自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

新聞link :
為救內地「女友」持玩具槍劫便利店 游泳教練囚6年8個月

兼職游泳教練視內地女友人為「女友」,不單屢次滿足對方要求付錢,更相信她聲稱在內地遭人綁架,教練故冒險持玩具手槍打劫7-11便利店,劫得5千多元作「贖金」,惟對方收錢後即去如黃鶴。教練早前承認打劫罪,法官指被告為救「女友」打劫,明顯要付出代價,縱然被告或是騙案受害人都不足以構成有力求情理由,並斥被告特意挑選人流稀疏、必有現金的便利店下手,終判被告囚6年8個月。

被告李皓然(23歲)在職訓局修畢機械工程高級文憑課程,案發時為設計學校學生,兼職游泳教練。法官今判刑時指,起初以為被告乃打劫「老手」,因被告離家後為免被閉路電視拍到,選擇行樓梯而沒有乘升降機,打劫後又轉了兩次的士,以避開警方追蹤等。故法官判刑後特別讚賞本案調查警員,僅用了3天便迅速破案,相信他們定必花了很多時間看了大量閉路電視片段才能迅速找到被告。

法官判刑前為被告索取了心理及精神報告,報告指出被告年少時確實患有亞氏保加及過度活躍症,但現已痊癒,犯案時亦沒受有關疾病影響。心理報告指被告對社交事宜上缺乏判斷能力,亦欠能力解決難題,導致犯下本案。辯方求情希望法庭考慮被告年輕初犯而輕判。

控方案情指被告於去年5月22日凌晨5時,在上海街一間7-11便利店以黑色玩具手槍指嚇店員搶劫,警方於3日後在沙田拘捕被告。辯方求情時指,被告聲稱為救女友,案發前已曾向親人借錢,惟被告父親已有感是騙局,吩咐親人不要借錢給被告,又收起被告的回鄉證,被告因而與家人鬧翻。

【案件編號:HCCC75/17】

但呢兩個係先天缺憾, 冇得痊癒架喎. 六年.... 係未重咗D呢?... 唉.....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

一直都唔知呢2個病有得痊癒
如果供詞係真,個青年真係好傻,為5000蚊

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個官已經講咗,有病唔係求情理由,睇得出犯案時係經過精心步處,可能再犯機會好高

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

Rita 發表於 18-7-14 10:41
新聞link :
為救內地「女友」持玩具槍劫便利店 游泳教練囚6年8個月

呢兩個問題係自細需要行為認知&學會應付,A仔父母真係要付出超常人N倍時間心機去“學”(家長自己呀)做家長去處理養育佢地,

所以,每一次見到人濫同情、隨口抄來借用“可能A仔.....包容”把明明家長不管造成的頑皮失禮“專業合理化”就把火。

去到連“有人被綁架/勒索”應報警求助,而選擇去犯罪打劫都不能分辨~~好老實,一眾家人親友養育上好大問題。

P S:對法律基本規矩的執著堅守概念,家有亞氐仔的家長一定領教過不少。
過活孩子是欠自控能力,而不是傷/損人家而覺得沒事一樣。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

catfitfit 發表於 18-7-14 10:58
個官已經講咗,有病唔係求情理由,睇得出犯案時係經過精心步處,可能再犯機會好高
...

同感

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

打劫六年我唔覺得重

象牙宮

2024年龍年勳章

toffeechoco 發表於 18-7-14 11:47
打劫六年我唔覺得重

打7折,4年就放出嚟。

象牙宮

2024年龍年勳章

brindlewin 發表於 18-7-14 11:06
呢兩個問題係自細需要行為認知&學會應付,A仔父母真係要付出超常人N倍時間心機去“學”(家長自己呀)做家長 ...

10000……%同意。

子爵府

回覆樓主

亞氏保加冇得痊癒啊,根本吾關事。人蠢做錯事要付出代價。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

Helllokitty 發表於 18-7-14 11:55

根本無得痊癒

只是大左比小時候好,同樣,好大機會將病遺傳比下一代

珍珠宮

luv_miyuko 發表於 18-7-14 11:56
其實想問好耐,點定義亞氏保加同埋過度活躍?

由有專業註冊的兒科精神科醫生/專項註冊臨床心理學家,經一系列(不止一次行為觀察,包括患者及家長)評估出來,不是憑幾個特徵就猜測。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有時教一樣嘢幾百次都仲係好似生活係自己世界,做家長有時都會氣餒。

珍珠宮

Helllokitty 發表於 18-7-14 11:55

我都覺得同亞氏保加症無關,係人蠢
屋企人都勸過佢又唔聽

水晶宮

回覆樓主:

本來我以為佢智商有問題,但見到話佢識唔同方法避開警察 / 路閉,甘佢應該智商無問題/唔係蠢。 甘asperger syndrome 同過渡活躍唔應該影響智商,甘打劫就要判刑啦。

珍珠宮

呢兩個問題係自細需要行為認知&學會應付,A仔父母真係要付出超常人N倍時間心機去“學”(家長自己呀)做家長 ...

宜家D人成日用 《有病》來做藉口

水晶宮

車死人都唔洗两三年!今次算重!

水晶宮

車死人都唔洗两三年!今次算重!

水晶宮

我女就係ADHD,13歲了,我成日同朋友講要睇實佢,D人都話我咁大個仲要睇,人地唔明我意思
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至