自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/better-vision/better-vision-with-zeiss/your-individualized-zeiss-lens/myoVision-the-innovative-spectacle-lenses-for-myopia-control.html

呢款同新出可控制兒童近視一樣,但係度數可以再高d,請問有冇人知到,唔該哂

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

有無睇過Poly有副新出嘅DIMS鏡片?約$3400,望落好吸引
請勿打招呼~

大宅

melody228 發表於 18-7-14 12:40
有無睇過Poly有副新出嘅DIMS鏡片?約$3400,望落好吸引

有呀理工嗰款,近視連散光加埋唔可以多個650度,但呢款可以再高d

珍珠宮

回覆樓主:

想知兩款嘅分別

洋房

以上兩款皆採用現時最有效的 “近視離焦” 技術。

zeiss 的 Myovision 採用環狀離焦設計,在原有的度數上加入一個環形的離焦度數。光線通過環形離焦區後就會折射到視網膜之前,而這個特別的焦點是能夠抑制視軸變長,達到近視控制的目的。但由於彩用環狀設計,令到視線只能穿過鏡片中央時,離焦效果才能發揮,當視線望向上下或左右時,離焦效果便失去,所以控制近視能力大打折扣。

理大與 HOYA 研發的 MYOSMART 採用了很聰明的點狀離焦設計,令到視線無論在中央或其他方向時,離焦效果都能保持不變,所以控制近視能力非常強。

大宅

Limensir 發表於 18-7-15 00:09
以上兩款皆採用現時最有效的 “近視離焦” 技術。

zeiss 的 Myovision 採用環狀離焦設計,在原有的度數上 ...

唔該哂

首頁

尾頁

跳至