意見反饋
義工

自由講場 今日: 1368|主題: 1009166

跳至
新加坡組屋得99年租權, 移民JM要留意!

子爵府

國民生產總值:13889

新加坡政府已發表聲明,只有4%的組屋有機會收回重建,其他組屋到期後必須無償交回政府!

香港地契2047到期基本上會續租50年,但組屋的99年地契到期後,政府已講明係會收回土地,這是新加坡發展部長黃循財親口說的。

香港的房產就算收回土地,都會對業主甚至租戶作出實質賠償!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

國民生產總值:49380

yucl_hk 發表於 18-7-14 11:42
新加坡政府已發表聲明,只有4%的組屋有機會收回重建,其他組屋到期後必須無償交回政府!

香港地契2047到期 ...

邊個可以住到99年呢?

公爵府

國民生產總值:26963

回覆樓主:

想問新加坡組屋係咪即係唔係自己資產黎架?平價買咗最終係要俾返政府?

翡翠宮

國民生產總值:87597

回覆樓主:

香港之後點,無人知喎

子爵府

she007 發表於 18-7-14 11:57
想問新加坡組屋係咪即係唔係自己資產黎架?平價買咗最終係要俾返政府?

要比番政府! 無補償

伯爵府

國民生產總值:17998

回覆樓主:

都啱嘅,如果長期一代代咁霸住, 而新加坡又無太多自由體的樓市, 交出來再重組也是對的。

男爵府

國民生產總值:8022

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

she007 發表於 18-7-14 11:57

買了,係你的資產

翡翠宮

國民生產總值:85059

畀面勳章

回覆樓主

係咪可以買架?

子爵府

回覆樓主:

新加坡政府喉舌, 聯合早報咁講:

https://www.zaobao.com.sg/zfinance/news/story20170507-757341

自己睇下

子爵府

國民生產總值:13471

yucl_hk 發表於 18-7-14 15:16
新加坡政府喉舌, 聯合早報咁講:

https://www.zaobao.com.sg/zfinance/news/story20170507-757341

通常幾十年樓齡政府一定會拆,喺附近再起新嘅樓同你樓換樓,未見過有好舊嘅hdb而政府未拆,你擔心嘅野唔成立

翡翠宮

國民生產總值:99342

狗年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

新加坡就係政府夠硬,所以唔好既嘢話改就改,城市要規劃過就做,唔係好似香港咁咩都有人唱返調結果所謂既民主,自由就成為了進步既絆腳石

所以李光耀一早就見到民主既詬病所以就行獨裁,但難得佢係真心為新加坡好的,唔係為一己利益所以新加坡一個這麼小小的地方可以進步得咁快

但凡事兩面睇,佢哋話要還就要還返間屋,真的都人心惶惶

子爵府

ninachu 發表於 18-7-14 15:51
通常幾十年樓齡政府一定會拆,喺附近再起新嘅樓同你樓換樓,未見過有好舊嘅hdb而政府未拆,你擔心嘅野唔成 ...

希望有樓換樓啦!

https://toutiaosg.com/%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E9%A6%96%E6%89%B9%E5%9C%B0%E5%A5%91%E5%88%B0%E6%9C%9F%E7%9A%84%E6%88%BF%E5%AD%90%E8%A2%AB%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%94%B6%E5%9B%9E%EF%BC%8C%E8%BF%9933%E5%AE%B6%E4%BD%8F%E6%88%B7/

子爵府

yucl_hk 發表於 18-7-14 16:17
希望有樓換樓啦!

https://toutiaosg.com/%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E9%A6%96%E6%89%B9%E5%9C%B0%E5%A5 ...

我朋友嘅爸爸組屋四十年樓齡,6年畀政府揀中清拆重建,政府喺同區另一地方用差唔多面積以樓換樓,而家佢爸爸住新hdb,因為佢講我至知

子爵府

ninachu 發表於 18-7-14 16:21
我朋友嘅爸爸組屋四十年樓齡,6年畀政府揀中清拆重建,政府喺同區另一地方用差唔多面積以樓換樓,而家佢爸 ...

地契係999年?

子爵府

yucl_hk 發表於 18-7-14 16:26
地契係999年?

hdb地契全部99年,condo有部份99年,999年同freehold(錢格唔同)

子爵府

yucl_hk 發表於 18-7-14 16:17
希望有樓換樓啦!

https://toutiaosg.com/%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E9%A6%96%E6%89%B9%E5%9C%B0%E5%A5 ...

我更正,岩岩問老公(新加坡人),只有地點好嘅hdb,政府需要重建至會同你樓換樓,地點唔好嘅hdb如果冇拆住滿99年(你係連渣都無) ,你岩 :

子爵府

ninachu 發表於 18-7-14 16:34
我更正,岩岩問老公(新加坡人),只有地點好嘅hdb,政府需要重建至會同你樓換樓,地點唔好嘅hdb如果冇拆住滿 ...

thx, 大家要小心

公爵府

國民生產總值:26963

yucl_hk 發表於 18-7-14 13:55
要比番政府! 無補償

但係自己俾錢買架喎,1蚊都拎唔返架??

伯爵府

國民生產總值:15836

ninachu 發表於 18-7-14 16:34
我更正,岩岩問老公(新加坡人),只有地點好嘅hdb,政府需要重建至會同你樓換樓,地點唔好嘅hdb如果冇拆住滿 ...

咁都得吾會掛?個國家咁發達會做d 咁既事?係咪有其他賠償嫁?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 18-7-14 18:21
咁都得吾會掛?個國家咁發達會做d 咁既事?係咪有其他賠償嫁?

通常太舊嘅hdb唔值錢,不過我未見過超過40年或以上嘅hdb,通常太舊會拆會重建

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.