好八卦。我去阿媽度拍八達通入去。有個人問管理員我係咩單位,佢竟然講畀佢聽
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

我呢邊唐樓無管理員,但有個40幾歲哥仔成日出入大廈類似管理員咁。
有次睇到我教仔,佢到而家講足2年,出入都88掛掛咁。
有點討厭。我知佢無心既。

翡翠宮

回覆樓主

之前有個管理員都成日問長問短,我直情唔理佢,望都唔望,佢自己會收皮呢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

打聽住客嘅私事/私隱非管理員職責範圍以內嘅職務,我會選擇唔回應或者向管理處反映

男爵府

回覆樓主:

對住八卦的管理員,可以用‘’轉話題‘’的方法,例如:說天氣、街市行程……。由被動轉為主動,試多幾次,她自然會放棄查家宅。回答時,最好用單字回應,不須再作解釋,跟住轉話題。

不要怕得罪她,只須有禮貌回答就可以。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔會同管理員講咁多野, 只打個招呼就十分夠, 好彩我地個座頭都唔鐘意講野.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

日月水火 發表於 18-7-14 10:31
噢,收到下次我都拎定手機

我大廈有個住客,如果見到人哋玩手機。 佢話有咩好玩呀?唔好玩呀,壞眼……跟住就會一大堆道理
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩啲管理員好唔專業

珍珠宮

回覆樓主:

我都唔鐘意我樓下那個亞姐, 見我帶住2個小朋友去街, 會特登問小朋友去邊丫? 食左飯未丫? 如果小朋友話未食要去街食, 佢就好似覺得我對待小朋友的飲食好差, 下下去街食味精。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

瑤瑤~ 發表於 18-7-14 10:24
俾著我, 佢問我野, 我會答, 哦, 係呀, ok ...

X2

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-7-14 12:21
我大廈有個住客,如果見到人哋玩手機。 佢話有咩好玩呀?唔好玩呀,壞眼……跟住就會一大堆道理 :sickmilk ...

繼續玩電話, 帶埋 head set , 你就算叫破喉嚨, 我都懶理
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

mln 發表於 18-7-14 12:28
我都唔鐘意我樓下那個亞姐, 見我帶住2個小朋友去街, 會特登問小朋友去邊丫? 食左飯未丫? 如果小朋友話未食 ...

佢一問就叫小朋友同姨姨 bye bye 啦, 一路 bye 到出門口

子爵府

回覆樓主:

直接打比管理公司,問管理員係咪負責查家宅,同洩露住客私隱。

首頁

尾頁

跳至